Top

Μια όμορφη πόλη που αξίζει να την εξερευνήσεις..

 

Μια πόλη που ξέρει καλά να πρωταγωνιστεί σε αποδράσεις προς τα βόρεια, μιας και είναι πλούσια σε αξιοθέατα, ιστορία, φύση αλλά και τοπικές γεύσεις που σου μείνουν αξέχαστες.

Η Βέροια λοιπόν, είναι η πρωτεύουσα της Ημαθίας και μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας με αναφορές στο Θουκυδίδη από την κλασική εποχή. Οι ομορφιές τις πολλές, όπου τα σημαντικότερα αξιοθέατα τις μπορείς να τα γυρίσεις και σε ένα Σαβ/κο. Παλιές γειτονιές γεμάτες λουλούδια, εντυπωσιακά αρχοντικά, πλακόστρωτα δρομάκια αλλά και πολλαπλές εκκλησίες βυζαντινού και μεταβυζαντινού χαρακτήρα σίγουρα θα σε εντυπωσιάσουν. Όσο για την γαστρονομία της, απλά περνάει σε άλλο επίπεδο!

 

ΤΙ ΑΞΙΖΕΙΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ;

Αρχικά για να γνωρίσεις την πόλη, πρέπει να την περπατήσεις. Γι’ αυτό σίγουρα πρέπει να έχεις μαζί σου τα αθλητικά σου παπούτσια, Γιατί τα καλντερίμια της παλιάς πόλης, δεν είναι και λίγα.

Με την φωτογραφική σου μηχανή στο ένα χέρι καλή διάθεση (πάνω απ’ όλα) ξεκίνα με μια επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο όπου στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτίριο – μνημείο και σκοπός του είναι να αναδείξει μέσω της συλλογής του τα πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ένα ακόμη από τα σπουδαιότερα μνημεία της Βέροιας είναι ο Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου, η αλλιώς  η παλιά μητρόπολη (11ος αιώνας), με σημαντικό ζωγραφικό διάκοσμο. Βρίσκεται στην συνοικία της Παναγιάς Δεξιάς και στην Τουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί.

Επίσης αυτό που μας γοήτευσε την Βέροια είναι η παραδοσιακή συνοικία Κυριώτισσα, με τα λαβυρινθώδη στενά και αδιέξοδα καλντερίμια της, τα ψηλά κτίρια, αρχοντικά και αυλές με ψηλό περίβολο φέρνουν στο νου τα παραδοσιακά σπίτια της Βαλκανικής του 18ου και 19ου αιώνα. Πίσω από τους ψηλούς αυλόγυρους και δίπλα στα σοκάκια ξεπροβάλλουν μικρές λιθόκτιστες εκκλησίες. Η συνοικία απαριθμεί πολλές χριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες. Η Κυριώτισσα ακολουθεί το αρχιτεκτονικό στυλ της Μπαρμπούτας με τους ορόφους με τις έντονες προεξοχές, τα επάλληλα παράθυρα και τους φεγγίτες, τους ξυλόπηκτους τοίχους και τις βαριές πόρτες. Πολλά από τα διατηρητέα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και έχουν μετατραπεί σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης.

 

👉Extra Tip: Τον μήνα Μάρτιο η Βέροια γεμίζει χρώματα και αυτό λόγω στις ροδακινιές που ευδοκιμούν την συγκεκριμένη εποχή. Έξω λοιπόν από την πόλη της Βέροιας θα βρεις τεράστιες εκτάσεις με ροδακινιές όπου το τοπίο μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι μιας και τα πάντα γύρω είναι σε αποχρώσεις του ροζ – μωβ.

ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ;

Επειδή η γνωριμία με έναν τόπο δεν περιορίζεται μόνο στα μνημεία και τα αξιοθέατά του, μην παραλείψεις να τιμήσεις και τις γαστρονομικές προτάσεις της περιοχής. Η Βέροια φημίζεται για το ρεβανί της που είναι και το παραδοσιακό γλυκό, αλλά και για τους σιροπιαστούς λουκουμάδες της,

Η κουζίνα της Βέροιας δύσκολα θα σε αφήσει με τις καλύτερες γεύσεις, αφού οι παραδοσιακές της πίτες με γέμιση πράσου, τυριού ή χόρτων και το αλμυρό μπάτζο (είδος τυριού), αλλά και τα κρεατικά της, με την τηγανιά, τα μπαρμπούρια (κεφτεδάκια), το χοιρινό με σέλινο δίνουν πολλές γευστικές επιλογές. Για να μπεις… βαθιά στο κλίμα, δοκίμασε το πιο γνωστό πιάτο της περιοχής, τον φασουλονταβά, δηλαδή φασόλια στο φούρνο.

 

‘ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ;

✅ Λίγο πιο έξω από τη Βέροια, είναι ευκαιρία να επισκεφθείς και τη Βεργίνα όπου ανακαλύφθηκε και ο αρχαίος τάφος του Βασιλιά Φιλίππου Β’ και να δεις το σύγχρονο υπόγειο μουσείο της, με εκθέματα από όλη την ιστορία της Μακεδονίας.

✅ Αν είσαι λάτρεις του χιονιού τότε μην παραλείψεις  την επίσκεψη και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Βέροια, στον οικισμό Κάτω Βέρμιο. Αποτελεί, μάλιστα, το πρώτο οργανωμένο κέντρο χιονοδρομίας στην Ελλάδα.

✅ Επίσκεψη στην Μονή Παναγίας Σουμελά, κοντά στην Τραπεζούντα, ήταν η εικόνα της Παναγίας Σουμελά (λέγεται ότι τη φιλοτέχνησε ο ευαγγελιστής Λουκάς), η οποία βρίσκεται πλέον στην ομώνυμη μονή στις πλαγιές του Βερμίου, πάνω από το χωριό Καστανιά, που χτίστηκε από τους πρόσφυγες του Πόντου το 1951. Οι εορταστικές εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου.

 

 

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

2 months ago
  • 151
  • 0
2 months ago
  • 247
  • 2
2 months ago
  • 89
  • 1
2 months ago
  • 344
  • 7
2 months ago
  • 125
  • 1
2 months ago
  • 247
  • 2
Προστατευμένο περιεχόμενο! Απαγορεύεται ρητά η εγγραφή και η άμεση ή έμμεση, προσωρινή ή μόνιμη αναπαραγωγή των οποιωνδήποτε δημοσιεύσεών (κείμενο, εικόνα, βίντεο) με οποιοδήποτε μέσο και μορφή, εν όλω ή εν μέρει, η μετάφραση του ιστολογίου του εν όλω ή εν μέρει, η διασκευή, την προσαρμογή ή άλλες μετατροπές των δημοσιεύσεών του από άλλους χρήστες, χωρίς τη συγκατάθεση των δημιουργών του!