Τελικά πόσο εύκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι με μωρό – παιδί;

Το πρώτο ταξίδι μας με το μωρό συνοδευόταν σίγουρα με πολύ άγχος. Πόσο ασφαλή είναι να ξεκινήσεις να ταξιδεύεις με ένα μωράκι 4 μηνών; Πόσο κουραστικό πρώτα για το παιδί και μετά για εμάς μπορεί να γίνει το ταξίδι και πόσο μπορεί να χαλάσει το πρόγραμμα του παιδιού που είχαμε σπίτι; Πολλά τα ερωτήματα, πολλές οι ανασφάλειες μας, αν και το ταξίδι έγινε εντός χώρας το άγχος είχε φθάσει στα ύψη για το πόσο θα το ευχαριστιόμασταν και οι τρείς μας. Για να μπορέσεις όμως να απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις μέσα σου και τις ανασφάλειες ο καλύτερος τόπος είναι να τολμήσεις, να προσπαθήσεις για να μπορέσεις και το παιδί να αρχίζει να μαθαίνει και να συμπεριφέρεται ανάλογα στο μέλλον, πόσο μάλλον αν αγαπάς τα ταξίδια (όπως εμείς) ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνεις το παιδί να τα συνηθίσει από πολύ μικρό.

Λίγο πιο κάτω θα βρεις κάποια από τα δικά μας tips αλλά και συμβουλές που προτείνουμε κυρίως σε νέους γονείς, σύμφωνα πάντα με την προσωπική μας άποψη, για να έχεις ένα ευχάριστο ταξίδι με το μωρό. 

Διάβασε ακόμη: Πρώτη οικογενειακή απόδραση στο Νυμφαίο. 

1. Βρείτε τον κατάλληλο προορισμό. 

Είτε το ταξίδι που σχεδιάζεις γίνει στην Ελλάδα είτε εκτός, καλό είναι εφόσον ταξιδεύεις πλέον με μικρό παιδί (πόσο μάλλον βρέφος σαν κι εμάς) να “ψάξεις” λίγο περισσότερο που θα πας και τι μπορείς να κάνεις εκεί. Με τον φόβο του κορονοιού από την μια πλευρά, αλλά και ότι θα ταξιδεύαμε πρώτη φορά με το μωρό επιλέξαμε να κινηθούμε εντός χώρας. Ακόμη και έτσι υπάρχουν μέρη που θα σε δυσκολέψουν όσον αφορά την μετακίνηση με το μωρό που σαν πρώτο μέσο είναι φυσικά το καρότσι. Σε μέρη με λιθόστρωτους δρόμους και πέτρινα καλντερίμια η αλήθεια είναι ότι θα ταλαιπωρηθείς λιγάκι, γι΄αυτό βρες προορισμούς να έχει εύκολη πρόσβαση και άνετους δρόμους για καρότσι.

 👉 Tip: αν επιλέξεις να επισκεφθείς τα Ζαγοροχώρια αλλά και το Νυμφαίο, θα πρέπει να έχεις μαζί σου μάρσιππο μιας και στους λιθόστρωτους δρόμους δεν πηγαίνει καρότσι.

2. Φτιάξτε ένα χαλαρό πρόγραμμα. 

Περιόρισε τις πολλές βόλτες μέσα σε μία ημέρα κα ξέχασε τα αμέτρητα χιλιόμετρα στο περπάτημα, όπου κάποτε έκανες ώστε να τα προλάβεις να τα δεις και να τα κάνεις όλα. Γενικά το πρόγραμμα σου θα είναι τελείως διαφορετικό με αυτό που κάνατε σαν ζευγάρι, πλέον πρέπει να περιορίστε σε λίγα και πιο ποιοτικά πράγματα που θα σας γεμίσουν σαν οικογένεια. Οι υπερβολικές εικόνες και οι ήχοι σίγουρα θα κουράσουν αλλά και θα εκνευρίζουν το μωράκι σας περισσότερο γι΄αυτό αρκεστείτε να κάνετε λίγα πράγματα κάθε μέρα.

 👉 Tip: Προσπαθήστε να είστε χαλαροί αλλά και έτοιμοι για νέες αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα του ταξιδιού. Προτεραιότητα έχει πάντα το παιδί και πάντα.

3. Τηρείτε το πρόγραμμα που έχετε και σπίτι.

Βασικός κανόνας του ταξιδιού θα πρέπει να είναι το πρόγραμμα που είχατε στο σπίτι να μην αλλάξει ακόμη και τώρα που θα βρίσκεστε εκτός. Τις ώρες ύπνου αλλά και φαγητού θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, ακόμη κι αν βρίσκεστε καθ’ οδόν.

👉 Tip: Η αλλαγή προγράμματος, σίγουρα θα επιφέρει μεγάλη γκρίνια και σίγουρα δεν θα ευχαριστηθείτε τίποτα από το ταξίδι.

4. Φαρμακείο, βιβλιάριο υγείας και πολλά πολλά ρούχα. 

Κάποια από τα βασικά πράγματα του παιδιού που δεν γίνεται να λείπουν από την βαλίτσα είναι σίγουρα το φαρμακείο αλλά και το βιβλιάριο του. Επίσης, το να πάρεις αρκετά ρούχα του παιδιού μαζί είναι αρκετά βολικό, ακόμη και αν ταξιδεύετε καλοκαίρι οι ζακέτες και τα μπουφανάκια δεν πρέπει να λείπουν.

5. Αν κάνετε road trip, κάντε αρκετές στάσεις. 

Αν το ταξίδι που σκοπεύετε να κάνετε είναι οδικό και θα χρειαστεί να είστε αρκετές ώρες στο δρόμο, κάντε αρκετές στάσεις για φαγητό, αλλαγή πάνας αλλά και να ξεκουράζεστε και εσείς και το παιδί (δεν είναι και ότι πιο άντε να κάθεται με τις ώρες στο παιδικό κάθισμα).

6. Κάντε δραστηριότητες. 

Σε κάθε προορισμό που επιλέγετε να επισκεφθείτε με το παιδί, αξίζει να περνάτε τον χρόνο σας δημιουργικά αλλά και διαφορετικά κάθε φορά. Μην διστάσετε να κάνετε κάποια από τις δραστηριότητες της περιοχής, πάντα με ασφάλεια και προσοχή, άλλωστε τα παιδιά τρελαίνονται για δραστηριότητες. Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε ιππασία οικογενειακώς (4 μηνών ήταν η μπουμπού) στο Νυμφαίο.

👉 Tip: Αν επισκεφθείς και εσύ το Νυμφαίο, κάντε και εσείς δραστηριότητες εδώ.

7. Καρότσι, μάρσιππο και όλα τα αναγκαία αξεσουάρ.

Δεν γίνεται να ξεκινήσεις ένα ταξίδι χωρίς να έχεις μαζί σου καρότσι αλλά και μάρσιππο κυρίως όταν το παιδί είναι πολύ μικρό. Ακόμη ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που παίρνουμε πάντα μαζί μας είναι το παρκοκρέββατο για να κοιμάται αλλά και να παίζει με ασφάλεια, αν και τα περισσότερα ξενοδοχεία το παρέχουν εμείς προτιμάμε να έχουμε ο δικό μας. Ακόμη μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας αρκετά παιχνίδια για να απασχολείτε το παιδί στο αυτοκίνητο αλλά και στο ξενοδοχείο.

 

Τελικά πόσο όμορφο είναι να ανακαλύπτεις τον κόσμο έχοντας στο πλάι το παιδάκι σου;!