Top

Οι τέλειες οικογενειακές αποδράσεις που θα “γεμίσουν” τις Κυριακές σου…

Οι εκδρομές μας φτιάχνουν την διάθεση, μας γεμίζουν ενέργεια, χαρά και μας κάνουν να ξεφεύγουμε από την καθημερινή ρουτίνα μας. Ακόμη κι αν κάποιες από αυτές μπορούν να γίνουν αυθημερόν μπορούν επίσης να χαρίσουν όμορφες – ανέμελες στιγμές, ξεφεύγοντας από το καθημερινό άγχος και στρες.

Πόσο μάλλον αξίζουν όταν στην οικογένεια υπάρχουν μικρά παιδιά, τότε σίγουρα αυτές οι μικρές αποδράσεις πρέπει αν γίνονται για να μπορεί και το παιδί να ξεκουράζεται σωματικά αλλά και ψυχικά, βλέποντας νέα μέρη, παίζοντας σε διαφορετικά σημεία, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους.

Αν λοιπόν ψάχνεις ιδέες για μονοήμερες εκδρομές στην Ήπειρο αλλά και λίγο πιο έξω, εύκολα προσβάσιμες και με πληθώρα δραστηριοτήτων keep reading!

Ορεινά:

📍 Ζαγοροχώρια:

Παράδοση, ιστορία, γραφικότητα είναι σίγουρα είναι από τις τρείς λέξεις που χαρακτηρίζουν τα όμορφα πετρόχτιστα χωριουδάκια στην Ήπειρο. Τα χωριά συνολικά είναι 46 και όλα έχουν την ξεχωριστή δική τους ομορφιά, ηρεμία , γαλήνη που σε ξεκουράζουν αλλά ταυτόχρονα σε μαγεύουν. Κάποια από αυτά ανήκουν στα μην τουριστικά και άλλα στα πιο διάσημα της περιοχής, άρα η επιλογή είναι δική σου για το ποιο θα επιλέξεις. Τα Ζαγοροχώρια επίσης είναι σίγουρα από τους προορισμούς που αξίζει να επισκεφθείς οικογενειακώς, ακόμη και μικρά παιδιά, το μέρος θα τα κάνει να νιώσουν ελευθερία παίζοντας ξέγνοιαστα στις πέτρινες πλατείες.

🚗 Απόσταση: Το πιο κοντινό χωρίο είναι οι Ασπράγγελοι, που απέχει μόλις 30 λεπτά από την πόλη των Ιωαννίνων και το πιο μακρινό είναι το Βρυσοχώρι  (1. 43 λεπτά).

🚴‍♀️Δραστηριότητες: Οι δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις είναι πολλές και για όλη την οικογένεια. Κάποιες από αυτές είναι η ιππασία, πεζοπορία, ποδηλασία κ,α.

✅ Εποχές: Όποια εποχή κι αν επιλέξεις να τα επισκεφθείς, η ιδιαίτερη ομορφιά τους σίγουρα θα σε ανταμείψει. Οι ιδανικές για εμάς είναι η Άνοιξη, το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο.

 👉 Εξερεύνησε περισσότερα χωριά ΕΔΩ.

 

📍 Μέτσοβο – Λίμνη Πηγών Αώου – Λίμνη Ζορίκα:

Το Μέτσοβο σίγουρα δεν γίνεται να λείπει από αυτό το άρθρο μιας και για εμάς εδώ στην Ήπειρο είναι η πιο κοντινή εξόρμηση κάθε εποχή, παντός καιρού. Πρόσφατα οικογενειακώς κάναμε μονοήμερη εκδρομή στο Μέτσοβο για καφέ και φαγητό, συνεχίσαμε για την τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου αλλά και την Λίμνη Ζορίκα (επίσης γνωστή και ως λίμνη με τα νούφαρα) που είναι απίστευτα όμορφη και σχεδόν πάνω στο δρόμο. Μια εκδρομή για μικρούς και μεγάλους που σίγουρα θα ευχαριστηθούν.

Λίμνη Ζορίκα

🚗 Απόσταση: Το Μέτσοβο απέχει από τα Ιωάννινα λιγότερο από ώρα (γύρω στα 40 λεπτά). Για να κάνεις την συγκεκριμένη εκδρομή αξίζει να ξεκινήσεις από νωρίς για να έχεις χρόνο μπροστά σου για τις λίμνες.

🚴‍♀️Δραστηριότητες: Πεζοπορία και ποδηλασία είναι οι ιδανικές δραστηριότητες για την περιοχή.

✅ Εποχές: Οι κατάλληλες εποχές είναι Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο. Η λίμνες  τις συγκεκριμένες εποχές είναι απίστευτα όμορφες!

 

📍 Μηλιά – Καταρράκτες Μπουλουβάρου – Ανθοχώρι:

Ακόμη μια πολύ ωραία εκδρομή στα ορεινά της Ηπείρου που επίσης  κάναμε οικογενειακώς και προτείνουμε, είναι στην Μηλιά Μετσόβου. Ένα πανέμορφο ορεινό χωριό με ιστορία που αξίζει να περιπλανηθείς με τις ώρες, επίσης θα βρεις καφενείο αλλά και μία τα ταβέρνα. Εμείς εκτός από τις βόλτες στο χωριό αλλά και το πρωινό καφεδάκι, συνεχίσαμε για τους εντυπωσιακούς καταρράκτες Μουλουβάρου που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Μηλιά. Οι καταρράκτες είναι εύκολα προσβάσιμοι και σχεδόν πάνω στο δρόμο, χρειάζονται μόνο λίγο περπάτημα σε εύκολο μονοπάτι. Μπορείς πολύ εύκολα να τους επισκεφθείς ακόμα και μικρά παιδιά. Τελευταία στάση μπορείς να κάνεις στο Ανθοχώρι Μετσόβου και πιο συγκεκριμένα στο εστιατόριο – καφέ Το Μαντάνι για φαγητό και γλυκό.

🚗 Απόσταση: Η Μηλιά απέχει περίπου στην μία ώρα και ο δρόμος είναι σχετικά καλός, με κάποια σημεία όμως με πολλές στροφές που θέλει ιδιαίτερα προσοχή.

✅ Εποχές: Οι κατάλληλες εποχές είναι η Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

 

 📍Λίμνη Ζαραβίνα – Πωγώνι:

Μίνι απόδραση από την πόλη των Ιωαννίνων μπορείς να κάνεις και στην περιοχή του Πωγωνίου , ένας ανεξερεύνητος τόπος μακριά από τον πολύ τουρισμό. Αξίζει να ξεκινήσεις την εξερεύνηση σου από το ιστορικό χωριό του Καλπακίου με μικρή στάση στο Μουσείο Πολέμου που βρίσκεται ακριβώς στον κεντρικό δρόμο με σημαντικά εκθέματα από τις πρώτες 12 μέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940 – 41. Λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται η λίμνη Νιντζερος ή αλλιώς η Ζαραβίνα που είναι εύκολα προσβάσιμη μιας και βρίσκεται ακριβώς πάνω στο δρόμο, κατάλληλη για πεζοπορία στις όχθες τις, ποδηλασία αλλά πικ νικ. Μπορείς να συνεχίσεις την εκδρομή σου φυσικά και στα γύρω χωριά όπως το χωριό Ζαραβίνα, Κάτω Ραβένια και Δολιανά. Στα Δολιάνα όπου είναι και το μεγαλύτερο χωριό θα βρεις αρκετά μαγαζιά για καφέ και φαγητό. 

🚗 Απόσταση: Η λίμνη Ζαραβίνα απέχει από την πόλη των Ιωαννίνων λιγότερο από ώρα (περίπου στα 40 λεπτά) και ο δρόμος είναι αρκετά καλός. 

✅ Εποχές: Οι καλύτερες εποχές είναι η Άνοιξη, το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο. 

 

Παραθαλάσσια:

📍Στις λίμνες Βιρού & Ζηρού:

Δύο λιλιπούτιες λίμνες βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα, με ξεχωριστή ομορφιά και πολύ εύκολες για να τις προσεγγίσεις. Πρώτη στάση θα κάνεις στην καταπράσινη – φυσική λίμνη Βιρού που βρίσκεται στο χωριό Βουλιάστα και μόλις λίγα μέτρα από την παλιά Εθνική οδό Ιωαννίνων – Αθηνών στο Χάνι Τερόβου. Η λίμνη παρά το μέγεθος της που είναι αρκετά μικρή,  σε κερδίζει αμέσως σε ομορφιά. ]Συνιστάται για βόλτες στις όχθες της αλλά και χαλάρωση. Λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται ακόμη μια υπέροχη λίμνη, αρκετά μεγαλύτερη από τη πρώτη αλλά εξίσου όμορφη, η λίμνη Ζηρού.

Πρόκειται για ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο που καθρεφτίζεσαι στα ήσυχα νερά της. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να κάνεις και αμέτρητες δραστηριότητες στα νερά και τις όχθες της αλλά και να καθίσεις για φαγητό και ποτό στο μαγαζάκι που βρίσκεται σε σημείο πάνω από τη λίμνη με θέα εκπληκτική.

🚗 Απόσταση: Η λίμνη Βιρός απέχει περίπου στη  μισή ώρα από τα Ιωάννινα .

🚴‍♀️Δραστηριότητες: Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην λίμνη Ζηρού μπορείς να κάνεις κανό καγιάκ και βαρκάδα, επίσης η περιοχή και στην λίμνη Βιρού αλλά και στη Ζηρού συνιστάται για πεζοπορία, ποδηλασία και εξερεύνηση.

✅ Εποχές: Ιδανικές εποχές είναι η Άνοιξη, Καλοκαίρι αλλά και το Φθινόπωρο.

 

📍 Βόνιτσα:

Αν αγαπάς την θάλασσα και θέλεις κοντινή εκδρομή αλλά και να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα, τότε η πρόταση μας είναι να επισκεφθείς την πανέμορφη και γραφική Βόνιτσα.  Η παραλιακή κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας έχει έντονο νησιώτικο χαρακτήρα, όμορφη χώρα και πολλές επιλογές για φαγητό – καφέ- ποτό. Ακόμη αξίζει για περιπλάνηση και εξερεύνηση στο κάστρο της αλλά και στο μικροσκοπικό νησάκι Κουκουμίτσα, όπου το δεύτερο είναι και το σήμα κατατεθέν της.

🚗 Απόσταση: Η Βόνιτσα απέχει περίπου στη 1. 40 λεπτά από τα Ιωάννινα.

🚴‍♀️Δραστηριότητες: Κολύμπι στις όμορφες παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά, πεζοπορία, ποδηλασία.

✅ Εποχές: Οι καλύτερες εποχές για να την επισκεφθείς είναι σίγουρα το Καλοκαίρι αλλά και η Άνοιξη.

 

📍 Αχέροντας:

Μια ακόμη επιλογή για μονοήμερη εκδρομή στο μυθικό ποτάμι της Ηπείρου, τον Αχέροντα. Με αφετηρία το χωριό Γλυκή, μπορείς να ξεκινήσεις την εξερεύνηση σου προς όλο το μήκος του ποταμού, με τοπία όχι απλά όμορφα αλλά συγκλονιστικά. Η φύση μαγεύει και ο ποταμός Αχέροντας συμπληρώνει όλο το σκηνικό που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι. Ακόμη οι επιλογές εδώ όσον αφορά φαγητό- ποτό- δραστηριότητες είναι πολλές και για όλα τα γούστα.

🚗 Απόσταση: Περίπου στη μία ώρα  απέχει το χωριό Γλυκή από τα Ιωάννινα.

🚴‍♀️Δραστηριότητες: Πεζοπορία, εξερεύνηση του ποταμού, κολύμπι (για τους τολμηρούς), ιππασία, ράφτιγκ, τοξοβολία είναι μόνο κάποιες από τις δραστηριότητες που θα συναντήσετε στον Αχέροντα.

✅ Εποχές: Οι κατάλληλες εποχές είναι η Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

 

Κοντά στην πόλη: 

📍 Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης:

Για εσένα όμως που δεν θέλεις να φύγεις μακριά από την πόλη, ο Αρχαιολογικός χώρος και το ομώνυμο χωριό της Δωδώνης είναι σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή. Αν βέβαια ο καιρός το επιτρέπει αξίζει να περπατήσεις και να θαυμάσεις ολόκληρο τον Αρχαιολογικό χώρο, που είναι ένας από τους σημαντικότερους και σπουδαιότερους  στην χώρα μας αλλά και τα παιδιά μπορούν να παίξουν ανέμελα στη φύση. Στην συνέχεια  μπορείς να επισκεφθείς και το χωριό Δωδώνη που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά.

🚗 Απόσταση: Ο αρχαιολογικός χώρος απέχει στα 18 χλμ (20 λεπτά) από την πόλη και μπορείς να περάσεις μια ολόκληρη ημέρα αν το συνδυάσεις και με την γύρω περιοχή.

✅ Εποχές: Οι κατάλληλες εποχές σύμφωνα με  την ξεναγό μας που επισκεφθήκαμε τον Αρχαιολογικό χώρο είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

 

📍 Νησάκι Ιωαννίνων:

Τέλος το νησάκι Ιωάννινων δεν θα μπορούσε να λείπει, τουλάχιστον εμείς με την μικρή έχουμε ευχαριστηθεί τις εκδρομές μας εδώ μιας και είναι μια ανάσα από την πόλη αλλά και επίσης είναι ένα μέρος τελείως διαφορετικό, γραφικό, όμορφο. Με αρκετά σημεία για εξερεύνηση και περιπλάνηση, στο νησάκι θα βρεις και πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό. Ακόμη για τα παιδιά υπάρχει παιδική χαρά αλλά και όμορφες πλατείες που μπορούν να παίξουν χωρίς κανένα φόβο. Αξίζει να μένεις στο νησί μια ολόκληρη ημέρα και να επισκεφθείς εκτός από το μουσείο του Αλή Πασά (που είναι αρκετά ενδιαφέρον ακόμη και για τα παιδιά) και τα μοναστήρια που είναι πραγματικά μοναδικά.

🚗 Απόσταση: Μόλις λίγα λεπτά με το καραβάκι θα βρεθείς στο όμορφο νησί.

✅ Εποχές: Σίγουρα αξίζει το η Άνοιξη, το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο. Όποια εποχή όμως και αν το επισκεφθείς έχει την δική του ξεχωριστή ομορφιά που θα σε εντυπωσιάσει.

Διάβασε περισσότερα για την πόλη των Ιωαννίνων ΕΔΩ.

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 month ago
 • 241
 • 4
1 month ago
 • 104
 • 4
1 month ago
 • 98
 • 3
1 month ago
 • 390
 • 12
1 month ago
 • 162
 • 2
1 month ago
 • 146
 • 4
Προστατευμένο περιεχόμενο! Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ. 2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης)