Λίγος καιρός έχει περάσει από το roadtrip μας στα Βαλκάνια, επισκεφθήκαμε το Μαυροβούνιο, Κροατία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη.
Ήταν ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια που έχουμε κάνει και μια ξεχωριστή εμπειρία που θα έχουμε να θυμόμαστε για χρόνια. Γιατί τα roadtrips έχουν κι αυτά την δική του μαγεία και ομορφιά καθώς διασχίζεις χώρες, πόλεις και χωριά το μυαλό “γεμίζει” με χιλιάδες εικόνες και η ουσία λίγο – πολύ αυτή είναι να έχει σημασία το ταξίδι και όχι τόσο ο προορισμός. Στην παρούσα φάση και τα δύο ήταν υπέροχα.
Σε επόμενο άρθρο θα σου γράψω αναλυτικά για όλο το ταξίδι από χώρα σε χώρα, στο συγκεκριμένο όμως θα ήθελα να επικεντρωθώ στο Μαυροβούνιο, σε μια χώρα που μας εξέπληξε ευχάριστα, μας εντυπωσίασε και πραγματικά θα θέλαμε να την επισκεφθούμε και για δεύτερη φορά. Από τμήμα της Ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου, διαδόχου κράτους της Γιουγκοσλαβίας, το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε μετά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2006, έχοντας σήμερα πληθυσμό κατά 80% Μαυροβούνιους και Σέρβους, 15% Σλάβους μουσουλμάνους και 5% Αλβανούς. Αραιοκατοικημένο, με ακτογραμμή που πλησιάζει το 300 χιλιόμετρα με τοποθεσίες βγαλμένες από το πιο όμορφο παραμύθι. Το Μαυροβούνιο ίσως να είναι από τα κράτη που δεν θα ακούσεις συχνά κάποιον να το έχει επισκεφθεί, αν όμως είχε την ευκαιρία τότε μόνο τα καλύτερα θα έχει να πει, τόσο για τα πολλά και πανέμορφα τοπία του, το καλό φαγητό αλλά φυσικά και για τους ευγενικότατους ανθρώπους του.
ΤΟ “ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ” ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Καθόλου τυχαία που το Μαυροβούνιο το παρομοιάζουν με το Μόντε Κάρλο, μιας και ολόκληρη η χώρα είναι ένα διαμάντι με πολυτελή resorts και boutique ξενοδοχεία που κοσμούν κυρίως την ακτογραμμή του, με καστροπολιτείες που μετρούν αιώνες αλλά και ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας σε κάνει να τα έχεις όλα σε έναν και μόνο προορισμό. Μείναμε στο Μαυροβούνιο τέσσερις μέρες, δύο μέρες Κότορ και δύο Μπούντβα, παρόλα αυτά όμως επισκεφθήκαμε πολλά μέρη ακόμη και κοντινές περιοχές με ανεξέλεγκτη ομορφιά και φύση. Αν θέλεις λοιπόν να “ξεφύγεις” από τις κλασικές ευρωπαϊκές τουριστικές χώρες και πρωτεύουσες τότε μόλις βρήκες τον ιδανικό προορισμό ..
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Με απευθείας πτήσεις της Croatia Airlines προσεγγίζεις το Ντουμπρόβνικ. Από εκεί με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων (www.libertasdubrovnik.com) για Μπούντβα ή Κότορ, φτάνεις στο Μαυροβούνιο με τιμή εισιτηρίου γύρω στα περίπου €15.Επίσης μπορείς να το επισκεφθείς οδικώς από Ελλάδα, όπως κάναμε και εμείς και θεωρούμε κατά την γνώμη μας ότι είναι από τους καλύτερους τρόπους να το εξερευνήσεις.
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ
🔺Την καστροπολιτεία του Κότορ
Το Κότορ ή αλλιώς η “Νύμφη της Αδριατικής” όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της είναι μια τις ομορφότερες ιστορικές πόλεις του Μαυροβουνίου. Ο κόλπος του Κότορ θεωρείται ένα από τα πιο δαντελωτά τμήματα της Αδριατικής ακτογραμμής, ενώ η πόλη αποτελεί σήµερα ένα από τα ωραιότερα δείγµατα οχυρωµένου µεσαιωνικού οικισµού της Αδριατικής και περιλαµβάνεται από το 1979 στη λίστα των Μνηµείων της Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO. Το τοπίο φαντάζει μαγικό ενώ η πόλη βρίσκεται ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά και στην γαλήνια θάλασσα και ενώ περικλείεται από τα μεσαιωνικά του τείχη κάνει το τοπίο παραμυθένιο. Πλακόστρωτα καλντερίμια, εντυπωσιακοί ναοί του 13ου και 15ου αιώνα, παλάτια, πλατείες, γραφικές γειτονιές και μαγαζάκια κάθε λογής κάνουν το Κότορ το πιο αγαπημένο προορισμό του Μαυροβουνίου.
🔺Το καρτ – ποσταλικό Πέραστ και νησάκια του
Η μικρή και γραφική πόλη του Πέραστ σίγουρα θα σε αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις, Μόλις 12 χλμ από το Κότορ αξίζει να αφήσεις το αυτοκίνητο στον κεντρικό δρόμο και να κατηφορίσεις από τα εκατοντάδες μικρά σκαλάκια που θα σε βγάλουν στο κέντρο και στο λιμάνι της. Γραφικά σοκάκια, όμορφες γειτονιές γεμάτες λουλούδια, εντυπωσιακοί ναοί αλλά και το απέραντο γαλάζιο ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Επίσης εκτός από τις βόλτες σε όλο το μήκος του λιμανιού, οπού θα βρεις πολλά ταβερνάκια και μαγαζιά αξίζει να μπεις στην βάρκα και να επισκεφτείς τα πανέμορφα νησάκια ακριβώς απέναντι. Το Sveti Ðorđe (Άγιος Γεώργιος) το οποίο είναι ένα φυσικό νησάκι που φιλοξενεί το Μοναστήρι Βενεδικτίνων ανάμεσα σε κυπαρίσσια, αλλά και το νησάκι Gospa od Škrpjela (Κυρία των Βράχων) το οποίο είναι τεχνητό που δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα γύρω από ένα βράχο όπου είχε βρεθεί μια εικόνα της Παναγίας. Η πανέμορφη εκκλησία του χτίστηκε το 1630 και εκεί βρίσκονται μεγαλόπρεποι πίνακες, εκατοντάδες ασημένια τάματα και ένα μικρό μουσείο. Το πιο ασυνήθιστο έκθεμα που μπορείς να δεις εκεί είναι η εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος, η οποία έχει εν μέρει φτιαχτεί με… τις τρίχες του δημιουργού της.
🔺Την παραθαλάσσια Μπούντβα
Λίγα χιλιόμετρα μακριά (22 για την ακρίβεια) βρίσκεται η κοσμοπολίτικη Μπούτβα, το μεγαλύτερο καλοκαιρινό θέρετρο της χώρας όπου διαθέτει μια κουκλίστικη παλιά πόλη – μικρογραφία του Ντουμπρόβνικ και αμέτρητες επιλογές για διαμονή, φαγητό αλλά και αμέτρητα μπαράκια μιας και φημίζεται για την νυχτερινή ζωή του. Διαθέτει κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες και αν βρεθείς εκεί καλοκαίρι, τότε αξίζει να κάνεις μια βουτιά.
🔺 Το πολυφωτογραφημένο Σβέτι Στεφάν
Το μαγευτικό μικρό χωριό Σβέτι Στεφάν από πρώην ψαροχώρι, πλέον είναι ένα υπερπολυτελές resort με το όνομα Aman Sveti Stefan που είναι συνδεδεμένο με την απέναντι ακτή από μια λωρίδα γης. Πρόκειται για οχυρωµένο οικισµό, που χρονολογείται στον 15ο αι. και χαρακτηρίζεται από την ατµοσφαιρικότητα του µε τα πέτρινα κτήρια και τα λιθόστρωτα καλντερίµια! Για να απολαύσεις όμως τη καλύτερη θέα προς το μικρό νησάκι τότε σου προτείνω να βρεθείς στο εκκλησάκι του Αγίου Σάββα για εκπληκτικές πανοραμικές φωτογραφίες.
🔺Την πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα
Η πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα (Podgorica) σκαρφαλωµένη στα βουνά, χτισµένη στη συµβολή των ποταµών Moraca και Ribnica είναι µια πόλη που είναι πλούσια σε αρχαιολογικά μνημεία και μοναστήρια. Το όνομα της σημαίνει “περιοχή κάτω από την Γκόριτσα” Η Γκόριτσα, που σημαίνει “μικρός λόφος”, είναι το όνομα ενός από τους καλυμμένους με κυπαρίσσια λοφίσκους πάνω από το κέντρο της πόλης. Στην Ποντγκόριτσα περάσαμε μόνο λίγες ώρες αλλά δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Ιωάννη, που εσωτερικά είναι ένα “διαμάντι”.
🔺Το ψαροχώρι Karuc στην λίμνη Σκόδρα
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη για φυσιολάτρες και μη είναι η όμορφη αλλά και μεγαλύτερη λίμνη της Βαλκανικής χερσονήσου, η λίμνη Σκόδρα η ποία βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία και χωρίζεται με το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται προς το μέρος του Μαυροβουνίου. Εντυπωσιακά – θεόρατα καταπράσινα βουνά, φαράγγια και η φύση σε όλο της το μεγαλείο. Μιας και το Μαυροβούνιο για αυτά τα τοπία φημίζεται τότε δεν μπορούσαμε να μην τα γνωρίσουμε από κοντά, η λίμνη αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο αγρίων πτηνών της Ευρώπης, με 270 περίπου είδη πτηνών αλλά και στις όχθες της θα συναντήσεις πανέμορφα μικρά χωριά “χαμένα” στον χάρτη. Ένα από αυτά που γνωρίσαμε από κοντά είναι το γραφικό Karuk, που τα τελευταία χρόνια προσελκύει αρκετούς τουρίστες λόγω της σπάνιας ομορφιά και του τοπίου. Στο χωριό αξίζει να κάνεις βαρκάδα στην λίμνη, επίσκεψη σε σπήλαιο αλλά και να γευθείς φρέσκο ψάρι.
ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Το Μαυροβούνιο διαθέτει εξαιρετικές γεύσεις, ικανές να καλύψουν όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις των τουριστών. Η κουζίνα του, όπως θα υπέθετε κανείς, είναι πλούσια σε ψαρικά, αλλά και σε κρεατικά που εκτρέφουν οι κάτοικοι στα βουνά. Το Μαυροβούνιο προσφέρει εκπληκτικά ποταμίσια ψάρια, όπως πέστροφα, χέλια, αλλά και αφθονία οστρακοειδών. Επίσης φημίζεται για τα νόστιμα αλλαντικά του, όπως το περίφημο προσούτο , αλλά και το χωριάτικο λουκάνικό του και γαλακτοκομικά με τα οποία οι ντόπιοι δημιουργούν τοπικές λιχουδιές. Κρύα ορεκτικά με καπνιστό ζαμπόν, τυρί και μανιτάρια, βραστές πατάτες με τυρί και κρέμα γάλακτος, η “τσιτσβάρα”, που είναι πατάτα στην κατσαρόλα με αλεύρι και τυρί και συνοδεύεται από ξινόγαλο, αλλά και το διάσημο “ποπέτσι” από την Ποντγκόριτσα, το οποίο αποτελείται από κομματάκια ψητού κρέατος γεμιστά με ξερό τυρί “κατζμάκ” που αφού τυλιχτούν με φέτες προσούτο τηγανίζονται σε καυτό λάδι, είναι μόνο μερικές από τις νοστιμιές τους.
Ορισμένα πιάτα του Μαυροβουνίου είναι πολύ κοντά και στις ελληνικές γεύσεις, μιας και μία από τις σπεσιαλιτέ είναι το αρνάκι μαγειρεμένο στο γάλα, με διάφορα μπαχαρικά και πατάτες, ενώ λατρεύουν, όπως κι εμείς, τα κεμπάπ, τις γεμιστές πιπεριές και το ριζότο. Εμείς δοκιμάσαμε επίσης και μια σούπα με κομματάκια μοσχαριού η οποία ήταν εξαιρετική.