Top

Ταξίδι σε μια πόλη με πλούσια ιστορία και ομορφιά..

Ακόμη και ο καλύτερος φωτογράφος δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει τα χρώματα που παίρνει η λιμνοθάλασσα κάθε ανατολή και δύση. Το τοπίο συγκλονίζει από κάθε πλευρά. Οι πολύχρωμες γαΐτες (ξύλινες παραδοσιακές βάρκες) που διασχίζουν την λιμνοθάλασσα, οι ξύλινες πελάδες (σπίτια των ψαράδων), τα αμέτρητα είδη πουλιών, οι ξύλινες αποβάθρες, οι αλυκές και τα γραφικά ταβερνάκια δίπλα στο νερό συνθέτουν ένα σκηνικό μαγικό!

Το Μεσολόγγι όμως δεν είναι μόνο η λιμνοθάλασσα – θησαυρός της περιοχής αλλά είναι και μια πόλη με τεράστια ιστορία στα χρονικά που έχει ταυτιστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη με τον Αγώνα του 1821. 

Διάβασε ακόμη: Road trip στην Στερεά Ελλάδα.

Το Μεσολόγγι

Το Μεσολόγγι είναι πρωτεύουσα του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της Ελλάδας, του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, ανάμεσα στις εκβολές δύο ποταμών, του Αχελώου και του Ευήνου. Αποτελεί ιστορικό Δήμο καθώς στην πόλη έλαβαν χώρα μερικές απ’ τις πιο δραματικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι δύο Πολιορκίες και η Έξοδος του Μεσολογγίου. Αρκετές ιστορικές πηγές αναφέρουν πως το όνομα Μεσολόγγι προέρχεται από την ένωση των δύο ιταλικών λέξεων, ΜΕΖΖΟ/MESSO και LAGHI το οποίο σημαίνει «ένα μέρος εν μέσω λιμνών» ή «ένα μέρος που περιβάλλεται από λίμνες». Μέχρι το 1700 η πόλη βρισκόταν υπό Βενετική κατοχή και οι κάτοικοι ήταν κυρίως ψαράδες. Το Μεσολόγγι είναι γνωστό επίσης για τα αλιευτικά του προϊόντα που είναι γνωστά σε όλο το κόσμο.

Αξιοθέατα -Μέρη για να επισκεφθείς

Τα αξιοθέατα του Μεσολογγίου είναι πολλά. Αν αγαπάς την ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό αυτή η πόλη σου ταιριάζει σίγουρα. Αξίζει να ξεκινήσεις την περιήγηση σου από τον Κήπο των Ηρώων, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, στην ουσία πρόκειται για μια έκταση 14 στρεμμάτων στην οποία κατά την διάρκεια της μάχης για ανεξαρτησία αγωνίστηκαν και θάφτηκαν οι μαχητές της φρουράς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Κάπου εκεί στην καρδιά της πόλης αξίζει να κάνεις στάση για φωτογραφία στην Πύλη ( Τείχος του Μεσολογγίου ), αλλά και στο άγαλμα της Ελευθερίας, ύψους 5 μέτρων.

Από Μουσεία αξίζει να επισκεφθείς το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Τρικούπη {Οικία Τρικούπη} αλλά και το Ιστορίας και Τέχνης που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη. Ακόμη ξεχωριστό και πολύ ενδιαφέρον είναι και το Μουσείο Άλατος, που βρίσκεται μέσα στην Δημοτική Αλυκή της Τουρλίδας και άνοιξε τις πόρτες του πρόσφατα.

Διάβασε ακόμη: Πάργα: Το πολύχρωμο στολίδι της Ηπείρου.

Η λιμνοθάλασσα με το γραφικό νησάκι Τουρλίδα είναι επίσης τα must – αξιοθέατα της περιοχής με σπάνια ομορφιά. Είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας καταλαμβάνοντας 22.000 στρέμματα και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου και περιβαλλοντικό πάρκο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar.

Σχηματίζεται ανάμεσα στις εκβολές δύο ποταμών, του Αχελώου και του Εύηνου. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της, η στάθμη του νερού δεν ξεπερνά το ένα μέτρο, ενώ σε ορισμένα σημεία της ενδέχεται να φτάσει τα πέντε με έξι μέτρα. Ένας ιχθυοπαραγωγικός τόπος  που κρύβει στα «σπλάχνα» της μεγάλη ποικιλία ψαριών. Κάπου εκεί ξεπροβάλλουν οι πελάδες, τα ξύλινα σπιτάκια των ψαράδων που στηρίζονται σε πασσάλους πάνω από την επιφάνεια του νερού. Ακόμη οι γαΐτες αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης αλλά και συμπληρώνουν το τοπίο, κάνοντας το να μοιάζει ονειρικό.

Η Τουρλίδα είναι ένα μικρό νησάκι νότια του Μεσολογγίου που συνδέεται με την στεριά με ένα στενό δρόμο. Ο δρόμος που ξεκινά από το λιμάνι και διασχίζει την λιμνοθάλασσα σου δίνει μια αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας αλλά και σου χαρίζει εικόνες ανεπανάληπτου κάλλους. Μπορείς να κάνεις την διαδρομή με αυτοκίνητο, ποδήλατο αλλά ακόμα και πεζός. Στην Τουρλίδα μπορείς να θαυμάσεις τις αμέτρητες αποβάθρες με τις πολύχρωμες γαΐτες, να κάνεις μπάνιο στην παραλία αλλά και δοκιμάσεις τις τοπικές λιχουδιές στις ταβέρνες. Τέλος εκεί βρίσκεται μια από τις δύο αλυκές του Μεσολογγίου, η “Μαύρη Αλυκή”.

Διάβασε ακόμη: Ιωάννινα: Ιστορία, παράδοση και ρομαντισμός.

Μέρη που αξίζει να επισκεφθείς

Στο Μεσολόγγι επίσης έχεις πολλές επιλογές να βγεις εκτός πόλης και να εξερευνήσεις νέα μέρη, από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι μοναστήρια αλλά και τοπία φυσικού κάλλους. Αν λοιπόν έχεις χρόνο στο ταξίδι σου αξίζει να επισκεφθείς τον αρχαιολογικό χώρο Οινιάδες, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κατοχή. Εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον για εξερεύνηση αποτελεί η Αρχαία Πλευρώνα, όπου ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αιτωλίας. Η πόλη καταστράφηκε το 236 π.Χ. – 233 π.Χ και χτίστηκε η Νέα, από τα αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τείχος της πόλης, το οποίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση αλλά και το θέατρο. Από εκκλησίες και Μονές αξίζει να επισκεφθείς το Μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος, τον Άγιο Νικόλαο τον Κρεμαστό (που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα σε βράχο), την Άγια Ελεούσα αλλά και το μικρό γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Φοινικιάς. Αν ακόμη προτιμάς την θάλασσα και το κολύμπι μπορείς να βρεθείς στο Κρυονέρι αλλά και την παραλία Διόνι.

Το γραφικό Αιτωλικό δεν γίνεται να λείπει από τα σχέδια σου, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Μεσολόγγι η ιδιαίτερη ομορφιά του εντυπωσιάζει. Κάπου ανάμεσα στο ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας ξεπροβάλλει το Αιτωλικό, ένα μικρό – πυκνοκατοικημένο νησάκι που συνδέεται με την στεριά με δύο πέτρινες – τοξωτές γέφυρες. Αξίζει να περιπλανηθείς με τις ώρες στα μικρά στενά δρομάκια του αλλά και να δοκιμάσεις φρέσκο ψάρι. Επίσης μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Μουσείο Βάσω Κατράκη, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μουσείο αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης. Εκεί θα δεις πάνω από 500 έργα, μήτρες και χαρακτικά της Ελληνίδας χαράκτριας Βάσως Κατράκη – Λεονάρδου. Η Βάσω Κατράκη έχει τιμηθεί με τέσσερα διεθνή βραβεία: Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, Λουγκάνο, Βενετίας και Λειψίας.

Τι άλλο αξίζει να κάνεις στο Μεσολόγγι – Δραστηριότητες

Το Μεσολόγγι θα μπορούσε να ανήκει στις πόλεις εναλλακτικού τουρισμού με πολλές δραστηριότητες που θα κάνει το ταξίδι σου ακόμη καλύτερο. Ποδηλασία, πεζοπορία, κανόκαγιάκ, birdwatching,, ιππασία ακόμη και βαρκάδα είναι κάποιες από αυτές που μπορείς να κάνεις. Εμείς λόγω της έλλειψης χρόνο,  επιλέξαμε να κάνουμε βαρκάδα και να γνωρίσουμε τα μικρά νησάκι της λιμνοθάλασσας. Ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες που έχουμε ζήσει και σίγουρα το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Διάβασε ακόμη: Βαρκάδα στο Μεσολόγγι.

Τοπικές γεύσεις – Εστιατόρια – Καφέ

Δεν θα μπορούσες να έρθεις ως εδώ και να μην δοκιμάσεις το φημισμένο αβγοτάραχο, γνωστό και ως το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας ή αλλιώς το ελληνικό χαβιάρι. Κατοχυρωμένο ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας και Προέλευσης, συγκαταλέγεται στα κορυφαία προσόντα του πλανήτη και εμπνέει κορυφαίους σεφ. Φτιάχνεται από τα αποξηραμένα αβγά του θηλυκού κέφαλου (μπάφα) που καλλιεργείται στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Κλεισόβας και Μπούκας. Ακόμη μπορείς να δοκιμάσεις χέλι, διάφορα όστρακα όπως χάβαρα, γυαλέμια, αχιβάδες αχνιστές και μύδια τηγανιτά. Επίσης στην περιοχή αφθονούν τα παστά ψάρια  όπως σπόροι, τσιπούρες χέλια.

Στο Μεσολόγγι μπορείς επίσης να δοκιμάσεις και τις τοπικές πίτες όπως χλωρόπιτα (πίτα από χλωρό τυρί με αυγά και αλάτι με φύλλο ή ξεσκέπαστη με λάδι ή βούτυρο.), χορτόπιτα, κορδόπιτα, τραχανόπιτα και τη φημισμένη μακαρονόπιτα. Όλα τα παραπάνω αξίζει φυσικά να τα συνοδεύσεις με τοπικό κρασί.

Από εστιατόρια αξίζει να επισκεφθείς την ψαροταβέρνα Τουρλίδα, Δημητρούκας και το Αρχοντικό της Περσεφώνης. Ακόμη για φαγητό, καφέ αλλά και ποτό αξίζει η Αλατιέρα που βρίσκεται στο λιμάνι.

 

Χρήσιμα Tips

✈️ Οι ιδανικές εποχές για να επισκεφθείς το Μεσολόγγι είναι η Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

✈️ Μην παραλείψεις να απολαύσεις ανατολή ηλίου αλλά και ηλιοβασίλεμα στην Τουρλίδα.

✈️Όσον αφορά την βαρκάδα, εμείς επικοινωνήσαμε το τουριστικό γραφείο Salagiannis Tours και μας βοήθησε να την πραγματοποιήσουμε!

✈️ Οι αλυκές είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία για φωτογραφία.

✈️ Αν κάνεις βαρκάδα επιβάλλεται να επισκεφθείς το νησάκι του Άη Σώστη, όπου υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι, ένας φάρος και τα απομεινάρια ενός παλιού τελωνείου.

✈️ Στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη θα βρεις τα περισσότερα μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Επίσης αξίζει να περπατήσεις στον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο του Μεσολογγίου αλλά και να χαθείς στα γραφικά στενά του.

Πεζόδρομος κοντά στην πλατεία Μ. Μπότσαρη

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 month ago
 • 241
 • 4
1 month ago
 • 104
 • 4
1 month ago
 • 98
 • 3
1 month ago
 • 390
 • 12
1 month ago
 • 162
 • 2
1 month ago
 • 146
 • 4
Προστατευμένο περιεχόμενο! Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ. 2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης)