Ο Ελληνικός παράδεισος που αξίζει να εξερευνήσεις…
Μοναδικά φυσικά τοπία με ιδιαίτερη ομορφιά, ένας τόπος που προσφέρει απίστευτη γαλήνη και ηρεμία γεμάτος με σπάνια είδη πουλιών, ζώων αλλά και φυτών. Με μικρά πετρόχτιστα χωριά, τριγύρω από τις λίμνες το ένα πιο όμορφο από το άλλο. Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε βράχους, καλντερίμια, αρχοντικά, ψαρόβαρκες, συνθέτουν το τέλειο κάδρο για φωτογραφία.
Όλα εδώ έχουν τον δικό τους ρυθμό και ομορφιά, τα τοπία, η φύση, οι άνθρωποι.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ
Οι λίμνες Πρέσπες ανήκουν στη Δυτική Μακεδονία, πιο συγκεκριμένα βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας μας και συνορεύουν με την Αλβανία και την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η μικρή αλλά και η Μεγάλη Πρέσπα είναι περιοχή που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ ως ένας από τους δέκα Ελληνικούς Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας. Επίσης έχει κηρυχθεί ως Εθνικός Δρυμός από το 1974, με σκοπό τη διαφύλαξη της πλούσιας και σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της.
Πριν αρκετά χρόνια οι λίμνες δεν χωριζόταν σε δύο, την μικρή και την μεγάλη, αλλά ήταν μία ενιαία. Ο ποταμός όμως του Αγίου Γερμανού κατάφερε να δημιουργήσει μια λωρίδα γης (από τον Λιαμό μέχρι τον Άγιο Αχίλλειο) και να χωρίσει τη λίμνη στα δύο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η μικρή και η μεγάλη Πρέσπα.
Διάβασε ακόμη: Πινακάτες, ένα χωριό βγαλμένο από άλλη εποχή.
👉Extra Tip: Η Μικρή Πρέσπα αποτελείται από 47,4 τετρ. χλμ., εκ των οποίων το 90% ανήκει στην Ελλάδα, η δε Μεγάλη Πρέσπα αποτελείται από 259,4 τετρ. χλμ. και είναι μοιρασμένη μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, με την τελευταία να κατέχει και το μεγαλύτερο τμήμα με 176,3 τετρ. χλμ.
Η Πρέσπα αποτελεί ένα οικοσύστημα παγκόσμιας σημασίας με τουλάχιστον 2000 είδη φυτών, 42 είδη θηλαστικών, 23 είδη ψαριών, 275 πουλιών, 11 είδη αμφιβίων και 21 είδη ερπετών. Ακόμη οι Πρέσπες φιλοξενούν τους περισσότερους πελεκάνους στο κόσμο που ξεπερνά σε αριθμό τα 1500 ζευγάρια.
ΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ;
Τα παραδοσιακά χωριά των Πρεσπών ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους, την παράδοση και φυσικά για τα γευστικά φαγητά τους. Κάποια από αυτά βρίσκονται στις όχθες της λίμνης, άλλα πάλι πιο ορεινά, όλα όμως με ξεχωριστή ομορφιά. Από τα πιο γνωστά χωριά των Πρεσπών είναι ο Άγιος Γερμανός που βρίσκεται σχετικά ορεινά, οι Ψαράδες που στην ουσία “ακουμπά” στις όχθες τις μεγάλης Πρέσπας αλλά και ο Άγιος Αχίλλειος το νησάκι που βρίσκεται μέσα στην μικρή Πρέσπα και συνδέεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης. Εμείς καταφέραμε και επισκεφθήκαμε τα παραπάνω χωριά και η ηρεμία τους, η ξεχωριστή ομορφιά και η γαλήνη της λίμνης μας εντυπωσίασαν.
Πιο συγκεκριμένα το ορεινό χωριό του Άγιου Γερμανού είναι χτισμένο ανάμεσα σε ποτάμια και σήμα κατατεθέν του είναι η ομώνυμη εκκλησία του που βρίσκεται εκεί από τον 10ο αιώνα (δίπλα της έχει χτιστεί η καινούργια). Ακόμη το χωριό είναι γεμάτο με εντυπωσιακά αρχοντικά και πετρόχτιστα καλντερίμια, με όμορφα γραφικά ταβερνάκια και καφέ. Εμείς κάναμε μια μικρή στάση στον Άγιο Γερμανό για καφεδάκι στη πλατεία του χωριού, συνομιλήσαμε με ντόπιους και περπατήσαμε στα καλντερίμια.
Διάβασε ακόμη: Κέρκυρα: Η Αρχοντική του Ιονίου.
Ο Άγιος Αχίλλειος είναι ακόμη ένα από τα σημαντικότερα παραλίμνια χωριά των Πρεσπών που αξίζει να αφιερώσεις αν όχι μια ολόκληρη μέρα, αρκετές ώρες μιας και έχεις αρκετά ιστορικά και ενδιαφέρον σημεία. Ο οικισμός του Αγίου Αχιλλείου βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στην μικρή Πρέσπα και ενώνεται με τη στεριά με μια στενή πλωτή γέφυρα 650 μέτρων, άλλωστε είναι ένα από δύο κατοικήσιμα νησιά που υπάρχουν σε λίμνη στην Ελλάδα. Το όνομα προέρχεται από τον Επίσκοπο Λαρίσης του 4ου αιώνα , Άγιο Αχίλλειο και σύμφωνα με ιστορικές πηγές η μικρή αυτή νησίδα έχει ταυτιστεί με την αρχαία πόλη Λύκη.
Το μικρό νησάκι αποτέλεσε θρησκευτικό κέντρο από τα Βυζαντινά χρόνια ακόμη, άλλωστε έχουν βρεθεί πέντε εκκλησίες με την πιο γνωστή την βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Σε ερειπιώδη κατάσταση σήμερα, η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου προοριζόταν για ταφικό παρεκκλήσι και χτίστηκε μόλις σε 3 χρόνια μεταξύ 983 και 986 μ.Χ. από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ. Σήμερα, διασώζεται ένα μικρό τμήμα του ναού από την κόγχη του ιερού, ενώ στον χώρο της Βασιλικής διεξάγεται κάθε καλοκαίρι το μουσικό φεστιβάλ Πρέσπεια.
👉 Extra Tip: Η τοποθέτηση της πλωτής πεζογέφυρας έγινε το 2000, ως τότε η μετακίνηση των κατοίκων γινόταν αποκλειστικά με βάρκες.
Ακόμη ένα από τα σημαντικά χωριά στις Πρέσπες είναι οι γραφικοί – παραλίμνιοι Ψαράδες, όπου βρίσκονται στις όχθες της μεγάλης Πρέσπας. Εδώ όλα έχουν την δική τους ξεχωριστή ομορφιά, την ηρεμία, την γαλήνη και τη απλότητα. Αξίζει να περιπλανηθείς με τις ώρες στα όμορφα καλντερίμια του χωριού, να καθίσεις στα παραδοσιακά ταβερνάκια με θέα τη λίμνη και φυσικά να δοκιμάσεις γριβάδι, ένα ψάρι που το βρίσκεις μόνο εδώ και πραγματικά είναι πεντανόστιμο (εμείς δεν αντισταθήκαμε δοκιμάσαμε!).
Διάβασε ακόμη; Φιδάκια, η αρχαία Οιχαλία και το ησυχαστήριο της Ευρυτανίας.
👉Extra Tip: Οι Ψαράδες είναι το πιο μακρινό χωριό στις Πρέσπες και αξίζει να αφιερώσεις σίγουρα μια μέρα για να απολαύσεις το τοπίο.
👉Extra Tip: Επίσης, αν έχεις χρόνο στο ταξίδι σου μπορείς να κάνεις μια στάση στο χωριό Μικρόλιμνη, όπου θα βρεις και ένα όμορφο ταβερνάκι για φαγητό αλλά και καφέ.
ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ
‘Οσον αφορά την διαμονή σου στις Πρέσπες , τις περισσότερες επιλογές θα τις βρεις στο χωριό Ψαράδες αλλά και στον Άγιο Γερμανό. Ακόμη υπάρχει και ένας μοναδικός ξενώνας στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου που σίγουρα θα ήταν μια απίστευτη εμπειρία η διαμονή εκεί.
ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Οι Πρέσπες επίσης αποτελούν και έναν σπουδαίο γαστρονομικό προορισμός με νόστιμα τοπικά προϊόντα που συναντάς μόνο εδώ. Τα φασόλια αλλά και οι γίγαντες ξεχωρίζουν τόσο για την νοστιμιά τους αλλά και το μέγεθος τους. Ακόμη αποτελεί -Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης- και η καλλιέργεια τους αποτελεί πηγή εισοδήματος για μεγάλο μέρος του πληθυσμού εδώ. Επίσης αξίζει να δοκιμάσεις πιπεριές Φλωρίνης αλλά και ψάρια της λίμνης όπως το γριβάδι αλλά και το τσιρόνι που πραγματικά είναι πολύ νόστιμα και μπορείς να τα βρεις μόνο εδώ.
Εστιατόρια και όμορφες ταβέρνες μπορείς να βρεις σε όλα τα παραπάνω χωριά, εμείς καθίσαμε για φαγητό στην ταβέρνα -Παράδοση- στους Ψαράδες.
ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Με άφθονο φυσικό πλούτο η περιοχή δεν θα μπορούσε να μην έχει και αρκετές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Η πεζοπορία αλλά και η ποδηλασία είναι από τις πιο γνωστές εδώ ακόμη από τις πιο must εμπειρίες που πρέπει ν ζήσεις στις Πρέσπες δεν είναι άλλη από τη βαρκάδα που μπορείς να κάνεις και να εξερευνήσεις τα “μυστικά” της λίμνης. Επίσης μέσα από τη βαρκάδα θα μπορέσεις να εξερευνήσεις μικρό μικρό “Άγιον Όρος” με σημαντικά ασκηταριά αλλά και μοναστήρια που βρίσκονται πάνω στους βράχους.
👉Extra Tip: Από τα σημαντικότερα μοναστήρια , όπου ο βαρκάρης θα κάνει στάση για να το επισκεφθείς είναι η Παναγιά Ελεούσα. Υπάρχει αυτοσχέδια προβλήτα που έχουν φτιάξει οι κάτοικοι για την αποβίβαση και στη συνέχεια θα πρέπει να ανέβεις γύρω στα 150 σκαλιά για να βρεθείς στο μικρό εκκλησάκι όπου βρίσκεται εκεί από το 1410.
ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Πολύ κοντά στις Πρέσπες υπάρχουν κι άλλοι πολύ όμορφοι προορισμοί για κοντινή εκδρομή που αξίζει να κάνεις. Η Φλώρινα, το γραφικό Νυμφαίο αλλά και η Καστοριά είναι κάποιοι από αυτούς,
ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
➝ Στο χωριό Άγιος Γερμανός λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης του παραρτήματος Πρεσπών του ΟΦΥΠΕΚΑ για περισσότερες πληροφορίες για τον σπάνιο υγρότοπο.
➝ Οι καλύτερες εποχές για να επισκεφθείς τις Πρέσπες είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι. Εμείς τις επισκεφθήκαμε τέλος καλοκαιριού και ευχαριστηθήκαμε πλήρως το ταξίδι μας.
➝ Οι τιμές στους ξενώνες αλλά και στα εστιατόρια είναι αρκετές προσιτές και οικονομικές.
📸Mini Gallery