Top

Η παραθαλάσσια κωμόπολη που μοιάζει με νησί…

Ένας από τους ομορφότερους καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ήπειρο, με ιδιαίτερη ομορφιά, εντυπωσιακά τοπία, νησιώτικη αύρα, κρυστάλλινα νερά, δαντελωτές ακτές και άπειρες επιλογές που κανένας επισκέπτης δεν μπορεί να αντισταθεί! Θεωρείται ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας που κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες ο τουρισμός φθάνει στα ύψη…

Αν και έχουμε επισκεφθεί την Πάργα άπειρες φορές, πάντα βρίσκουμε λόγους που μας κάνουν να επιστρέφουμε εκεί!

 

Η Πάργα – Πρόσβαση

Πολλοί την αποκαλούν ως η “ριβιέρα” της Ηπείρου μιας και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά αγκαλιάζοντας ένα απάνεμο όρμο με κρυστάλλινα νερά αλλά και το γραφικό λιμάνι της από όπου μπορείς να προσελκύσεις κι αλλά νησιά του Ιονίου ή διάφορες παραλίες τριγύρω. Απέναντι της ακριβώς βρίσκεται το νησάκι της Παναγιάς με το  μικροσκοπικό – ολόλευκο εκκλησάκι που μπορείς να επισκεφθείς ακόμη και κολυμπώντας! Από εκεί η Πάργα μοιάζει πανέμορφη, σαν ο -τέλειος- πίνακας ζωγραφικής.

Διάβασε ακόμη: Ιωάννινα: Ιστορία, παράδοση και ρομαντισμός. 

Μπορείς να επισκεφθείς την Πάργα ακτοπλοϊκώς, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ από την Πάργα. Το λιμάνι έχει σύνδεση με την Κέρκυρα, την Ανκόνα, την Βενετία, το Μπάρι και το Μπρίντισι. Επίσης δεύτερη επιλογή είναι αεροπορικώς καθώς σε κοντινή απόσταση από την Πάργα βρίσκονται 2 αεροδρόμια, τα οποία διαθέτουν αεροπορικές συνδέσεις με όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. O κρατικός αερολιμένας Ακτίου (PVK) βρίσκεται σε απόσταση 65 χλμ από την Πάργα και ο Κρατικός Αερολιμένας Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» (IOA) βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ από την Πάργα. Από το αεροδρόμιο μπορείς να συνεχίσεις για Πάργα νοικιάζοντας αυτοκίνητο, με ταξί ή με λεωφορείο. Τέλος υπάρχει και η οδική πρόσβαση μιας και η Πάργα απέχει 33 χλμ από την έξοδο «Βασιλικός» της Εγνατίας οδού και 10χλμ από την έξοδο του επαρχιακού δικτύου Αθήνα – Ηγουμενίτσα.

 

Αξιοθέατα – Μέρη που αξίζει να επισκεφθείς

Όπως κάθε προορισμός έτσι και η Πάργα έχει τα δικά της όμορφα σημεία και μέρη που αξίζει να επισκεφθείς. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της είναι το όμορφο Κάστρο της που στέκει αγέρωχο και κοσμεί την παραθαλάσσια κωμόπολη. Το Κάστρο βρίσκεται πάνω σ’ έναν λόφο ακρωτήριο, στην είσοδο του λιμανιού της πόλη, Η ανάγκη για προστασία της πόλης , ώθησε τους εκάστοτε κατακτητές να κατασκευάσουν οχυρώσεις στο σημείο αυτό, που ωστόσο κατεδαφίστηκαν από τον Μπαρμπαρόσα το 1537. Στα χρόνια που ακολούθησαν το κάστρο ξαναχτίστηκε με τη βοήθεια των Ενετών, ωστόσο καταστράφηκε από τους Τούρκους πριν καν ολοκληρωθεί. Το 1792 χτίζεται για τρίτη και τελευταία φορά και πάλι με τη βοήθεια των Ενετών και μένει απόρθητο μέχρι το 1819, όταν η Πάργα πουλήθηκε στους Τούρκους και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο Αλή Πασάς το ενίσχυσε ακόμη περισσότερο. Το Κάστρο της Πάργας παρέμεινε απόρθητο και αποτέλεσε προπύργιο των Σουλιωτών και των Παργινών που μάχονταν για την ελευθερία. Το κάστρο είναι προσβάσιμο από τα στενά δρομάκια και σκαλοπατάκια που οδηγούν σε αυτό από το λιμάνι και καθώς ανηφορίζεις η ομορφιά της Πάργας ξεδιπλώνεται μπροστά σου.

Διάβασε ακόμη: Σκύρος: Απέραντη ομορφιά στην καρδιά του Αιγαίου. 

Ακόμη ένα σπουδαίο κάστρο στην περιοχή με μεγάλη ιστορία είναι το Κάστρο του Αλή Πασά που βρίσκεται στην περιοχή Ανθούσα, μόλις 5 χλμ βόρεια της Πάργας Πρόκειται για ένα ογκώδες και επιβλητικό κτίριο, που χτίστηκε το 1814 υπό την εποπτεία του Ιταλού μηχανικού Monteleone, με στόχο να αποτελέσει το ορμητήριο του Αλή Πασά κατά την πολιορκία της Πάργας. Το Κάστρο έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, ζωντανεύοντας τις εικόνες της εποχής εκείνης στους επισκέπτες του. Εκτός από το μικρό  – όμορφο εκκλησάκι της Παναγιάς που βρίσκεται ακριβώς απέναντι την Πάργα, αξίζει επίσης και η Ιερά Μονή της Παναγιάς των Βλαχερνών, όπου πρόκειται για ένα Βυζαντινό Μοναστήρι πάνω σ’ έναν λόφο, στην περιοχή του Βάλτου της Πάργας. Διαθέτει ένα εξαιρετικό καμπαναριό επτανησιακού ρυθμού ύψους 15 μέτρων, που, σύμφωνα με την παράδοση, είχε εννιά καμπάνες που όταν χτυπούσαν ακούγονταν από απόσταση 12 μιλίων. Το καμπαναριό είναι το μόνο που έχει διασωθεί, καθώς η μονή έχει καταστραφεί.

Αν ψάχνεις κάτι πιο ιδιαίτερο πρέπει να επισκεφθείς την παραλία αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα σε βράχο. Επίσης για την καλύτερη θέα μην παραλείψεις να επισκεφθείς το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Ελένης λίγο πριν την Πάργα.

Η θέα από το εκκλησάκι

 

Ποια μέρη αξίζει να επισκεφθείς εκτός Πάργας; 

Αν έχεις χρόνο στο ταξίδι σου κάποιες μέρες μπορείς να αφιερώσεις σε μέρη και περιοχές εκτός Πάργας. Αρχικά αξίζει να επισκεφθείς τον ποταμό Αχέροντα αλλά και το αρχαίο Νεκρομαντείο. Ο Αχέροντας, μήκους 50 περίπου χιλιομέτρων, είναι ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα. Είναι ένα παραμυθένιο τοπίο με αιωνόβια πλατάνια που βουτούν στα γαλαζοπράσινα – πεντακάθαρα νερά. Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά στις όχθες του για φαγητό και καφέ, επίσης ο ποταμός είναι το ιδανικό μέρος για τους φαν των δραστηριοτήτων όπως rafting, zipe – line, ιππασία κ.τ.λ.

Πηγές Αχέροντα

Ο Ζάλογγος είναι επίσης ένα από τα μέρη που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί αλλά και να απολαύσει το σύμβολο – μνημείο  -Ο χορός του Ζαλόγγου-. Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1961 και αποτελεί έργο του γλύπτη Γεώργιου Ζογγολόπουλου και του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Βρίσκεται κοντά στον οικισμό Καμαρίνα, στα 29 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα και μπορείς να φτάσεις στο μνημείο αφού ανέβεις 410 σκαλοπάτια, που έχουν αφετηρία το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Ακόμη μια επίσκεψη αξίζει να κάνεις στα γραφικά Σύβοτα αλλά και την Πέρδικα που έχουν επίσης πολύ όμορφες παραλίες.

Παραλία Μπέλα – Βράκα στα Σύβοτα

Διάβασε ακόμη: Κάλαμος – Καστός: Οι καλά κρυμμένοι παράδεισοι του Ιονίου. 

Παραλίες

Η Πάργα “βρέχεται” από το Ιόνιο Πέλαγος και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει φανταστικές παραλίες που συνδυάζουν το τιρκουάζ των νερών με το πράσινο της περιοχής που κυριολεκτικά “βουτά” στη θάλασσα. Κάποιες από αυτές οργανωμένες άλλες πιο ήσυχες, αμμώδης ή με ψιλό πετραδάκι  το σίγουρο είναι ότι στην Πάργα θα βρεις την δική σου αγαπημένη παραλία. Μόλις βρεθείς λοιπόν εδώ μην παραλείψεις να βουτήξεις στις Βάλτος, Κρυονέρι, πίσω Κρυονέρι, Λίχνος, ‘Αη Γιαννάκης και Σαρακίνηκο.

Τι άλλο αξίζει να κάνεις στην Πάργα

Κρουαζιέρα σε Παξούς – Αντίπαξους: Μια μέρα από την διαμονή σου στην Πάργα αξίζει να την αφιερώσεις κάνοντας κρουαζιέρα στα γειτονικά νησιά Παξούς αλλά και Αντίπαξους. Το μικρό καραβάκι αναχωρεί κάθε μέρα τους καλοκαιρινούς μήνες γύρω στις 10 από το λιμάνι της Πάργας και επιστρέφει πίσω κατά τις 6 το απόγευμα, Οι Παξοί αλλά και οι Αντίπαξοι είναι δύο νησιά πραγματικά πανέμορφα με τιρκουάζ νερά και εξωτικές παραλίες.

Ποδηλασία και Πεζοπορία: Όπως και στους περισσότερους προορισμούς της Ηπείρου έτσι και στην Πάργα θα βρεις αρκετές ενδιαφέρουσες διαδρομές να κάνεις και να εξερευνήσεις είτε με ποδήλατο είτε με τα πόδια.

Extra tip: Αν ο δρόμος σου φέρει από την Φιλιππιάδα, κάνε μια στάση στον Κοκκινοπηλό για να βγάλεις τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες! 

Διάβασε ακόμη: Κοκκινοπηλός: Το εξωπραγματικό μέρος της Ηπείρου. 

 

Mini Gallery

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Προστατευμένο περιεχόμενο! Απαγορεύεται ρητά η εγγραφή και η άμεση ή έμμεση, προσωρινή ή μόνιμη αναπαραγωγή των οποιωνδήποτε δημοσιεύσεών (κείμενο, εικόνα, βίντεο) με οποιοδήποτε μέσο και μορφή, εν όλω ή εν μέρει, η μετάφραση του ιστολογίου του εν όλω ή εν μέρει, η διασκευή, την προσαρμογή ή άλλες μετατροπές των δημοσιεύσεών του από άλλους χρήστες, χωρίς τη συγκατάθεση των δημιουργών του!