Top

Ένα οδικό ταξίδι που αξίζει να βάλεις στη λίστα σου..

Τα οδικά ταξίδια είναι μια απίστευτη ταξιδιωτική εμπειρία από μόνη της, άλλωστε σημασία έχει όλο το ταξίδι από τη στιγμή που θα μπεις στο αυτοκίνητο και ο προορισμός μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Έχοντας κάνει αρκετά roadtrips σε Ελλάδα και εξωτερικό ήρθε η στιγμή για ένα μακρινό οδικό ταξίδι που είχαμε στα πλάνα μας τα τελευταία χρόνια. Επίσης για εμάς είναι ένα από τα σημαντικότερα ταξίδια μιας και ήταν το πρώτο μακρινό  – οδικό που θα κάναμε με την μικρή μας, αλλά και το πρώτο που η Αγάπη θα ταξίδευε στο εξωτερικό. Αν και με αρκετό άγχος πιο πολύ για την μικρή που είναι πλέον 2.50 χρονών αλλά και με έναν καλό προγραμματισμό ενάμισι μήνα πριν μπορούμε να πούμε  ότι τα καταφέραμε καλύτερα από ότι περιμέναμε.

Ταξιδέψαμε μέσα σε εννιά μέρες σε πέντε χώρες, Σκόπια, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία και Βουλγαρία, το λες και κουραστικό ναι, θα συμφωνήσω αλλά ότι αποκομίσαμε, είδαμε και πήραμε από αυτό το ταξίδι σε συναισθήματα και εικόνες ήταν πολύ σημαντικότερα για εμάς από κάθε κούραση. Άλλωστε όλες οι εικόνες και τα εκπληκτικά τοπία που βλέπαμε σε κάθε χώρα μας έδιναν δύναμη να συνεχίσουμε.

 

🚗 ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΣΚΟΠΙΑ (429 χλμ)

Από τα Ιωάννινα ξεκινήσαμε για τον πρώτο προορισμό του ταξιδιού τα Σκόπια. Μετά από περίπου 6 ώρες ταξιδιού με μικρές στάσεις για φαγητό αλλά και να ξεμουδιάσουμε φθάσαμε στα όμορφα Σκόπια, μια πόλη που μας εξέπληξε ευχάριστα και η αλήθεια είναι ότι την είχαμε λίγο υποτιμημένη. Τα Σκόπια απέχουν από τα Ιωάννινα γύρω στα 452 χλμ και γενικά ο δρόμος για να φθάσεις είναι αρκετά καλός και εύκολος. Περάσαμε τα σύνορα χωρίς πολλές καθυστερήσεις από το τελωνείο Νίκης, συνεχίσαμε για Μπίτολα (Bitola) και στην συνέχεια Σκόπια.

Η πόλη των Σκοπίων και πιο συγκεκριμένα η παλιά πόλη είναι πραγματικά υπέροχη. Γραφική με αρκετά τζαμιά, καλντερίμια με μαγαζάκια κάθε λογής, καφέ και εστιατόρια με τοπικό φαγητό. Η παλιά πόλη μας θύμισε έντονα την γειτονική Τουρκία με αρώματα και γεύσεις ανατολής. Περπατήσαμε αρκετά στα στενά της παλιά πόλη όπου στη συνέχεια ο δρόμος σε βγάζει την εντυπωσιακή πλατεία Δημοκρατίας, το κεντρικότερο κεντρικό σημείο αν όχι μόνο των Σκοπίων αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Μακεδονίας. Μια τεράστια πλατεία που δεν σταματάς να θαυμάζεις τα τεράστια και αμέτρητα αγάλματα της, με σημαντικότερο το  άγαλμα του Πολεμιστή πάνω στο άλογο, όπου αναφέρεται στον Μ. Αλέξανδρο με τον Βουκεφάλα.

Διάβασε ακόμη: Πως να οργανώσεις το τέλειο roadtrip στην Ευρώπη με παιδί. Χρήσιμα tips και τι πρέπει να προσέξεις. 

Τα Σκόπια είναι μια πόλη που μπορείς να την περπατήσεις εύκολα και να την εξερευνήσεις  ακόμη και σε μία ημέρα, όπως κάναμε και εμείς, αν και επικεντρωθήκαμε κυρίως στην παλιά πόλη. Επίσης οι τιμές για διαμονή και φαγητό είναι αρκετά οικονομικές.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ:

🔺 Η καλύτερη επιλογή είναι να περάσεις από την Ελλάδα για Σκόπια από τον Συνοριακό σταθμό Ευζώνων.

🔺 Η καλύτερη τοποθεσία για να μείνεις είναι σίγουρα δίπλα στη παλιά πόλη.

🔺 Αν ταξιδεύεις με το αυτοκίνητο σου, κλείσε διαμονή πάντα με ιδιωτικό πάρκινγκ.

🔺 Τα διόδια αλλά και τα καύσιμα στη χώρα είναι αρκετά οικονομικά.

 

🚗 ΣΚΟΠΙΑ – ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ, ΣΕΡΒΙΑ  (531 χλμ)

Δεύτερος προορισμός και χώρα του roadtrip, μετά από 6 ώρες περίπου οδήγηση η μαγευτική Σερβία. Μια χώρα με όμορφα τοπία, χωριά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πολύ πράσινο και εντυπωσιακά κτίρια. Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη μας στάση στην Σερβία επισκεφθήκαμε το μαγευτικό και γραφικό Νόβι Σάντ (Novi Sad). Μια όμορφη πόλη που τα έχει όλα, γραφικές γειτονιές, εντυπωσιακούς ναούς, κεντρική αγορά  και άπειρες επιλογές για φαγητό και ποτό.

Το Νόβι Σαντ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Πεδιάδας της Παννονίας, στα σύνορα των γεωγραφικών περιοχών Μπάτσκα και Σρεμ και κοντά στις όχθες του ποταμού Δούναβη. Μια πόλη που μπορείς πολύ εύκολα να την εξερευνήσεις περπατώντας ακόμη και με μικρά παιδιά, μιας και τα σημαντικότερα αξιοθέατα της βρίσκονται αρκετά κοντά το ένα με το άλλο. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο επιβλητικός καθεδρικός Ναός της Παρθένου Μαρίας, η Πλατεία Ελευθερίας, η παλιά πόλη, τα όμορφα διατηρητέα κτήρια της πόλης και το Φρούριο Πετροβαραντίν.

Διάβασε ακόμη: Πέντε μοναδικά roadtrips σε Ελλάδα και Εξωτερικό που αξίζει να βάλεις στη λίστα σου.

Απέναντι από την πόλη του Νόβι Σαντ βρίσκεται η φημισμένη περιοχή Πετροβαραντίν που έχει πάρει το όνομα της από το ομώνυμο φρούριο της και είναι που στέκει αγέρωχο σε έναν λόφο και σίγουρα είναι το κόσμημα της περιοχής και από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα που έχεις να δεις εδώ.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΑ:

🔺Το Νόβι Σαντ μπορείς πολύ εύκολα να το εξερευνήσεις μέσα σε μια μέρα.

🔺Είναι ένας αρκετά οικονομικός προορισμός και από τις πιο όμορφες πόλεις της Σερβίας.

🔺Έχει αρκετές επιλογές για διαμονή, φαγητό, ποτό.

 

🚗 ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ – ΖΑΓΚΡΕΜΠ, ΚΡΟΑΤΙΑ  (375 χλμ)

Μετά από από δύο περίπου μέρες στο Νοβι Σαντ, “βγήκαμε” και πάλι στους δρόμους και μετά 4 ωρίτσες οδήγηση φθάσαμε στην όμορφη πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ. Αν και στην Κροατία  είχαμε ξαναβρεθεί πριν λίγα χρόνια και πιο συγκεκριμένα είχαμε επισκεφθεί το παραθαλάσσιο Ντουμπρόβνικ, αυτή τη φορά είχε έρθει η ώρα για την όμορφη πρωτεύουσα της.

Η πόλη έχει πληθυσμό 973. 667 κατοίκους και αποτελείται από τρία τμήματα , δύο παλαιότερα Κάπτολ και Γκόρνι Γκραντ) και από την Ντόνι Γκραντ (Κάτω Πόλη). Το Ζάγκρεμπ είναι από τις πόλεις που μπορείς πολύ εύκολα να το εξερευνήσεις, τουλάχιστον τα σημαντικότερα αξιοθέατα αλλά και μέρη που μπορείς σε μία – δύο μέρες να τα έχεις επισκεφθεί. Ακόμα και με μικρό παιδάκι με καρότσι και αρκετά πράγματα πάνω σου να κουβαλάς (όπως εμείς), το περπατάς αρκετά εύκολα. Η πόλη έχει μια καλλιτεχνική αύρα που δεν συναντήσαμε αλλού, όμορφους τεράστιους πεζόδρομους που περπατάς άνετα χωρίς φόβο, όμορφα εντυπωσιακά κτίρια, ναούς και μαγαζιά.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του είναι η παλιά πόλη που πραγματικά είναι ένα στολίδι με πλούσια ιστορία και το μέρος από όπου αξίζει να ξεκινήσεις  και την περιήγηση σου. Κάπου εκεί θα συναντήσεις τη εκκλησία του Αγίου Μάρκου με την εντυπωσιακή στέγη του, την τοπική αγορά (Dolac Market) που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης με τις κόκκινες ομπρέλες, το Εθνικό Θέατρο της Κροατίας  αλλά και το Μουσείο των Πληγωμένων Σχέσεων.

Το Ζάγκρεμπ είναι ένας όμορφος και οικονομικός προορισμός που μπορείς να αφιερώσεις σίγουρα ένα τριήμερο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ:

🔺Αν δεν θέλετε να περπατήσετε πολύ χρησιμοποιείστε το τελεφερίκ να ανεβείτε αλλά και να κατεβείτε από την άνω στην κάτω πόλη, είναι πάρα πολύ οικονομικό και φυσικά ξεκούραστο!

🔺Στην παλιά πόλη υπάρχουν αρκετές παιδικές χαρές αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά.

🔺Είναι μια σχετικά οικονομική πόλη όσον αφορά πάρκινγκ, φαγητό, καφέ.

 

🚗 ΖΑΓΚΡΕΜΠ – ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ (138 χλμ)

Μετά το γραφικό Ζάγκρεμπ, σειρά είχε ο επόμενος προορισμός του οδικού μας ταξιδιού και αυτός δεν ήταν άλλος από την πανέμορφη Σλοβενία. Μόλις δύο ώρες μακριά από το Ζάγκρεμπ απέχει η παραμυθένια πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Μια πόλη που σε γυρνάει σε άλλη εποχή, όλα παίρνουν άλλη μορφή εδώ, με πιο πολλά χρώματα, πιο ρομαντικά και ήσυχα. Αν και αρχικά είχαμε επιλέξει να μείνουμε στην Λιουμπλιάνα για να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε περισσότερο την πόλη, τα τοπία και η φύση μας κέρδισαν στην Σλοβενία και επιλέξαμε να μείνουμε εκτός πρωτεύουσας για να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε περισσότερο αυτή την απίστευτη χώρα.

Διάβασε ακόμη: Τα top αξιοθέατα της Βαρσοβίας που αξίζει να επισκεφθείς.

Η Σλοβενία είναι μια μικρή χώρα με μόλις δύο εκατομμύρια κατοίκους, έχει όμως τόσα πολλά να δώσει και να δείξει σε κάποιον που την επισκέπτεται που θα τον κάνει να την ερωτευτεί από τα πρώτα λεπτά. Με άφθονο φυσικό πλούτο, λίμνες, σπήλαια, φαράγγια. όμορφα χωριά και πόλεις κατατάσσουν την Σλοβενία από τις πιο “πράσινες” χώρες της Ευρώπης. Μείναμε στη Σλοβενία τρείς ολόκληρες μέρες και σίγουρα είναι πάρα πολύ λίγες για να γνωρίσεις καλύτερα την συγκεκριμένη χώρα. Κάποια από τα μέρη που επισκεφθήκαμε είναι φυσικά η λίμνη Bled (όπου ήταν και η βάση μας για τις υπόλοιπες εξορμήσεις ) μία από τις ομορφότερες και καθαρότερες λίμνες της χώρας, τη λίμνη Bohinj, το παραδοσιακό χωριό των Βοσκών Planina Zazamniki (που το προσεγγίζεις μόνο με πεζοπορία), το χωριό Kropa και φυσικά την Λιουμπλιάνα που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ:

🔺Είναι μια χώρα που σίγουρα την λατρεύουν οι φυσιολάτρες, λόγω των φυσικών παρθένων τοπίων της.

🔺Οι τιμές στην Σλοβενία είναι περίπου σαν την Ελλάδα σε φαγητό και διαμονή, ωστόσο τα καύσιμα είναι αρκετά φθηνά αν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο.

🔺Κατάλληλη εποχές είναι η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

🔺Στα σύνορα Κροατίας με Σλοβενίας δεν καθυστερήσαμε σχεδόν καθόλου και περάσαμε πολύ εύκολα και γρήγορα από την μία χώρα στην άλλη.

🚗 ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΣΕΡΒΙΑ (532 χλμ)

Οι μέρες όμως περνούν πάντα πολύ γρήγορα και κυρίως σε ένα road trip σαν αυτό που έχεις να επισκεφθείς αρκετές χώρες και μέρη . Για την επιστροφή μας από την Σλοβενία προς Ελλάδα θα συναντούσαμε κι άλλα όμορφα μέρη και ακόμη μία νέα χώρα για εμάς. Από Σλοβενία λοιπόν διασχίσαμε ξανά όλη την Κροατία και βρεθήκαμε μετά από πέντε ώρες στο δρόμο φθάσαμε Σερβία και πιο συγκεκριμένα αυτή την φορά στο κοσμοπολίτικο Βελιγράδι. Η αυθεντική βαλκανική πρωτεύουσα με την μεγάλη ιστορία που ακόμη μένει ανεξίτηλη σε κάθε γωνιά της πόλης.

Το Βελιγράδι είναι αρκετά όμορφο, λαμπερό και καταπράσινο μιας και στην πόλη υπάρχουν πάρα πολλά πάρκα, με δραστηριότητες και παιδικές χαρές. Από τα βασικά του αξιοθέατα σίγουρα είναι το όμορφο κάστρο Kalemegdan, που έχει ζήσει μεγάλες μάχες αλλά και έχει καταστραφεί ολοσχερώς 40 φορές. Ακόμη το Εθνογραφικό μουσείο, το μουσείο Tesla αλλά και φυσικά τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Σάββα που είναι από τους ομορφότερους των Βαλκανίων.

Στο Βελιγράδι η αλήθεια είναι ότι περπατήσαμε πάρα πολύ προσπαθώντας να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούσαμε, αλλά αυτό που καταλάβαμε στην τελική είναι ότι γενικά το Βελιγράδι είναι αρκετά δύσκολο να το γνωρίσεις περπατώντας. Η πόλη είναι τεράστια και για να δεις  κάποια σημαντικά αξιοθέατα θα πρέπει να διανύσεις πολλά χιλιόμετρα περπατώντας.

🚗 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΣΟΦΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (391 χλμ)

Μετά από περίπου δύο μέρες στο Βελιγράδι με πολύ περπάτημα και έχοντας δει ούτε τα μισά, ξεκινήσαμε για τον επόμενο μας προορισμό που δεν ήταν άλλος από μια νέα χώρα, την Βουλγαρία και συγκεκριμένα την πρωτεύουσα της Σόφια. Η πόλη είναι πολύ όμορφη και περιποιημένη, με αρκετά καλούς δρόμους όσον αφορά την οδήγηση, αλλά και στο περπάτημα μιας και μπορείς πολύ εύκολα και γρήγορα να επισκεφθείς τα σημαντικότερα της αξιοθέατα ακόμη και σε μία μέρα. Η Σόφια είναι ένας low budget προορισμός που σίγουρα δεν θα σε απογοητεύει, εμάς τουλάχιστον μας άρεσε πολύ περισσότερο ακόμη και από το Βελιγράδι. 

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι σίγουρα ο Καθεδρικός Ναός Αλέξανδρου Νιέφσκι που κοσμεί ολόκληρη την πόλη, μέσα αλλά και έξω είναι ένα κόσμημα. Δίπλα ακριβώς θα συναντήσεις την εκκλησία της Αγίας Σοφίας από όπου πήρε και το όνομα της η πόλη, Ακόμη λίγα μέτρα μακριά μην διστάσεις να επισκεφθείς την εντυπωσιακή Ρώσικη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Σε γενικές γραμμές η πόλη έχει κρυφά διαμαντάκια και αν αν έχεις σκοπό να περπατήσεις πολύ έχεις να δεις πολλά. 

Επίσης όσον αφορά το φαγητό, ποτό και καφέ, σίγουρα βρήκες την κατάλληλη χώρα και να δοκιμάσεις γευστικά πιάτα αλλά και οικονομικές τιμές. 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΟΦΙΑ:

🔺Είναι ένας low budget προορισμός και τα πάντα είναι πολύ φθηνότερα από την Ελλάδα, όπως διαμονή, φαγητό, καύσιμα. 

🔺Υπάρχουν day tour με ξεναγό και μπορείς να επισκεφθείς τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης μέσα σε μία μέρα. 

🚗ΣΟΦΙΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ  (552 χλμ)

Από την Σόφια μέχρι τα Ιωάννινα ο δρόμος είναι σχετικά καλός αλλά αρκετά στενός και θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γενικά όμως το τοπίο τριγύρω είναι πανέμορφο και καταπράσινο. Η Βουλγαρία είναι μια χώρα με πολύ πράσινο, άλλωστε φημίζεται για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων και συγκεκριμένα της τριανταφυλλιάς Δαμασκού από όπου παράγεται και το ροδέλαιο. Άρα τα τοπία μέχρι και τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας είναι πολύ όμορφα και σίγουρα δεν θα σε αφήσουν να κουραστείς από τη διαδρομή. 

Η Σόφια απέχει με τα Ιωάννινα περίπου στις έξι ώρες.  

 

ΟΔΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ TIPS

 

Αν κάνετε ένα οδικό ταξίδι με παιδιά μην παραλείψετε τα εξής:

➝ Να κάνετε αρκετές στάσεις ώστε να ξεκουράζεστε όλοι, ένα οδικό ταξίδι πολλών ωρών χωρίς στάσεις φέρνει πάντα από τα παιδιά πολύ γκρίνια αλλά και κούραση.

➝ Φροντίστε να έχετε μαζί σας παιχνίδια, tablet για ταινίες και παιδικά, μουσική κ.τ.λ ώστε να υπάρχει ψυχαγωγία για το παιδί ώστε να μην βαριέται. 

➝ Επιλέξτε να ξεκινήσετε μια διαδρομή ή ένα ταξίδι τις ώρες κυρίως που το παιδί συνηθίζει να κοιμάται. 

➝ Μην αλλάξετε το πρόγραμμα του παιδιού ακόμα κι αν είστε καθοδόν. Οι ώρες κυρίως του φαγητού αλλά και του ύπνου.

➝ Μαζί σας οπωσδήποτε να έχετε νερό, χυμούς αλλά και σνακ όχι μόνο για το παιδί βέβαια αλλά και για όλη την οικογένεια. 

Comments:

 • ASTERIOS

  14 Δεκεμβρίου 2023

  Καλησπέρα σας,
  ήθελα να ρωτήσω τι έγγραφα χρειαστήκατε για αυτό το ταξίδι;
  Ευχαριστω

  reply...

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 month ago
 • 241
 • 4
1 month ago
 • 104
 • 4
1 month ago
 • 98
 • 3
1 month ago
 • 390
 • 12
1 month ago
 • 162
 • 2
1 month ago
 • 146
 • 4
Προστατευμένο περιεχόμενο! Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ. 2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης)