Ταξίδι σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης…
Η Βαρσοβία είναι μια πολύ όμορφη πόλη που έχει να σου προσφέρει πολλά. Συγκεκριμένα τα έχει όλα και το εννοώ. Από την μια μεριά οι καινούργια – μοντέρνα πόλη με τους τεράστιους ουρανοξύστες και τα τεράστια εμπορικά της, κι από την άλλη η παλιά παραμυθένια πόλη με τα πολύχρωμα σπιτάκια αλλά και τις γωνιές που σε γυρνάνε αιώνες πριν.

Κι όμως μην φανταστείς ότι η πόλη είναι και τόσο παλιά. Δύσκολο βέβαια να πιστέψεις ότι αυτή η πόλη πριν από 70 χρόνια δεν υπήρχε καν στον χάρτη. Ότι το ιστορικό κέντρο είχε μετατραπεί σε σωρό ερειπίων κατά των Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Κι αυτό γιατί ο αρχηγός των SS, Χαινριχ Χίμλερ, διέταξε τον Ιανουάριο του 1945 να εκτελεστούν όλοι οι κάτοικοι και να ισοπεδωθεί η πόλη. Το τέλος του πολέμου βρήκε τους κατοίκους να παλεύουν να ξαναχαρίσουν στην Βαρσοβία, την παλιά της όψη, αποκαθιστώντας την κατεστραμμένη πολιτιστικής τους κληρονομιά. Έτσι τα πιο σημαντικά μνημεία αποκαταστάθηκαν με απόλυτο σεβασμό σύμφωνα με σχέδια του 18ου αιώνα, με την παλιά πόλη να μοιάζει τουλάχιστον 200 ετών ενώ στην πραγματικότητα μετρά μόλις μερικές δεκαετίες ζωής. Η UNESCO δεν άργησε να την εντάξει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ότι της λείπει σε αρχαιότητα, η Βαρσοβία το κερδίζει σε δυναμισμό.

Επισκεφθήκαμε την Βαρσοβία αρχές Νοέμβρη και παρόλο που ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, το κρύο είχε ξεκινήσει για τα καλά, με θερμοκρασίες που έφθαναν και -7 . Κι όμως η πόλη έχει τόσα πολλά να δεις, με αμέτρητες όμορφες γωνιές που δεν μας πτόησαν καθόλου να την περπατήσουμε μέχρι το τελευταίο δρομάκι της.

Διαμονή

Πετάξαμε από Θεσ/νίκη με Ryanair, με εισιτήρια πολύ οικονομικά και προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο Modlin 39 χλμ μακριά από την πόλη της Βαρσοβίας. Παρόλο που φθάσαμε βράδυ η πόλη μας κέρδισε αμέσως με τους τεράστιους “λαμπερούς” ουρανοξύστες. Όσο για την διαμονή μας μείναμε παραπάνω από ότι περιμέναμε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι, μιας και αρκεστήκαμε την βοήθεια του Arbnb. Μείναμε λοιπόν σε ένα υπέροχο διαμέρισμα με θέα ασυναγώνιστη, πολύ κοντά σε στο κέντρο και εύκολα προσβάσιμο στα Μ.Μ.Μ. Γενικά στην Βαρσοβία θα βρεις πολλά ωραία ξενοδοχεία και διαμερίσματα σε πολύ καλές τιμές γιατί και στην διαμονή η Βαρσοβία είναι πολύ οικονομική!

Μετακινήσεις

Για την μετακίνηση σου στην Βαρσοβία δεν θα ταλαιπωρηθείς καθόλου, τα Μ.Μ.Μ είναι σύγχρονα, καθαρά και μπορούν να εξυπηρετήσουν για όποιον προορισμό επιλέξεις να επισκεφτείς. Εμείς συγκεκριμένα επιλέξαμε να αγοράσουμε κάρτα για 3 μέρες με 36 zl με την οποία έχεις πρόσβαση σε όλα τα Μ.Μ.Μ εύκολα και γρήγορα.

Αξιοθέατα

Τα αξιοθέατα της Βαρσοβίας είναι όλα εντυπωσιακά και γεμάτα ιστορία που μετράνε αιώνες. Τα σημαντικότερα που εμείς επισκεφθήκαμε  και αξίζει και εσύ να γνωρίσεις από κοντά είναι τα εξής:

1. Την Παλιά Πόλη

Η Παλιά πόλη της Βαρσοβίας είναι ολόκληρη ένας θησαυρός! Πεντακάθαρη και πολύχρωμη σε κάνει να ταξιδεύεις χρόνια πίσω. Συγκεκριμένα βρίσκεται μεταξύ των οδών Wybrzeże Gdańskie, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βιστούλα Grodzka, Mostowa, Podwale και του βασιλικού κάστρου, πρώην επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Η καρδιά της περιοχής είναι η πλατεία της παλιάς πόλης (Rynek Starego Miasta) που είναι γεμάτη με εστιατόρια, καφέ και μαγαζιά. Τα κτίρια της έχουν μεσαιωνική αρχιτεκτονική και ξεχωρίζουν ο ο Καθεδρικός Ναός του Αγ. Ιωάννη αλλά και το εξωτερικό οχυρό της πόλης Barbican. Αξίζει να “χαθείς” στα πλακόστρωτα δρομάκια της και να ανακαλύψεις την πραγματική μαγεία και αυθεντικότητα της πόλης.

2. ..αλλά και την Νέα Πόλη

Η νέα πόλη της Βαρσοβίας μας εξέπληξε για πολλά πράγματα. Αρχικά στο νέο – μοντέρνο κομμάτι της πόλης απλώνονται παντού εντυπωσιακοί ουρανοξύστες. Τεράστιοι λεωφόροι και εμπορικά κέντρα που ακόμα κι αν δεν ήρθες στην Βαρσοβία για ψώνια, σε προκαλούν να τα επισκεφτείς. Η πόλη εκτός του ότι είναι πεντακάθαρη, δεν θα δεις πουθενά άστεγο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις κι αυτό γιατί η ανεργία της αγγίζει μόνο 3,5 % Αν την περπατήσεις θα δεις ότι είναι επίσης πολύ γραφική με καταπράσινα πάρκα, όμορφες πλατείες και εντυπωσιακούς ναούς που την κάνουν ξεχωριστή.

3. Τον Βασιλικό Δρόμο ή Βασιλική Διαδρομή

Η Βασιλική Διαδρομή είναι μια πρώην οδός επικοινωνίας που οδηγούσε νότια από την Παλιά Πόλη. Τώρα περιλαμβάνει μια σειρά από δρόμους που συνδέουν τη Βαρσοβία και διαθέτουν μια σειρά από ιστορικά ορόσημα.

Η Βασιλική Διαδρομή ξεκινά από την Πλατεία του Κάστρου της Βαρσοβίας και εκτείνεται νότια κάτω από Krakowskie Przedmieście (οδός προαστίων Κρακοβίας), ulica Nowy Świat (οδός Νέου Κόσμου), Aleje Ujazdowskie (Λεωφόρος Ujazdów), ulica Belwederska (Οδός Belweder Οδός) και ulica Soobieskiego (οδός Soobieskiego), καταλήγοντας στο Wilanów (προσωπική κατοικία του βασιλιά Jan III Sobieski).

Η διαδρομή, με άλλα τμήματα της Παλιάς Πόλης της Βαρσοβίας, είναι ένα από τα επίσημα εθνικά ιστορικά μνημεία της Πολωνίας (Pomnik historii) όπως ορίστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1994. Η καταχώρισή της διατηρείται από το Εθνικό Συμβούλιο Κληρονομιάς της Πολωνίας.

Όσο για τα αξιοθέατα κατά μήκος της διαδρομής είναι αμέτρητα, γι’ αυτό μην ξεχάσεις την φωτογραφική σου μηχανή γιατί έχεις να αποθανατίσεις μοναδικά τοπία.

4. Το Παλάτι των Επιστημών και του Πολιτισμού

Ένας ουρανοξύστης 231 μέτρων, το όγδοο ψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη με πολλούς ακόμη χαμηλότερους πυργίσκους γύρω του, σε μια κτιριακή σύνθεση που οι ντόπιοι αποκαλούν «τούρτα». Πρόκειται για κτίσμα-«δώρο» του Στάλιν στην πόλη, που χτίστηκε την δεκαετία του 1950 συνδυάζοντας τον σοβιετικό ρεαλισμό με αρτ ντεκό στοιχεία. Στους επιμέρους χώρους του παλατιού λειτουργούν εκθέσεις, κινηματογράφοι και οργανώνονται φεστιβάλ, ενώ ο 33ος όροφος, που έχει διαμορφωθεί ως viewing terrace, είναι επισκέψιμος για όσους αναζητούν κάποιο σημείο με συγκλονιστική θέα, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος και όταν η πόλη αρχίζει να ανάβει τα πρώτα φώτα της. Είναι ένα από τα αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε πρώτα και το ίδιο προτείνουμε να κάνεις και εσύ.

5. Τα Μουσεία

Αν έχεις αρκετό χρόνο στην πόλη, τότε δεν πρέπει να παραλείψεις κάποια από τα σημαντικότερα μουσεία της όπως: το Warsaw Uprising Museum το Μουσείο της Εξέγερσης είναι αφιερωμένο στην επανάσταση της Βαρσοβίας ενάντια στους ναζί το 1944, με εκατοντάδες εκθέματα και αφιερώματα, μαρτυρίες, ντοκουμέντα και διαδραστικές παρουσιάσεις. Μουσείο Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων στην τοποθεσία του γκέτο της Βαρσοβίας, το “Polin” όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νέο μεταμοντέρνο μουσείο της πόλης, παρουσιάζει μία multimedia έκθεση που αφηγείται την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας που άνθισε στην Βαρσοβία μέχρι το Ολοκαύτωμα. Κέντρο Επιστημών Κοπέρνικος με εκθέσεις για το περιβάλλον και τον ανθρώπινο πολιτισμό, αφιερώματα για εφήβους, πλανητάριο και εργαστήρια. Εθνικό Μουσείο το οποίο είναι το  μεγαλύτερο μουσείο της πόλης διαθέτει συλλογές αιγυπτιακής, ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, εκθέματα ζωγραφικής από όλη την Ευρώπη αλλά και την Κίνα και μέρος της ιδιωτικής συλλογής πινάκων του Χίτλερ. Μουσείο Σοπέν το «καμάρι» της πολωνικής κλασικής μουσικής έχει το δικό του μουσείο, με δύο «παρακλάδια»: Ένα στην περιοχή Wola, όπου βρίσκεται το κτίριο στο οποίο γεννήθηκε ο Σοπέν, και ένα στον Βασιλικό Δρόμο, στην οικογενειακή κατοικία του συνθέτη. Στον καθεδρικό του Βασιλικού Δρόμου διατηρείται επίσης η καρδιά του Σοπέν.

6. Το Πάρκο Lazienki ή Πάρκο των Βασιλικών Λουτρών

Το Πάρκο Lazienki, ή Πάρκο των Βασιλικών Λουτρών είναι το μεγαλύτερο πάρκο στη Βαρσοβία της Πολωνίας, το οποίο καταλαμβάνει 76 εκτάρια από το κέντρο της πόλης.
Το συγκρότημα πάρκου και παλατιών βρίσκεται στην κεντρική συνοικία της Βαρσοβίας (Σρουντμιέστσιε) στη Λεωφόρο Ουγιάζντουφ, η οποία αποτελεί μέρος της Βασιλικής Διαδρομής που συνδέει το Βασιλικό Κάστρο με το Παλάτι του Βιλάνουφ στα νότια. Βόρεια του πάρκου, στην άλλη πλευρά της οδού Αγκρικόλα, βρίσκεται το Κάστρο του Ουγιάζντουφ.
Αρχικά σχεδιασμένο τον 17ο αιώνα ως πάρκο λουτρών για τον ευγενή Στανίσουαφ Χεράκλιους Λουμπομίρσκι, τον 18ο αιώνα το πάρκο μετατράπηκε από τον τελευταίο μονάρχη της Πολωνίας, Στανίσουαφ Αύγουστο Πονιατόφσκι, σε ένα σκηνικό για παλάτια, βίλες, κλασικιστικά κτίρια και μνημεία. Το 1918 χαρακτηρίστηκε επίσημα δημόσιο πάρκο.
Το Πάρκο Lazienki επισκέπτονται τουρίστες από όλη την Πολωνία και τον κόσμο και χρησιμεύει ως χώρος για μουσική, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Το πάρκο φιλοξενεί επίσης παγώνια και μεγάλο αριθμό σκίουρων.

7. Το Παλάτι Wilanów 

Πρόκειται για τις Βερσαλίες της Πολωνίας. Πέρα από την εντυπωσιακή είσοδο και τη μεγάλη τραπεζαρία στην Γκαλερί των Πορτρέτων, θα απολαύσεις μια συλλογή από πίνακες της περιόδου μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα. Αξίζει να εστιάσεις στα επιλεγόμενα «πορτρέτα του φέρετρου» (σαν πορτρέτα Φαγιούμ), εικόνες των θανόντων φιλοτεχνημένες πάνω σε πλάκες κασσίτερου ή χαλκού. Το παλάτι είναι ένα κόσμημα από μόνο του και αξίζει μια ολόκληρη μέρα να την αφιερώσεις  σε αυτό.

Παραδοσιακή Κουζίνα

Η παραδοσιακή κουζίνα της Πολωνίας είναι κάτι παραπάνω από νόστιμη. Με σιγουριά σου λέμε ότι τις μέρες που βρεθήκαμε στην Βαρσοβία τα κιλάκια μας τα πήραμε. Γι’ αυτό να είσαι σίγουρος- η ότι σε αυτήν την πόλη θα φας πολύ καλά αλλά και οικονομικά! Από εστιατόρια θα βρεις πολλά που αξίζουν με καλή κουζίνα και καλές τιμές εμείς έχουμε να σου προτείνουμε το Zapiecek, Zapiexy, Manekin και το Gosciniek Polskie Pierogi. Από πιάτα αξίζει να δοκιμάσεις τα γνωστά πολωνικά ζυμαρικά pierogi, που πριν τα τηγανίσουν ή τα ψήσουν τα βράζουν πρώτα και μπορείς να τα συνοδεύσεις με πολλές επιλογές, εμείς τα δοκιμάσαμε με τυριά και μπέικον. Το πιάτο Bigos, με λάχανο – τουρσί και κρέας και είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά της πολωνικής κουζίνας. Επίσης Zapiekanka, Zurek και λουκάνικα αρνίσια είναι πολύ καλές επιλογές και νόστιμα.

Διάβασε ακόμη: Βαρσοβία: Τα καλύτερα cafe της 

Don’t miss

– Μην φύγεις από την Βαρσοβία αν δεν έχεις απολαύσει το μαγικό ηλιοβασίλεμα από το Παλάτι των Επιστημών και του Πολιτισμού.

-…αλλά και καθώς τα πρώτα φώτα της πόλης ανάβουν, το θέαμα είναι απλά ασυναγώνιστο!

– Μην παραλείψεις να ανέβεις στο Observation Terrace για να έχεις πανοραμική θέα προς την Παλιά Πόλη.

– Να δοκιμάσεις το καλύτερο πρωινό της πόλης στο Charlotte, με τοπικά εδέσματα.

– Να “χαθείς” στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης.

 

 

 

 

Facebook Comments