Top

Roadtrip στην Ευρώπη με παιδί..

Ένα road trip με αυτοκίνητο είναι από μόνη της μια απίστευτη ταξιδιωτική εμπειρία που πρέπει να ζήσεις, είτε ταξιδεύεις solo, είτε σαν ζευγάρι, ή ακόμα ως οικογένεια. Τα οδικά ταξίδια δεν έχουν μόνο την ανυπομονησία για τον τελικό προορισμό, αλλά η γοητεία τους σίγουρα είναι όλο το ταξίδι, από την στιγμή δηλαδή που θα ξεκινήσει. Άλλωστε το έχει πει και ο αγαπημένος μας Κ.Π Καβάφης, ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι.

Τα ταξίδια με το αυτοκίνητο σε κάνουν να έχεις περισσότερα πλεονεκτήματα από τι μειονεκτήματα. Νιώθεις  απίστευτη ευελιξία, ελευθερία και οι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά σου να ανακαλύψεις τον κόσμο.

Ακόμη κι αν ταξιδεύεις με μικρά παιδιά, το ταξίδι παραμένει συναρπαστικό απλά με λίγο άγχος παραπάνω, όπως πλέον ταξιδεύουμε και εμείς . Ένα ταξίδι με παιδί σίγουρα δεν είναι κι από τα πιο εύκολα, αλλά σίγουρα είναι ένα ρίσκο που αξίζει  να τολμήσεις. Εμείς μετά από αρκετά roadtrip στην Ελλάδα, τολμήσαμε να κάνουμε και ένα μακρινό οδικό ταξίδι σε πέντε χώρες που δεν μετανιώσαμε καθόλου. Επισκεφθήκαμε τα Σκόπια, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία και Βουλγαρία. Όλη η εμπειρία αλλά και όλα αυτά που αποκομίσαμε από το ταξίδι αυτό, μας έκαναν να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα, τα τολμάμε και να μην σταματάμε να εξερευνούμε τον κόσμο.

Λίγο πιο κάτω συγκεντρώσαμε όλα τα χρήσιμα tips για να μπορέσεις και εσύ εύκολα και γρήγορα να οργανώσεις ένα παρόμοιο ταξίδι.

🚗 Προγραμματισμός ταξιδιού.

Από την πρώτη στιγμή που θα αποφασίσεις το μέρος ή τα μέρη που έχεις σκοπό να επισκεφθείς, πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις το πρώτο πλάνο του ταξιδιού. Θα πρέπει να συγκεντρώσεις πληροφορίες και όλα τα απαραίτητα για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου. Εμείς συγκεκριμένα ξεκινάμε να οργανώνουμε το κάθε μας ταξίδι περίπου ένα με δύο μήνες πριν. Το κάθε ταξίδι θέλει οργάνωση είτε ταξιδεύεις στο εξωτερικό είτε ακόμη και στην Ελλάδα, είτε είναι οδικό είτε όχι. Για εμάς η οργάνωση είναι το παν πόσο μάλλον τα δύο τελευταία χρόνια που ταξιδεύουμε με την μικρή μας, άλλωστε ένα ταξίδι με μικρό παιδί θέλει τεράστια οργάνωση πριν ξεκινήσεις.

 

🚗 Ταξίδεψε με ασφάλεια. Προετοιμασία αυτοκινήτου.

Από τα βασικά πράγματα ενός οδικού ταξιδιού είναι φυσικά το αυτοκίνητο. Γι’ αυτό λίγες μέρες πριν το ταξίδι σίγουρα θα πρέπει να περάσεις από το συνεργείο για όλα τα απαραίτητα όπως λάδια, υγρά, ελαστικά κ.α. Επίσης αξίζει να έχεις μαζί σου ένα Κιτ ασφαλείας (Είδη Έκτακτης Ανάγκης) αλλά και ένα Κιτ Πρώτων Βοηθειών. Ακόμη μην παραλείψεις τις απαραίτητες ηλιοπροστασίες για τα πίσω παράθυρα και φυσικά η παγκαζιέρα οροφής σίγουρα θα σε σώσει.

 

🚗 Μην ξεχάσεις τα απαραίτητα έγγραφα. 

Από τα σημαντικότερα πράγματα που έχεις να πάρεις μαζί σου, χωρίς αυτά άλλωστε δεν μπορείς να πας πουθενά. Αστ. Ταυτότητα για χώρες εντός της Ε.Ε , διαβατήριο και ασφάλεια αυτοκινήτου (πράσινη κάρτα) που υποστηρίζεται  μόνο σε συγκεκριμένες χώρες. Σε μικρά παιδιά κάτω των 14 απαιτείται διαβατήριο με ισχύ 3 χρόνια (για τους ενήλικες πλέον έχει ισχύ για 10 χρόνια).

 

🚗 Κατέβασε χάρτες από τα μέρη που θα επισκεφθείς.

 

Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου μην παραλείψεις να κατεβάσεις τους χάρτες από το κάθε μέρος που έχεις σκοπό να επισκεφθείς. Θα μπορείς να μπεις ανά πάσα στιγμή και να βρεις διαδρομές, σημεία, αξιοθέατα στην κάθε πόλη που βρίσκεσαι χωρίς να έχεις ίντερνετ, έτσι με το Google maps η αναζήτηση γίνεται παιχνιδάκι, όπου και να βρίσκεσαι.

 

🚗 Διάβασε travel blogs & Ταξιδιωτικούς οδηγούς

Ταξιδιωτικοί οδηγοί αλλά και travel blogs υπάρχουν αμέτρητα στο διαδίκτυο και μπορείς να βρεις όλες τις πληροφορίες που αναζητάς εύκολα και γρήγορα. Πλέον είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεις πληροφορίες, φωτογραφίες ακόμη και συμβουλές από διάφορα μέρη στον κόσμο με ένα κλικ. Εμείς μπορεί να ψάχνουμε και δύο μήνες πριν από το κάθε ταξίδι μας, ώστε να το οργανώσουμε καλύτερα.

Βρες δικούς μας οδηγούς από διάφορα μέρη ΕΔΩ.

 

🚗 Λιγότερα πράγματα για εσένα – περισσότερα για το παιδί.

Πάντα τα περισσότερα μας πράγματα σε κάθε ταξίδι που κάνουμε είναι της μικρής και πολύ λιγότερα τα δικά μας. Εκτός όμως από αρκετά ρούχα που σίγουρα θα χρειαστούν, αν το παιδάκι είναι μικρό τότε μην παραλείψεις να έχεις μαζί σου καρότσι (τύπου μπαστούνι) που εξυπηρετεί απίστευτα στα ταξίδια  μιας και δεν πιάνει χώρο, παρκοκρέβατο που τουλάχιστον εμείς παίρνουμε σχεδόν σε όλα τα ταξίδια μας και φυσικά μάρσιππο, που αν και πλέον δεν το χρησιμοποιούμε, όταν ήταν πιο μικρή όμως η Αγάπη το είχαμε πάντα μαζί μας.

 

🚗 Να έχεις μαζί σου πάντα μετρητά.

Όταν έχεις σκοπό να ταξιδέψεις στο εξωτερικό και να κάνεις πραγματικότητα ένα οδικό ταξίδι, τότε σίγουρα θα πρέπει να έχεις μαζί σου μετρητά. Επίσης σε χώρες που έχουν το δικό τους νόμισμα η καλύτερη επιλογή είναι να αλλάξεις τα χρήματα σου σε τοπικό νόμισμα σε ανταλλακτήρια, γιατί αν επιλέξεις να πληρώσεις με κάρτα ή να βγάλεις λεφτά από ΑΤΜ θα χρεωθείς με πολύ περισσότερη προμήθεια.

 

🚗 Σνακ – νερό – χυμούς και πολλές στάσεις.

Ένα οδικό ταξίδι χρειάζεται και τα απαραίτητα του όπως αρκετά μπουκαλάκια με νερό, χυμούς και φυσικά σνακ. Εκτός από αυτά όμως, το να κάνεις στάσεις είναι απαραίτητο πόσο μάλλον αν έχεις και μαζί σου παιδάκια. Ακόμα κι αν το ταξίδι δεν απαιτεί πολλές ώρες οι στάσεις βοηθούν να ξεκουραζόμαστε και να ξεμουδιάζουμε. Για να κάνετε ένα μεγάλο  οδικό ταξίδι όπως κάναμε πρόσφατα εμείς με μικρό παιδί,  θα πρέπει πρώτα να “δοκιμάσετε” το παιδί σε κοντινότερες διαδρομές και ταξίδια. Αυτό το test κάναμε και εμείς  και η η μικρή μας ήταν πολύ συνεργάσιμη για το ταξίδι στο εξωτερικό.

 

🚗 Κάνε κράτηση διαμονής από πριν.

Σε όλα μας ταξίδια ακόμα και για μία βραδιά όταν επιλέγουμε να πάμε κάπου, πάντα έχουμε κάνει κράτηση από πριν. Πόσο μάλλον τα τελευταία δυόμιση χρόνια που ταξιδεύουμε ως οικογένεια  αλλά ακόμη και όταν είμασταν μόνοι μας πάντα κλείναμε από πριν διαμονή με την βοήθεια του Booking και του Arbnb. Μην φύγεις ποτέ για ένα μακρινό οδικό ταξίδι χωρίς να κάνεις από πριν κράτηση για την διαμονή σου.

 

🚗 Φρόντισε να έχεις πάντα Ίντερνετ.

Το Ίντερνετ πλέον έχει μπει στις ζωές μας για τα καλά και δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό, πόσο μάλλον όταν φεύγουμε για ένα οδικό ταξίδι και θα είμαστε αρκετές ώρες στο δρόμο δεν γίνεται να μην έχουμε ίντερνετ. Ακόμη κι αν έχεις ήδη κατεβάσει τους χάρτες από την διαδρομή που θα κάνεις το ίντερνετ χρειάζεται για οποιαδήποτε ανάγκη. Στις χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε ο καλύτερος τρόπος και πιο οικονομικός είναι να προμηθευτείς τοπικές κάρτες sim, που βρίσκεις πολύ εύκολα ακόμη και σε βενζινάδικα. Εμείς τουλάχιστον αυτό έχουμε κάνει όταν ταξιδέψαμε στην Σερβία, Σκόπια, Τουρκία, Μαυροβούνιο, Βοσνία & Ερζεγοβίνη.

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.