Έξι προορισμοί στην Ελλάδα για το Πάσχα που ξεχωρίζουν για τα έθιμα τους..
Το Πάσχα αποτελεί λίγο πολύ για όλους μας μια ευκαιρία για ένα σύντομο διάλειμμα από την καθημερινότητα μας και όλοι το περιμένουμε πως και πως να ξεκουραστούμε αλλά και να βρεθούμε με την οικογένεια μας, φίλους και συγγενείς. Για πολλούς είναι επίσης και μια αφορμή για ένα σύντομο ταξιδάκι στην Ελλάδα, που σε πολλές περιοχές αναβιώνουν ήθη και έθιμα ξεχωριστά που μέσα από το κατανυκτικό κλίμα που επικρατεί μαγεύουν ντόπιους και επισκέπτες.
Τήνος
Μια ιδανική επιλογή για Πάσχα είναι σίγουρα το όμορφο νησί της Τήνου. Ένα νησί που εκτός από την λιτή του ομορφιά συνδυάζει την κατάνυξη των Άγιων ημερών με την θρησκευτική παράδοση. Αν βρεθείς στην Τήνο λοιπόν αυτές τις Άγιες μέρες τότε σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις τα εξής:
☑️ Τη περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό Πύργος, όπου τα σοκάκια γεμίζουν ασφυκτικά με κόσμο και το τοπίο γεμάτο με αναμμένα κεράκια “λάμπει” ολόκληρο.
☑️ Κυριακή του Πάσχα στο χωριό Πύργος οι Τριμπονιές και το μπαρούτι δεν έχει σταματημό.
☑️ Την Δευτέρα του Πάσχα γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού, αυτό στο χωριό Καρδιανή με πολύ κέφι και χορό που ξεκινούν από νωρίς.
Κέρκυρα
Το Πάσχα στην Ελλάδα δεν γίνεται να μην έχει άρωμα Κέρκυρας, μιας και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη στην Ελλάδα που φημίζεται για τα ξεχωριστά του έθιμα. Από την Κυριακή των Βαιών εώς και την δεύτερη μέρα του Πάσχα η Κέρκυρα κυριολεκτικά ασφυκτιά από κόσμο. Αν βρεθείς στο όμορφο νησί τότε θα πρέπει να γνωρίζεις τις καλύτερες στιγμές στην Κέρκυρα θα τις ζήσεις το Μεγάλο Σάββατο, όπου ξεκινάν από πολύ νωρίς γύρω στις 6 το πρωί στην Παναγιά των ξένων που γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση. Αργότερα γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, έθιμο που άρχισε από την εποχή της Ενετοκρατίας και ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά από το πένθος του επιταφίου στη χαρά της πρώτης Ανάστασης που εδώ γίνεται στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου.
👉 Είναι το έθιμο και οι στιγμές που όλοι οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι περιμένουν και που συμβαίνει μόνο εδώ, από όλα τα μπαλκόνια και σε κάθε σπίτι του νησιού οι κάτοικοι πετούν στο δρόμο μεγάλα πήλινα κανάτια η στάμνες γεμάτα νερό (οι μπότηδες ) την ίδια ώρα που όλες οι καμπάνες των Εκκλησιών χτυπάνε χαρμόσυνα. Όλη αυτή την ώρα οι φιλαρμονικές παίζουν χαρούμενα εμβατήρια. Διάβασε περισσότερα για την Κέρκυρα ΕΔΩ.
Πάτμος
Ηρεμία, γαλήνη και κατάνυξη είναι οι πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό μόλις σκεφτείς το υπέροχο νησί της Πάτμου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το προσωνύμιο που έχει αποδοθεί ως η “Ιερουσαλήμ του Αιγαίου” και “νησί της Αποκάλυψης”. Το μέρος όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης ‘εχει σίγουρα την τιμητική του αυτές τις μέρες. Η ενέργεια του νησιού σε συνδυασμό με το επιβλητικό Μοναστήρι στην κορυφή του, η τελετουργία αλλά και τα έθιμα είναι σίγουρα κάποιοι από τους λόγους για να το επισκεφθείς αυτό το Πάσχα.
👉 Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Ένα από τα έθιμα που αναβιώνουν στο νησί και εντυπωσιάζουν είναι η Τελετή του Νιπτήρος που τελείται το πρωί της Μ. Πέμπτης στη πλατεία Δημαρχείου και η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης που τελείται την Μ. Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, καθώς το Ευαγγέλιο στη λειτουργία της Αγάπης διαβάζεται σε επτά λέξεις!
Σαντορίνη
Ένα από τα ομορφότερα νησιά της χώρας μας με εντυπωσιακά τοπία που σου κόβουν την ανάσα και “μαγνητίζει” τον επισκέπτη από τα πρώτα λεπτά του ταξιδιού του. Η Σαντορίνη έχει την δική της ξεχωριστή ομορφιά όποια εποχή κι αν επιλέξεις να την επισκεφθείς, ακόμη και το Πάσχα έχει κάτι καινούργιο να δείξει αλλά και να μαγέψει όποιον κι αν βρεθεί εδώ. Τα έθιμα που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα χωριά στην ενδοχώρα του νησιού δημιουργούν μια άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα, που μένει πραγματικά αξέχαστη. Αν βρεθείς λοιπόν στη Σαντορίνη το Πάσχα μην παραλείψεις τα εξής:
☑️ Το Σάββατο του Λαζάρου στο Μεγαλοχώρι στήνεται ένας πανύψηλος σταυρός περίπου 15-20 μέτρων τυλιγμένος με δενδρολίβανο, δάφνες και λουλούδια στο κέντρο της πλατείας του χωριού.
☑️ Η πιο εντυπωσιακή περιφορά Επιταφίου στο νησί, λαμβάνει χώρα στο μεσαιωνικό χωριό Πύργος, στην ενδοχώρα του νησιού, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, τον Προφήτη Ηλία, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, μετά την Αποκαθήλωση, ξεκινά η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του χωριού. Η μοναδική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει το χωριό με τα εκατοντάδες αναμμένα φαναράκια τοποθετημένα τόσο στις στέγες των σπιτιών, όσο και στους τοίχους του Ενετικού κάστρου, δημιουργούν μια συναρπαστική εικόνα που μένει πραγματικά αξέχαστη.
☑️ Αν και στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης τα βαρελότα δεν έχουν θέση, ωστόσο η Ανάσταση στον Προφήτη Ηλία δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει αφ’ υψηλού όλη τη θεά στο νησί και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό.
Μετέωρα
Τα Μετέωρα δεν θα μπορούσαν να μην είναι στη λίστα αυτή, μιας και είναι ένας από τους πιο κατάλληλους προορισμούς για το Πάσχα. Είναι μία εμπειρία από μόνη της και μόνο που θα βρεθείς εδώ αυτές τις μέρες καθώς το συναισθήματα που θα νιώσεις είναι μοναδικά. Αν βρεθείς στα Μετέωρα το Πάσχα μην παραλείψεις τα εξής:
☑️ Τη Μεγάλη Πέμπτη αξίζει να δεις την ακολουθία του Μυστικού Δείπνου στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ και τη Μεγάλη Παρασκευή να συμμετέχεις στο διακριτικό στολισμό του Επιταφίου
☑️ Η Αναστάσιµη λειτουργία στις Ιερές Μονές Μετεώρων ξεκινά περίπου στις 21:00. Μπορείς να παρακολουθήσεις την ακολουθία στο µμοναστήρι του Μεγάλου Μετεώρου. Αν μπορέσεις αξίζει να μείνεις µέχρι το τέλος της αναστάσιμής λειτουργίας για να βιώσεις την βαθιά κατάνυξη από τις Μετεωρίτικες λειτουργίες.
☑️ Αξίζει να επισκεφθείς την Μονή του Αγίου Στεφάνου, στο νοτιοανατολικό άκρο των Μετεώρων, µε εντυπωσιακή θέα προς την Καλαµπάκα και τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο, η οποία βρίσκεται πάνω από τεράστιους απόκρυµνους βράχους, φυσικά σκαλισµένους!
Μονεμβασιά
Πάσχα στη Μονεμβασιά σημαίνει κατανυκτικές λειτουργίες στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Τη Μεγάλη Παρασκευή μοναδικό θέαμα αποτελεί η περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας που σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Όσοι βρίσκονται αυτή τη βραδιά στο Κάστρο ακολουθούν με λευκά κεριά τον Επιτάφιο, ενώ οι ψαλμωδίες αντηχούν στο βράχο της Μονεμβασιάς. Τα Μεγάλο Σάββατο το ραντεβού δίνεται στην πλατεία με το κανόνι μπροστά στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Το Άγιο Φως περνάει από χέρι σε χέρι και όλοι περιμένουν να ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» για να δώσουν το «φιλί της αγάπης».
👉 Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου το κάψιμο του Ιούδα. Ένα ανθρώπινο ομοίωμα γεμισμένο με ξύλα και άχυρα, στο εσωτερικό του οποίου έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά καίγεται με φαντασμαγορικό τρόπο! Μόλις η φωτιά ανάψει, αρχίζει ο χορός των βεγγαλικών!