Το Ζαγόρι είναι από τους πιο δημοφιλές προορισμούς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια που σφύζουν από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου..

Γι’ αυτό και εμείς τα αφιερώματα που έχουμε κάνει για τα όμορφα πετρόχτιστα χωριουδάκια δεν είναι λίγα! Δεν σταματούμε να τα επισκεπτόμαστε γιατί κάθε εποχή έχουν την δική τους ομορφιά. Την άνοιξη γίνονται καταπράσινα και είναι ιδανικά να τα περπατήσεις μέχρι το τελευταίο στενό τους, να κάτσεις στην πλατεία του κάθε χωριού και να απολαύσεις την ηρεμία του τόπου αλλά και την φυσική ομορφιά. Εντυπωσιακά αρχοντικά, αυλές γεμάτες λουλούδια, φιλικοί άνθρωποι και γευστικότατη παραδοσιακή κουζίνα είναι μόνο λίγα που θα αγαπήσεις και θα θέλεις να ξαναγυρίσεις (Ανακάλυψε περισσότερα χωριά ΕΔΩ).

Από τα 46 που υπάρχουν, εμείς διαλέξαμε τα έξι από αυτά για να επισκεφτείς αυτή την άνοιξη..

 

1. Άνω Πεδινά

Τα Άνω πεδινά ανήκουν στον δήμο του Κεντρικού Ζαγορίου, βρίσκονται στις νοτιοδυτικές πλαγιές τις Τύμφης σε υψόμετρο 960 μ. Το χωριό είναι πανέμορφο ακόμη και με βροχή, που έτυχε να το επισκεφθούμε. Τα Άνω Πεδινά σφύζουν από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου. Από τις πολλές βόλτες που σίγουρα θα κάνεις στο χωριό αλλά και τις πολλές φωτογραφίες που αξίζει να βγάλεις, μην παραλείψεις να καθίσεις σε κάποιο εστιατόριο για φαγητό και καφέ όπως: Dizaki restaurant, Σκαντζόχοιρος , Καφενείον Αλθαία.

 

2. Δίλοφο

Το Δίλοφο είναι από τα low profile χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, αν και είναι ένα από τα ομορφότερα και καλό – διατηρημένα χωριά στα Ζαγοροχώρια. Βρίσκεται μόλις στα 32 χλμ από το κέντρο των Ιωαννίνων και η πρόσβαση στο χωριό είναι αρκετά εύκολη, αρκεί να είστε προσεκτικοί στις πινακίδες που βρίσκονται πάνω στον οδικό δρόμο. Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με την απαγόρευση διεύλεσης αυτοκινήτων μέσα από τον οικισμό, έχει βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα αλλά και της αυθεντικής Ζαγορίσιας ομορφιάς.

Μην φύγετε από το χωριό χωρίς να καθίσετε σε κάποιο από τα εστιατόρια και καφέ του όπως: Λίθος, Η βοσκοπούλα, αλλά και στο Εστιατόριο Αλθαία, όπου μπορώ να σας εγγυηθώ τα καλύτερα, μιας κι το τιμήσαμε πρόσφατα.

3. Ηλιοχώρι

Το όμορφο χωριό του Ηλιοχωρίου βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές της Τύμφης, 70 χλμ βορειοανατολικά των Ιωαννίνων χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων. Ανήκει στο δήμο Ζαγορίου και σίγουρα οι καταρράκτες του είναι από τους ομορφότερους στην Ήπειρο. Τρεις καταρράκτες βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα σε παρθένο καταπράσινο δάσος. Επίσης το καλοκαίρι αξίζει να κάνεις και τις βουτιές σου!

4. Δίκορφο

Το Δίκορφο βρίσκεται στα 37 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων και επίσης είναι πολύ εύκολα στην προσέγγιση. Είναι επίσης γραφικό με όμορφη πλατεία και πέτρινα σοκάκια. Η γραφική πλατεία με το δημαρχείο και το καφενείο λίγο πιο κάτω θα σου κλέψουν την καρδιά. Το Δίκορφο διαθέτει καλό φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες καθώς και διαμονή σε όμορφα ξενοδοχεία και ξενώνες.

5. Κήποι

Οι Κήποι βρίσκονται σε απόσταση 39 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και είναι χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο. Το γραφικό χωριό είναι επίσης πολύ εύκολα προσβάσιμο και επίσης πανέμορφο που θέλεις να το περπατήσεις μέχρι το τελευταίο πετρόχτιστο δρομάκι του, με την εντυπωσιακή εκκλησιά του Αγίου Νικολάου να κλέβει την παράσταση με την εντυπωσιακή ομορφιά της αλλά και με τη θέα που προσφέρει στο υπόλοιπο χωριό. Μην φύγεις από το χωριό αν δεν δοκιμάσεις παραδοσιακό φαγητό στα εστιατόρια: Στου Μιχάλη (πάνω στον κεντρικό δρόμο των Κήπων) αλλά και στις Μαργαρίτες (Cafe-restaurant σε τριώροφο κτίριο, πάνω στον κεντρικό δρόμο).

Διάβασε επίσης: Μια βόλτα στους όμορφους Κήπους.

6. Τσεπέλοβο

Το Τσεπέλοβο απέχει από τα Ιωάννινα γύρω στα 51 χλμ και αφού περάσεις το πιο μικρό αλλά εξίσου πανέμορφο Καπέσοβο, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω η ομορφιά του Τσεπέλοβου θα σε εντυπωσιάσει! Γραφικά πέτρινα στενάκια, εντυπωσιακές εκκλησίες αλλά και αρκετά μαγαζιά για φαγητό και καφέ θα σε αποζημιώσουν πλήρως με τα καλύτερα παραδοσιακά φαγητά. Γι’ αυτό κάνε μια στάση στα εστιατόρια: Η Μικρή Άρκτος, Ίρις cafe, Παπιγκιώτης.

 

 

Facebook Comments