Ανάμεσα στους Κήπους και το Καπέσοβο, το Κουκούλι σε προκαλεί να το γνωρίσεις από κοντά..

Πέτρινα καλντερίμια, εντυπωσιακά αρχοντικά που σε γυρνάνε χρόνια πίσω, όπως και κάθε χωριό του Ζαγορίου έτσι και το Κουκούλι έχει την δίκη του μοναδική ιστορία ανέγγιχτη στον χρόνο που αξίζει να την γνωρίσεις από κοντά.

Το χωριό

Βρίσκεται στα 37 χλμ μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, κάπου ανάμεσα στους Κήπους, Καπέσοβο αλλά και την Βίτσα. Ανήκει στο κεντρικό Ζαγόρι και λέγεται ότι το όνομα του προήλθε από τις μεγάλες πέτρες που υπάρχουν στο χωριό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και το χωριό εκτός από τις όμορφες εικόνες που θα αντικρίσεις έχει πολλά να προσφέρει αλλά και να δείξει στον επισκέπτη. Επίσης ανακάλυψε περισσότερα χωριά ΕΔΩ.

 

Αξιοθέατα

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι το Λαογραφικό Μουσείο Λαζαρίδη που περιλαμβάνει ιστορική βιβλιοθήκη και συλλογή από βότανα και λουλούδια της περιοχής. Ανοιχτό Τετάρτη έως Κυριακή από το πρωί ως το μεσημέρι. Επίσης η Εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου (1788), λέγεται ότι είναι μια από τις τρεις καλύτερες εκκλησίες στα Ζαγόρια. Ακόμη το αρχοντικό Πλακίδα αλλά και το παλιό σχολείο με τις πέντε βρύσες είναι από τα σημεία του χωριού που σίγουρα πρέπει να βρεθείς.

Λίγο πριν μπεις στο χωριό όμως επιβάλλεται στάση για φωτογραφίες σε δύο εντυπωσιακά αλλά και πολυφωτογραφημένα πέτρινα γεφύρια όπως το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό ή Πλακίδα αλλά και το γεφύρι του κυρ Νούτσου ή Κόκκορου.

 

Παραδοσιακή κουζίνα – Εστιατόρια

Από την παραδοσιακή κουζίνα στα Ζαγοροχώρια δεν μπορούν να λείπουν οι τοπικές πίτες, τα κρεατικά που συνοδεύονται σίγουρα με τοπικό κρασί αλλά και τσίπουρο. Έτσι και στο Κιυκούλι σίγουρα πρέπει να κάνεις μια στάση στον Βικογιατρό, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού αλλά και στο Τρίτοξο.

 

Κοντινές εκδρομές

Με βάση το Κουκούλι, μπορείς να επισκεφτείς επίσης το χωριό Κήποι, Καπέσοβο, Τσεπελοβο και να φθάσεις μέχρι και το ορεινό χωριό του Ζαγορίου το Βραδέτο.

Βραδέτο

 

 

 

Facebook Comments