Top

Εξερευνούμε όμορφα και μυστικά μέρη στην Ήπειρο..

Άγρια ομορφιά, ιστορία αιώνων, εντυπωσιακά βουνά, επιβλητικά φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια αλλά και παραδοσιακά χωριά ανέγγιχτα στο χρόνο. Τα Τζουμέρκα είναι ένας ανεξερεύνητος θησαυρός της Ηπείρου που δεν γνωρίζουν όλοι, όποιος όμως τα επισκεφθεί για πρώτη φορά σίγουρα θα θέλει να ξαναγυρίσει. Εμείς εν λόγω που είμαστε από την Ήπειρο προσπαθούμε να τα επισκεπτόμαστε αρκετές φορές τον χρόνο αλλά και πάλι δεν μπορούμε να πούμε ότι τα έχουμε εξερευνήσει όλα. Γιατί στα Τζουμέρκα έχει τόσα “μυστικά” μέρη που αξίζει να δεις που πάντα θα ανακαλύπτεις και κάτι νέο.

Hotel Theasis – Igloo, Κτιστάδες, Πράμαντα

Σε ένα ταξίδι σου εδώ αξίζει να ανακαλύψεις σίγουρα τα παρακάτω μέρη:

Τα παραδοσιακά χωριά

Πράμαντα – Άγναντα: Είναι δύο από τα μεγαλύτερα χωριά των Τζουμέρκων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ομορφιά που συναρπάζει. Τα Πράμαντα συγκεκριμένα είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής με ασύγκριτη θέα που προσφέρει λόγω της προνοµιακής τοποθεσίας του στους πρόποδες της κορυφής της Στρογγούλας (στα 2.107 µ.) στην κεντρική Πίνδο. Αξίζει να πάρεις μια γεύση από την καθημερινότητα των κατοίκων, περπατώντας στην κεντρική πλατεία που δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και η λιθανάγλυφη βρύση Αράπης µε γάργαρο δροσερό νερό. Κάπου εκεί αξίζει να κάνεις μια στάση στην φημισμένη χασαποταβέρνα του Μπούτζα και να δοκιμάσεις τα ψητά κρεατικά και σπιτικά εδέσματα που προσφέρει.

Διάβασε ακόμη: Κόνιτσα: Εξερευνώντας τα πέτρινα χωριά της.

Κεντρική πλατεία Πραμάντων

Η θρυλική Στρογγούλα, Πράμαντα

Ακόμη μια επίσκεψη αξίζει να κάνεις και στο χωριό Άγναντα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ. και χαρακτηρίζεται από τις για τις πολυάριθμες πηγές αλλά και την πλούσια βλάστηση που αγκαλιάζει το χωριό.  Εκεί αξίζει να επισκεφθείς τον διατηρημένο παραδοσιακό νερόμυλο που είναι σε λειτουργία, καθώς και το λαογραφικό μουσείο, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία της παλιάς παραδοσιακής ζωής των κατοίκων. Στάση για φαγητό αξίζει να κάνεις στην ταβέρνα “Ο Μερακλής” και “Το Στέκι”.

Καταρράκτης: Ένα ακόμη πανέμορφο χωριό που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς είναι ο Καταρράκτης, το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 80 μέτρων, κοντά στα Άγναντα. Στο χωριό υπάρχουν δίδυμοι καταρράκτες από όπου πήρε και το όνομα του και σίγουρα είναι ένα από τα must – visit αξιοθέατα του χωριού που πρέπει να επισκεφθείς. Ακόμη μια επίσκεψη αξίζει να κάνεις και στην Μονή Αγίας Αικατερίνης που “στολίζει” το χωριό.

Συρράκο – Καλαρρύτες: Είναι δύο χωριά στολίδια της περιοχής που διατηρούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρωτική αρχιτεκτονική. Συγκεκριμένα το όμορφο Συρράκο χτίστηκε περίπου το 15 αι. μ.Χ και είναι πλούσιο σε ιστορία αλλά και γενέτειρα πολλών σπουδαίων προσωπικοτήτων. Πετρόχτιστα πολυώροφα σπίτια, λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινες βρύσες με τρεχούμενα νερά, καφενεία και ταβέρνες διατηρούν άθικτο το παραδοσιακό χρώμα του οικισμού. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς τα λαογραφικά μουσεία «Κ. Κρυστάλλης» & «Κ. Αυδίκος»

Διάβασε ακόμη: Κορωνησία, η ιδιαίτερη ομορφιά της Άρτας. 

Από την άλλη πλευρά στέκει αγέρωχο ένα ακόμη όμορφο χωριό, που αν φθάσεις ως εδώ δεν γίνεται να μην το επισκεφθείς, οι Καλαρρύτες σε προκαλούν να τους γνωρίσεις από κοντά. Χτισμένοι σε υψόμετρο 1200 μ και από ευρήματα που έχουν βρεθεί λέγεται ότι η περιοχή κατοικείται από την εποχή του χαλκού! Επιβλητικά αρχοντικά, πετρόχτιστα καλντερίμια, γειτονιές γεμάτες λουλούδια και μια πλατεία με καφενεία και ταβέρνες που σε κάνει να θέλεις να μείνεις για πάντα εδώ, σε αυτόν τον ξεχωριστό και όμορφο τόπο. Ακόμη μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Το Σπήλαιο

Ένα εντυπωσιακό σπήλαιο που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό Πράμαντα, με ιστορία που ξεκινάει το 1960 όταν δύο νέοι της εποχής πήραν εντολή από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας να διανοίξουν σχισμή, η οποία εξέπεμπε δροσερό αέρα, για να εξερευνηθεί το εσωτερικό της, με την ευκαιρία της άφιξης της αείμνηστης σπηλαιολόγου Άννας Πετροχείλου. Το σπήλαιο ονομάστηκε Ανεμότρυπα και κατόπιν αυτών μελετήθηκε και εξερευνήθηκε τμήμα του σπηλαίου μήκους 270 μέτρων περίπου, το οποίο αξιοποιήθηκε και είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες. Το σπήλαιο έχει τρία τμήματα, το μεσαίο τμήμα του είναι τουριστικός αξιοποιημένο και με χρωματιστούς σταλαγμίτες, που έχουν σχηματίσει λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, ρο, άσπρου και μπλε. Το σπήλαιο μπορείς να το επισκεφθείς αφού πρώτα περάσεις από το γραφικό καφέ και αφού γευθείς τοπικές λιχουδιές (εμείς δοκιμάσαμε γλυκά του κουταλιού που ήταν γευστικότατα) , με τον τον κατάλληλο οδηγό μπορείς να επισκεφθείς το σπήλαιο.

Την Ιερά Μονή Κηπίνας

Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια των Τζουμέρκων, χτισμένο το 1212 και αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι κυριολεκτικά σφηνωμένο σε ένα κατακόρυφο βράχο με τέτοιον τρόπο ώστε από μακριά δεν μπορείς να το εντοπίσεις. Εδώ υπήρχε κινητή γέφυρα που προστάτευε την είσοδο από επιδρομείς καθώς και σπηλιά βάθους 240 μ. για την προστασία των γύρω κατοίκων. Είναι ένα μέρος που σίγουρα θα σου προκαλέσει έντονα συναισθήματα, κυρίως μόλις βρεθείς μέσα στο μοναστήρι.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος

Τα Μουσεία: Το Μουσείο σύγχρονης τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»όπου βρίσκεται στο χωριό Ελληνικό. Φιλοξενείται στο κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου και περιλαμβάνει έργα του φημισμένου γλύπτη και καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. Θεόδωρου Παπαγιάννη. Ακόμη στο χωριό Τσόπελα έχει το εργαστήρι του ο Γιώργος Πολύζος , που από το 1969, σχεδιάζει και φιλοτεχνεί κοσμήματα και αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα.

Τα Γεφύρια: Το γεφύρι της Πολιτσάς ενώνει το Αμπελοχώρι με το Φορτόσι, αλλά και το γεφύρι του Συγκούνα, μετά τους Χριστούς, το κατασκεύασε ο Συρρακιώτης μεγαλέμπορος Συγκούνας, καθώς απ’ αυτό το σημείο περνούσε τα εμπορεύματά του προς την Άρτα.

Το ρέμα Μάρκς: γνωστό και ως ρέμα του Παραδείσου, το παρθένο αυτό μέρος βρίσκεται στο χωριό Θεοδώριανα, το χωριό με τις περισσότερες πηγές νερού στην Ελλάδα. Για να φτάσει κανείς εκεί ακολουθεί το μονοπάτι μέσα σε ένα δάσος από έλατα και πολλούς μαγευτικούς καταρράκτες που σχηματίζουν καταπράσινες λιμνούλες.

Οι διπλοί καταρράκτες Σούδα: Βρίσκονται στο χωριό Θεοδώριανα και μετά από μια πανέμορφη διαδρομή στην φύση  αντικρίζει κανείς ένα θέαμα μοναδικό. Τα παγωμένα νερά του ποταμού Άσπρη Γκούρα αφού πρώτα προλάβουν να χωριστούν στα δυο, σχηματίζουν δυο υπέροχους καταρράκτες, που ρίχνουν τα νερά τους από 25 μέτρα ύψος.

Οι παραλίες του ποταμού Αχελώου: Βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το χωριό Αθαμάνιο, κάτω από τις επιβλητικές βουνοκορφές ο ποταμός σχηματίζει μικρές παραλίες που χαρίζουν δροσιά στους επισκέπτες. Τα διάφανα και κρυστάλλινα νερά του Αχελώου προσφέρονται για κολύμπι τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε μια από αυτές τις παραλίες βρίσκεται η κρεμαστή γέφυρα Γλύστρα-Γκολφάρι , που ενώνει τις δύο όχθες.

Ξενοδοχεία – Καταλύματα που θα σου προσφέρουν μια υπέροχη διαμονή

Casa Calda, Συρράκο: Το παραδοσιακό Casa Calda βρίσκεται στο όρος Λάκμος, ανάμεσα στα πλακόστρωτα σοκάκια και τις παλιές εκκλησίες του χωριού Συρράκο και προσφέρει καταλύματα με θέα στα βουνά των Τζουμέρκων.

 

Αρχοντικό Βουρλόκα, Πράμαντα: Πρόκειται για ένα πέτρινο αρχοντικό, χτισμένο το 1883, που αποτελεί δείγμα ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, με όμορφα δωμάτια και άψογη διακόσμηση.

 

Rouista Tzoumerka Resort, Βουργαρέλι: Πρόκειται για ένα κατάλυμα σε συγκρότημα από παραδοσιακά πέτρινα κτήρια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και άψογη εξυπηρέτηση.

 

Comments:

  • Κώστας Παπακώστας

    12 Σεπτεμβρίου 2021

    Τους Μελισσουργούς Άρτας δεν βλέπω…

    reply...
    • 16 Σεπτεμβρίου 2021

      Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σας κύριε Παπακώστα. Σαφώς τα Τζουμέρκα περιλαμβάνουν και άλλα χωριά πέραν των αναφερομένων. Προσπαθούμε όμως να παρουσιάζουμε τους προορισμούς που επισκεπτόμαστε και μόνο. Άλλωστε πιστεύουμε ότι δεν θα είχε νόημα να γράφουμε για κάτι το οποίο δεν έχουμε επισκεφθεί ή δεν έχουμε δοκιμάσει. Σε επόμενη εξόρμηση εννοείται πως θα προστεθούν και άλλοι προορισμοί και άλλες δραστηριότητες.

      reply...

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Προστατευμένο περιεχόμενο! Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ. 2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης)