Φεύγουμε για βόλτα σε ένα από τα διάσημα και κοσμοπολίτικα χωριά στο Ζαγόρι..

Το χωρίο

Το Μονοδένδρι είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου, απέχει γύρω στα 41 χλμ από τα Ιωάννινα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1060 μέτρα. Η θέση του είναι ευνοούμενη, ανάμεσα στο φαράγγι του Βίκου, τους πέτρινους πύργους της Οξιάς και τις πλαγιές της Τύμφης και της Αστράκας. Το όνομά του πιστεύεται πως προήλθε από ένα πολύ μεγάλο έλατο που δέσποζε στο χωριό έως το 1840. Η αρχιτεκτονική του χωριού μοιάζει να σε μεταφέρει σε άλλη εποχή, με τα κλασικά πέτρινα σοκάκια, τα πετρόχτιστα σπίτια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά. Όλα φτιαγμένα σύμφωνα με την τεχνοτροπία της περιοχής και με την ομοιομορφία της γκρίζας πέτρας.

Αξιοθέατα

Το Μονοδένδρι για να το γνωρίσεις θέλεις αρκετές ώρες μιας και τα αξιοθέατα που έχεις να επισκεφτείς δεν είναι και λίγα. Τα περισσότερα βέβαια από αυτά θα σε κάνουν να αγαπήσεις αυτό το μέρος και να θέλεις να επιστρέφεις συνέχεια. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς τον εντυπωσιακό Ναό του Αγίου Αθανασίου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που δεσπόζει στη κεντρική πλατεία του χωριού. Επίσης να επισκεφτείς τον Ναό του Αγίου Γεωργίου αλλά και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο χείλος του εντυπωσιακού φαραγγιού του Βίκου. Ακόμη αξίζει να επισκεφτείς τον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Γενίτσαρη αλλά και τους πέτρινους πύργους στη θέση οξιά.

Παραδοσιακή κουζίνα – Εστιατόρια

Από την παραδοσιακή κουζίνα του Ζαγορίου, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πεντανόστιμες παραδοσιακές πίτες, κάθε λογής αλλά και τα καλά κρεατικά. Καλές ταβέρνες αλλά και εστιατόρια θα συναντήσεις αρκετά στο χωριό γι΄αυτό μην διστάσεις να κάτσεις για καλό φαγητό σε κάποια από αυτό. Μερικές επιλογές είναι: Η πίτα της Κικίτσας, εστιατόρια Οξιά, οι πίτες της Φρόσως.

Για καφέ και γλυκό σου προτείνω να επισκεφθείς το Matzato Coffee & Snacks, Αέλια, τα μυστικά της γιαγιάς, Τρυποκάρυδος και το καφέ μικρές περιπλανήσεις.

Γιατί να το επισκεφτείς

Για να ζήσεις έστω για ένα Σαββατοκύριακο την μαγεία και την ιδιαίτερη ομορφιά του χωριού. Για απίστευτο hiking μέχρι την χαράδρα του Βίκου αλλά και την θέση Οξιά που η θέα θα σου κόψει την ανάσα. Για να δοκιμάσεις την πεντανόστιμη τοπική κουζίνα αλλά και τριγυρίσεις σε όλα τα πετρόστιστα στενάκια του χωριού που το ένα είναι πιο όμορφο από το άλλο!

Κοντινές εκδρομές από το Μονοδένδρι

Τα περισσότερα χωριουδάκια στο Ζαγόρι βρίσκονται αρκετά κοντά για να τα προσεγγίσεις, όπως η Βίτσα, Άνω Πεδινά κ.α. Ακόμη τα πετρόχτιστα γεφύρια βρίσκονται σχεδόν σε πολλά σημεία στο δρόμο σου που αξίζουν μια στάση!

Facebook Comments