Top

Σαββατοκύριακο στην γραφική Μακρινίτσα..

Το Πήλιο είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Ένα Σαββατοκύριακο ποτέ δεν είναι αρκετό για να μπορέσεις να χορτάσεις τέτοια μέρη στην Ελλάδα, να προλάβεις να αφουγκραστείς, να γευθείς, να νιώσεις τον κάθε ήχο, γεύση, αίσθημα, να προλάβεις με λίγα λόγια να καταλάβεις την ιστορία του κάθε τόπου. Ο χρόνος όμως στα περισσότερα ταξίδια μας στην Ελλάδα είναι περιορισμένος γι΄αυτό προσπαθούμε να δούμε και να γευτούμε τα βασικά που πρέπει ο κάθε επισκέπτης να γνωρίσει από κοντά.

Το χωριό

Προορισμός μας ο παραδοσιακός οικισμός της Μακρινίτσας, ένας από τους ομορφότερους του Πηλίου και το μέρος από όπου αξίζει να ξεκινήσεις την εξερεύνηση στο Πήλιο. Μόλις 17 χλμ από τον Βόλο και σε υψόμετρο 850 μέτρων η θέα της Μακρινίτσας που ξεδιπλώνεται μπροστά σου σε εντυπωσιάζει αμέσως, Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν την επισκέφθηκε, το 1934, την ονόμασε «μπαλκόνι του Πηλίου», και όχι άδικα αφού φημίζεται για την εξαιρετική θέα που προσφέρει προς την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό κόλπο. Χτίσθηκε το 1204 και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη – παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά της, τα γραφικά και πετρόχτιστα καλντερίμια, τις όμορφες εκκλησίες αλλά και την όμορφη φύση τριγύρω που αν και χειμώνας μας μάγεψε. 

Διάβασε ακόμη: Άγιος Αθανάσιος: Το απόλυτο must χωριό του χειμώνα. 

Αρχικά παρκάρεις στην πλατεία Μπράνη, που τις περισσότερες φορές είναι γεμάτη από αυτοκίνητα και στην συνέχεια αξίζει να περπατήσεις μέχρι το τελευταίο καλντερίμι, θα συναντήσεις αρκετά τουριστικά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και όχι μόνο. O κεντρικός πεζόδρομος θα σε βγάλει στην ομορφότερη ορεινή πλατεία που έχεις συναντήσει ποτέ με τα πλατάνια, τα τραπεζάκια της, τον ναό του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου (του 1792) αλλά και με μια θέα προς τον Παγασητικό ασυναγώνιστη!

Τι αξίζει να κάνεις

Όποια εποχή κι αν επιλέξεις να επισκεφθείς την Μακρινίτσα, σίγουρα θα την λατρέψεις, πόσο μάλλον αν αγαπάς την φύση και το βουνό. Στο χωριό αξίζει να απολαύσεις περιπάτους ανάμεσα σε “κρυφά” πέτρινα μονοπάτια μικρές γωνιές γεμάτες ιστορία, καθώς ξεδιπλώνονται μπροστά σου παλιές κρήνες με τρεχούμενα νερά αλλά και γραφικές συνοικίες όπως του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας αλλά και την συνοικία του Κουκουνά στο ψηλότερο σημείο του χωριού. Μετά από τόσο περπάτημα μια στάση απαραίτητη που πρέπει να κανείς είναι στο καφενείο “Θεόφιλος” για τσίπουρο και μεζέ δίπλα στην μεγάλη τοιχογραφία του γνωστού ζωγράφου Θεόφιλου, με τίτλο “Μάχη στην κρύα βρύση” που σώζεται στον τοίχο του καφενείου. Η διάσημη τοιχογραφία έχει ως θέμα της την ξεκούραση του πρωτοκλέφτη Κατσαντώνη αμέσως μετά την μάχη στα Τζουμέρκα και χρονολογείται από το 1910. Ακόμη στην περιοχή Ανακασιά μπορείς αν επισκεφθείς και το Μουσείο του ζωγράφου Θεόφιλου που φιλοξενείται στην οικία Κοντού και είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Πηλίου. Το Μουσείο είναι δωρεάν και λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή.

Διάβασε ακόμη: Road trip στην Θεσσαλία.

Επίσης ένα Μουσείο με σπουδαία εκθέματα είναι και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας που φιλοξενείται στο αρχοντικό Τόπαλη, λίγα μετρά μακριά από την κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας και στο εσωτερικό του θα βρεις πάνω από 1500 εκθέματα όπως τοπικές ενδυμασίες, σκεύη οικιακής χρήσης, κοσμήματα, εργαλεία, φωτογραφίες κ.ά Αν επισκεφθείς το Πήλιο χειμώνα τότε μια επίσκεψη στο Χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες, το οποίο παρέχει πολλές πίστες για σκι, σαλέ, εταιρίες ενοικίασης εξοπλισμού και ξενοδοχείο. Ακόμη αν αγαπάς την πεζοπορία τότε στο Πήλιο θα ευχαριστηθείς να περπατάς και να ανακαλύπτεις τις ομορφιές της φύσης. Τα μονοπάτια που συνδέουν την Μακρινίτσα με την Πορταριά είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή αλλά και όμορφα της περιοχής.

Διαμονή

Πετρόχτιστα αρχοντικά που έχουν γίνει πολυτελές ξενοδοχεία, καλόγουστοι – άνετοι ξενώνες που προσφέρουν ανέσεις για όλα τα γούστα και σίγουρα η διαμονή σου στην Μακρινίτσα θα σε αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Όπως άφησαν κι εμάς μιας και επιλέξαμε να μείνουμε στο πετρόχτιστο ξενοδοχείο Αρχοντικό Αργυρώ στην περιοχή Κουκουράβα μόλις 3 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Μακρινίτσας. Καλόγουστο, κομψό με διακόσμηση που παραπέμπει σε παλιό αρχοντικό, φανταστική θέα προς τον Παγασητικό και τέλειο πρωινό με τοπικά προϊόντα. Αν βάλεις στην λίστα σου την Μακρινίτσα, τότε το -Αρχοντικό Αργυρώ- σίγουρα είναι μια πολύ καλή πρόταση για την διαμονή σου.

Διάβασε ακόμη: Check in: Αρχοντικό Αργυρώ.

Παραδοσιακή Κουζίνα – Εστιατόρια

Φαγητό

Η Πηλιορείτικη κουζίνα βασίζεται σε απλά πρωτογενή υλικά από το βουνό όπως βότανα, θυμάρι, χόρτα κτλ. Τα ντόπια κρεατικά της αλλά και ψάρια έχουν επίσης την τιμητική τους, με λίγα λόγια είναι ένας τόπος που τα έχει όλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Πήλιο το φαγητό θα σε συναρπάσει με γευστικότατα πιάτα, γλυκά του κουταλιού που εμείς συγκεκριμένα λατρέψαμε αλλά όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με καλό τοπικό κρασί. Οι ταβέρνες με καλό φαγητό στην Μακρινίτσα είναι αρκετές και πάντα γεμάτες κόσμο. Αξίζει να επισκεφθείς την ταβέρνα Απόλαυση, Κάρδαμο Οινομαγειρείον, Κατερίνα, Λεωνίδας

Εμείς επιλέξαμε την ταβέρνα Απόλαυση, ένας όμορφος χώρος, άψογα διακοσμημένος και με καλό – ποιοτικό φαγητό. Δοκιμάσαμε πηλιορείτικο σπετσοφάι, ένα από τα πιο φημισμένα φαγητά στην Μακρινίτσα και ολόκληρο το Πήλιο, φέτα με σουσάμι και μέλι αλλά και μπουγιουρντί, φυσικά με συνοδεία πάντα τοπικού κρασιού. 

Καφές – Γλυκό

Για καφέ και γλυκό μπορείς να επιλέξεις το Art Cafe, με την απίθανη – vintage διακόσμηση και τέλεια θέα προς το υπόλοιπο χωριό. Ακόμη αξίζει να επισκεφθείς το Sweet Cafe και το Aeriko – cafe bar λίγα μέτρα πιο έξω από το χωριό, στο δρόμο για Πορταριά.

Comments:

  • 23 Φεβρουαρίου 2020

    Τι όμορφα βρε παιδιά όλα τα Ζαγοροχώρια! Η Μακρυνίτσα ένας πολύ ωραίος προορισμός για σαββατοκύριακο αν μένεις βόρεια Ελλάδα. Εμείς στα νότια βλέπουμε τις ομορφιές στα…βόρεια και ειλικρινά δε ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε όταν με το καλό έρθουμε.

    reply...

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Προστατευμένο περιεχόμενο! Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ. 2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης)