Top

Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ιταλίας..

Η Βερόνα είναι έρωτας με την πρώτη ματιά! Η Μεσαιωνική πόλη της Ιταλίας στην βόρεια πλευρά χρόνια τώρα γοητεύει με την απίστευτη ομορφιά της, την συναρπαστική ιστορία, τους θρύλους και τα υπέροχα μνημεία της. Έχει χαρακτηριστεί μία από τις πιο ρομαντικές πόλεις μιας εκεί γεννήθηκε αλλά και “έσβησε” ένας από τους μεγαλύτερους και διασημότερους έρωτες της ιστορίας, αυτός του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ιταλίας που χτίστηκε γύρω στο 10 αιώνα Π.Χ, έχει διατηρήσει έναν μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων και χάρη στην καλοδιατηρημένη πόλη της έχει κηρυχθεί Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. Και σίγουρα δεν είναι μόνο ο ποταμός Αδίγης (Adige) που την διασχίζει, οι εντυπωσιακές γέφυρες της, οι αμέτρητες καθολικές εκκλησίες, τα αναγεννησιακά κτίρια αλλά και τα ρωμαϊκά μνημεία που κυριολεκτικά “στολίζουν” την πόλη, αλλά ο τρόπος που όλα αυτά είναι “δεμένα” μεταξύ τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο που σε κάνουν να πιστεύεις ότι ζεις σε άλλη εποχή. Στην Βερόνα μείναμε τρεις ολόκληρες ημέρες, λίγες μεν ιδανικές δε για να νιώσεις την ρομαντική αύρα που αποπνέει η πόλη, να γνωρίσεις τα σημαντικότερα αξιοθέατα αλλά και να ερωτευτείς ξανά!

 

ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΝΑ

Για την διαμονή σου στην Βερόνα οι επιλογές είναι σίγουρα πολλές, για όλα τα γούστα αλλά και budget. Αξίζει να μείνεις κοντά στην παλιά πόλη για να μπορείς εύκολα να μετακινείσαι με τα ποδιά. Εμείς στα περισσότερα ταξίδια μας επωφελούμαστε την βοήθεια του Booking, Trivago αλλά και Arbnb. Συγκεκριμένα στην Βερόνα μείναμε στο –A casa di Luca- σε πολύ καλή τοποθεσία, μόλις 100 μέτρα από την παλιά πόλη και τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Το δωμάτιο μας ήταν αρκετά όμορφο, καθαρό με θέα προς τα γραφικά σοκάκια της πόλης και τέλειο πρωινό. Οι τιμές στα περισσότερα καταλύματα ξεκινούν από 60 ευρώ και πάνω.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΝΑ

Όπως και σε κάθε ιταλική πόλη το θέμα της μετακίνησης σίγουρα δεν θα πρέπει να σε απασχολήσει καθόλου. Τρένο, λεωφορείο, ταξί θα είναι στην διάθεση σου ανά πάσα στιγμή. Επίσης με το που φθάσεις στην πόλη αξίζει να προμηθευτείς την κάρτα Verona Cardγια εκπτώσεις ή ελεύθερη πρόσβαση στα Μ.Μ.Μ., σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους με 20 ευρώ για 24 ώρες και 25 ευρώ για 48. Ακόμη μπορείς να επιλέξεις το τρένο για κοντινές εκδρομές, εμείς επιλέξαμε να επισκεφθούμε την λίμνη Garda και σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείς και εσύ. Περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια των τρένων θα βρεις εδώ.

ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΝΑ

Τα αξιοθέατα της Βερόνας είναι αρκετά, με πλούσια ιστορία και ομορφιά, τα σημαντικότερα που εμείς επισκεφθήκαμε στο τριήμερο μας στην Βερόνα είναι τα εξής:

1. Η ΑΡΕΝΑ

Η αρένα της Verona είναι ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην Piazza Bra στη Βερόνα της Ιταλίας που χτίστηκε το 30 μ.Χ. Χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα και είναι διεθνώς διάσημο για τις μεγάλης κλίμακας παραστάσεις όπερας που δίνονται εκεί. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία κτίσματα του είδους του. Στην αρχαιότητα, η χωρητικότητα της αρένας ήταν σχεδόν 30.000 άτομα. Η σκηνή για συναυλίες και παραστάσεις όπερας μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις σε 22.000 κατ’ ανώτατο όριο.

Η στρογγυλή πρόσοψη του κτιρίου αποτελούταν αρχικά από λευκό και ροζ ασβεστόλιθο από τη Valpolicella, αλλά μετά από έναν μεγάλο σεισμό το 1117, ο οποίος κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς τον εξωτερικό δακτύλιο της κατασκευής, εκτός από το λεγόμενο “ala” (φτερό), η πέτρα επαναχρησιμοποιήθηκε σε άλλα κτίρια.

Θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος τελετής λήξης για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 και δύο εβδομάδες αργότερα θα χρησιμοποιηθεί για την Τελετή Έναρξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του 2026 στο Μιλάνο και την Cortina d’Ampezzo.

Ωράριο: 8.30 π.μ.-7.30 μ.μ. (Τρ.-Κυρ.), 1.30-7.30 μ.μ. (Δευτ.). Είσοδος: 10€, 7,5€, 1€. Ελεύθερη με την Verona Card.

 

2. ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ PIAZZA DELLE ERBE & PIAZZA DEI SIGNIORI

Η Piazza delle Erbe και η Piazza dei Signori, επικοινωνώντας μεταξύ τους, αποτελούν το κέντρο της πόλης, δημιουργώντας ένα αξιοθαύμαστο σύμπλεγμα, όπου η γραφική και η μνημειακή αντίθεση βρίσκονται σε εκπληκτική αντίθεση.
Αν και πλούσια σε μεταγενέστερα στοιχεία, και οι δύο αποκαλύπτουν τον μεσαιωνικό τους ορισμό και εξακολουθούν να διατηρούν, αυτό που χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τίτλους, την αρχική λειτουργία: το εμπορικό κέντρο της Piazza delle Erbe.

Η Piazza dei Signori είναι το κέντρο των πολιτικών θεσμών. Το μνημείο του Δάντη (Dante Alighieri) είναι ένα άγαλμα που τον αντιπροσωπεύει, φτιαγμένο στη μνήμη της 6ης εκατονταετηρίδας του από τη γέννησή του. Tοποθετήθηκε στην piazza dei Signori κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 13ης και 14ης Μαΐου 1865, κρυμμένο από τους Αυστριακούς. Όταν ο Δάντης εξορίστηκε από τη Φλωρεντία, ήταν μακροχρόνιος φιλοξενούμενος στη Βερόνα. Το άγαλμα είναι φτιαγμένο από μάρμαρο, ύψους τριών μέτρων και στηρίζεται σε μαρμάρινο βάθρο.

Η Piazza delle Erbe, που καταλαμβάνει την περιοχή του αρχαίου ρωμαϊκού φόρουμ, έχει ένα επίμηκες ωοειδές σχήμα, ακανόνιστο, που περιορίζεται γύρω της από παλιά ετερογενή κτίρια, των οποίων ο τόνος ανεβαίνει μόνο στο βάθος, που σχηματίζεται από την μπαρόκ πρόσοψη του Palazzo Maffei. Το αρχαιότερο μνημείο της πλατείας είναι το σιντριβάνι (χτισμένο το 1368 από τον Cansignorio della Scala), που ξεπερνιέται από ένα άγαλμα που ονομάζεται Madonna Verona, το οποίο ωστόσο είναι ένα ρωμαϊκό γλυπτό που χρονολογείται στο 380 μ.Χ.
Αυτό πλαισιώνεται από τον πύργο Gardello του 14ου αιώνα, ο οποίος αντιστοιχεί στην απέναντι γωνία με τον πύργο Lamberti που υψώνεται από το δημαρχείο.

Όσο η Piazza delle Erbe είναι αρθρωμένη, ζωντανή και δημοφιλής, τόσο γεωμετρική, οικεία και αριστοκρατική είναι η Piazza dei Signori, σχεδόν μια αυλή τιμής παρά μια πλατεία.
Παρά τη γύρω αρχιτεκτονική διαφορετικών εποχών, που συνδέονται μεταξύ τους με καμάρες, έχει έναν αρμονικά ενιαίο χαρακτήρα.

3. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΕΤΑΣ

Ένα love story που μένει αναλλοίωτο στους αιώνες, αυτό του Ρωμαίου και της Ιουλίετας κάνουν την Βερόνα να “μαγνητίζει” τον επισκέπτη με τον ρομαντισμό της.

Το σπίτι της Ιουλιέτας είναι ένα πυργόσπιτο από τα τέλη του 13ου έως τις αρχές του 14ου αιώνα. Σε μια πέτρα στον τοίχο υπάρχει ανάγλυφο καπέλου. Η λαϊκή παράδοση το θεωρεί οικόσημο των Καπουλέτων (Cappelletti ή Capuleti), της οικογένειας της Ιουλιέτας. Στην αγγλική εκδοχή της ιστορίας έγινε “Capulets”.
Στις αρχές του 20ου αιώνα το σπίτι της Ιουλιέτας ανακαινίστηκε και άνοιξε στους επισκέπτες.

Με το πέρασμα των αιώνων το κτίριο είχε αλλοιωθεί και εμφανίστηκε ως ένα ανώνυμο και άθλιο κτίριο του 19ου αιώνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Antonio Avena, αρχιτέκτονας και διευθυντής των Μουσείων της Βερόνας, ξεκίνησε την αποκατάσταση, προσπαθώντας να επαναφέρει τη μεσαιωνική του όψη. Μεγάλο μέρος της αρχικής δομής και του εσωτερικού χάθηκε. Ο Avena κατέφυγε στη φαντασία και το προσωπικό γούστο, προσθέτοντας διακοσμητικά στοιχεία εδώ και εκεί. Δεν ανησυχούσε πολύ για την ιστορική ακρίβεια, αλλά τον ενδιέφερε περισσότερο η συνολική εμφάνιση.
Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλη επιτυχία. Οι επισκέπτες του Οίκου της Ιουλιέτας δεν τους ένοιαζε πόσο πρωτότυπο ήταν. Ήθελαν απλώς ένα υποβλητικό μέρος όπου θα μπορούσαν να φανταστούν την αγαπημένη τους ιστορία και ηρωίδα. Σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία στην Ιταλία. Η είσοδος στην αυλή είναι δωρεάν ενώ το κόστος για να δεις το σπίτι εσωτερικά ανέρχεται στα 4 ευρώ.

4. ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΣΚΑΛΙΤΖΕΡΙ

Οι Τάφοι Scaliger (Arche scaligere) είναι μια ομάδα πέντε γοτθικών ταφικών μνημείων στη Βερόνα της Ιταλίας, της οικογένειας Scaliger, που κυβέρνησε στη Βερόνα από τον 13ο έως τα τέλη του 14ου αιώνα.
Οι τάφοι βρίσκονται σε μια αυλή έξω από την εκκλησία της Santa Maria Antica, που χωρίζεται από το δρόμο με έναν τοίχο με σιδερένιες γρίλιες. Χτισμένοι σε γοτθικό στυλ, είναι μια σειρά από τάφους, κυρίως ανεξάρτητες ανοιχτές κατασκευές που μοιάζουν με σκηνή που υψώνονται ψηλά πάνω από το έδαφος, με μια σαρκοφάγο που ξεπερνιέται από ένα περίτεχνο baldachin (κουβούκλιο πάνω από το βωμό), στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένα άγαλμα του νεκρού φορώντας πανοπλία. Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Georges Duby, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα της γοτθικής τέχνης.

Ακόμη αξίζει να επισκεφθείς και την εντυπωσιακή κόκκινη γέφυρα Σκαλιτζέρι, η οποία είναι η πιο διάσημη της πόλης καθώς ενώνει το ιστορικό κέντρο με την απέναντι όχθη του Αδίγη. Το μεσαιωνικό Καστελβέκιο που υψώνεται στην αρχή της, στεγάζει σήμερα το ομώνυμο Museo di Castelvecchio.

5. ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ SAN PIETRO

Και το καλύτερο σου το έχω αφήσει για το τέλος! Σε κάθε πόλη που επισκεπτόμαστε πάντα αναζητούμε ένα μέρος για να απολαύσουμε την θέα από ψηλά. Έτσι και στην Βερόνα από το κάστρο San Pietro θα έχεις την πιο όμορφη θέα προς όλη την πόλη. Καθώς ανεβαίνεις σίγουρα αξίζει να κάνεις μια πρώτη στάση στο Teatro Romano, τα ερείπια του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης που κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί τζαζ συναυλίες, σαιξπηρικά θεατρικά και άλλα δρώμενα στο πλαίσιο του Estate Teatrale Verona. Συνέχισε λίγο πιο πάνω και φθάσε ως την κορυφή του κάστρου για να ατενίσεις και να απαθανατίσεις το πιο μαγευτικό πανόραμα της Βερόνας, αν δεν θέλεις να περπατήσεις τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το Funicolare, δηλαδή το τελεφερίκ που σε ανεβάζει στην κορυφή χωρίς κανέναν κόπο, έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου.

ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Μια χώρα που φημίζεται για την γαστρονομία της, έτσι και κάθε πόλη της δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση, έτσι και στην Βερόνα το φαγητό έχει την δίκη του ιστορία και έμπνευση. Γι’ αυτό πριν φύγεις αξίζει να δοκιμάσεις και κάποιες τοπικές αυθεντικές σπεσιαλιτέ που μόνο εδώ θα βρεις όπως Risotto al tastasal (ριζότο με σάλτσα λουκάνικου), Pastisada de caval (σαν παστίτσιο με κρέας αλόγου), Risotto με radicchio (ριζότο με την παραδοσιακή σαλάτα της Treviso, που συχνά την προτιμούν και στη Βερόνα), Polenta (είδος παχύ χυλού που φτιάχνεται με αλεύρι καλαμποκιού) με τυρί και μανιτάρια από πάνω αλλά και διάφορα είδη λιμνίσιων ψαριών. Από γλυκά δοκίμασε το Baci di Giulietta (το φιλί της Ιουλιέτας), Pandoro of Verona (ένα είδος κέικ με παντεσπάνι που τρώνε τα Χριστούγεννα), Zaletti (μπισκότα) και Castagnaccio (φτιάχνεται από αλεύρι κάστανου).

 

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

➝ Νόμισμα: Ευρώ.

➝ Ιδανικές εποχές: Άνοιξη, Καλοκαίρι

➝ Ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης είναι το τρένο και το λεωφορείο.

➝ Διασκέδαση: Τα καλύτερα wine bars και εστιατόρια βρίσκονται στην περιοχή Carega, κοντά τον καθεδρικό Ναό.

➝ Για τις αγορές και τα ψώνια σου κάνε μια βόλτα στον πεζόδρομο Via Mazzini, ο οποίος είναι ο πιο εμπορικό

➝ Το πιο απολαυστικό gelato θα το βρεις στο Gelateria Savoia.

➝ Για αυθεντική Βερονέζικη κουζίνα επισκέψου το La Taverna di via Stella.

➝ Δοκίμασε sfilatino (rolled pizza) στο Corte Forina.

➝ Το καλύτερο bar για aperetivo είναι το Aquila Nera.

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 month ago
 • 241
 • 4
1 month ago
 • 104
 • 4
1 month ago
 • 98
 • 3
1 month ago
 • 390
 • 12
1 month ago
 • 162
 • 2
1 month ago
 • 146
 • 4
Προστατευμένο περιεχόμενο! Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ. 2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης)