Τα άγνωστα χωριά της Ελλάδας με την πλούσια ιστορία και το ξεχωριστό τοπίο…
Ξεχασμένα στο χρόνο, μοναχικά και ταυτόχρονα όμορφα. Πλίνθινα σπίτια χτισμένα από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο, με κόκκινες κεραμοσκεπές συνθέτουν ένα σκηνικό κινηματογραφικό γεμάτο μυστήριο.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ ΧΩΡΙΑ;
Στο δρόμο που συνδέει την Καστοριά με τις Πρέσπες υπάρχει μια συστάδα ορεινών χωριών φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από λάσπη. Το όνομα τους, Κορέστεια με έντονο αρχιτεκτονικό αλλά και πολιτισμικό ενδιαφέρον οι μικροί οικισμοί ανήκουν στα “άγνωστα” μέρη της χώρας μας που αξίζει κάποιος να εξερευνήσει. Απλώνονται από το οροπέδιο Βίτισι και ανατολικά του όρους Τρικλάριον και η ονομασία τους λέγεται ότι προήλθε από το όνομα Ορέστις, ο οποίος λέγεται ότι ήταν από τους πρώτους κάτοικους της περιοχής που εγκαταστάθηκαν τη 2η χιλιετία π.Χ.
Τα Κορέστεια απέκτησαν ξεχωριστή θέση στην ιστορία κατά τον 19ο αιώνα, λόγω των εθνικών συγκρούσεων που πυροδότησε στη Δυτική Μακεδονία η Βουλγαρική προπαγάνδα. Επίσης κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου (1946 – 1949) αλλά και κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής (1941 – 1944) υπήρξαν εδώ αιματηρές συγκρούσεις που έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη. Από τα Κορέστεια χωριά επίσης ξεκίνησε ο Μακεδονικός Αγώνας με συγκρούσεις Ελλήνων και Βουλγάρων το 1904 και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Μακεδονία.
Διάβασε ακόμη: Κανάλια: Ένας υπέροχος παραδοσιακός οικισμός ανέγγιχτος στο χρόνο.
ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΖΩΗ!
Στα Κορέστεια συνήθιζαν να μένουν άνθρωποι της εργατιάς και πάσχιζαν για ένα κομμάτι ψωμί, μακριά από τους πλούσιους και γουνεμπόρους της Καστοριάς. Τα χωριά όπως ήταν λογικό ξεκίνησαν να ερημώνουν κατά τη δεκαετία του 1940, με τους περισσότερους κάτοικους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο. Κάπως έτσι το 1950 εγκαταλείφθηκε και η τεχνική του κτισίματος από πλίνθους και τα χωριά είχαν μείνει με ελάχιστους κατοίκους. Το 1972 όλοι οι κάτοικοι που είχαν μείνει και δεν είχαν μεταναστεύσει μεταφέρθηκαν στον Νέο Οικισμό Κορεστείων που ζουν μέχρι και σήμερα.
👉Tip: Ο συνολικός πληθυσμός των Κορεστείων που κάποτε ανερχόταν στους 10.000 κατοίκους, σήμερα δεν ξεπερνά τους 2.000.
Λόγω της ξεχωριστής και ιδιαίτερης ομορφιάς, της φύσης και των χρωμάτων που επικρατούν εκεί, κάνουν τα χωριά μοναδικά και φυσικά το τέλειο κάδρο όχι απλά για φωτογραφία αλλά ακόμη και για κινηματογραφικά σκηνικά. Στα Κορέστεια γυρίστηκαν ταινίες όπως “Το Μετέωρο βήμα του πελαργού” του αείμνηστου Θ. Αγγελόπουλου αλλά και η ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Βαθιά Ψυχή”.
ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ & ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ;
Η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές στα συγκεκριμένα χωριά, αν όμως έρθεις μέχρι Καστοριά και έχοντας την σαν βάση για το ταξίδι σου, αξίζει να τα βάλεις στη λίστα σου. Τα χωριά είναι περίπου 19 σε νομούς Καστοριάς και Φλώρινας, στο νομό Καστοριάς αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη στα χωριά Γάβρος, Άγιος Αντώνιος, Άνω Κρανιώνας, Κρανιώνας, Άνω Μελάς, Μαυροχώρι, Μαυρόκαμπος, Μελάς και Χαλάρα.
Επίσης αν βρεθείς ως εδώ τότε μην παραλείψεις να κάνεις μια στάση στο χωριό Μελάς και να επισκεφθείς το μοναδικό μέχρι σήμερα χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό και διατηρητέο κτήριο της περιοχής είναι το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως μουσείο Παύλου Μελά.
Ακόμη αξίζει να ανηφορίσεις ως τον Άνω Κρανιώνα και να βρεθείς στην πετρόκτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που έχει ασυναγώνιστη θέα προς τον Κάτω Κρανιώνα αλλά και τον Νέο Οικισμό.
Γενικά αξίζει μια μέρα ολόκληρη να την αφιερώσεις σε αυτά τα χωριά, αν βέβαια σου αρέσουν τα μη τουριστικά μέρη με πλούσια όμως ιστορία, αξίζει να περπατήσεις ανάμεσα στα σπίτια και να νιώσεις την ξεχωριστή αύρα του τόπου. Ιδανικό μέρος για πεζοπορία και εξερεύνηση αν κυρίως επισκεφθείς το μέρος άνοιξη – καλοκαίρι που έχει λιγότερες βροχές. Εμείς το επισκεφθήκαμε χειμώνα μετά από βροχή, όπου οι δρόμοι ήταν γεμάτοι λάσπη, το τοπίο όμως και πάλι ήταν άκρως μαγευτικό.
👉Info: Διαμονή στα Κορέστεια θα βρεις ένα μοναδικό ξενώνα στον Νέο Οικισμό.
👉Info: Στο Μακροχώρι λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο – μεζεδοπολείο με το όνομα “Αγκωνάρι”.
Διάβασε ακόμη: Κορυσχάδες: Φθινοπωρινή απόδραση στο ιστορικό χωριό της Ευρυτανίας.