Οι Λειψοί είναι ένα από τα μικρά διαμάντια των Δωδεκανήσων που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείς..

θα κολυμπήσεις σε κάποιες από τις πιο καθαρές αλλά και όμορφες παραλίες, θα περιπλανηθείς σε όμορφα γραφικά σοκάκια, θα θαυμάσεις υπέροχα αξιοθέατα και φυσικά θα γευθείς αυθεντική νησιώτικη κουζίνα. Οι Λειψοί είναι ο κατάλληλος προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν ηρεμία και γαλήνη στις διακοπές τους, μακριά από τα πλήθη των τουριστών,  αν και εσύ θέλεις να το ζήσεις αυτό έστω και για λίγες μέρες τότε ετοίμασε βαλίτσες και φύγαμε για Λειψούς.

Επισκεφθήκαμε το νησί Σεπτέμβριο, για ένα Σαβ/κο και ήταν ένα από τα όμορφα διήμερα που έχουμε περάσει με απίστευτη ηρεμία, γαλήνη, εκπληκτικά τοπία φυσικού κάλλους, γευστικότατη τοπική κουζίνα και γνωριμία με όμορφους ανθρώπους.

Οι Λειψοί

Οι Λειψοί είναι μια συστάδα μικρών νησιών στα Δωδεκάνησα ανάμεσα στη Πάτμο και στην Λέρο. Με έκταση μόλις 16 τ.χλμ και μόνο 700 κατοίκους. Ο μοναδικός οικισμός βρίσκεται στην μέση περίπου του νησιού, στο βάθος του ομώνυμου απάνεμου κόλπου. Όσον αφορά την ιστορία του φαίνεται ότι κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια και κατά την μυθολογία οι Λειψοί είναι ταυτισμένοι με την μυθική Ωρυγία , το νησί της θεάς Καλυψώς όπου κατέφυγε ο Οδυσσέας.

Πως να έρθεις

Στους Λειψούς μπορείς να έρθεις ακτοπλοϊκός από Πειραιά αλλά και μέσω Πάτμου, Λέρου, Ρόδου Κω, Σάμου ή Καλύμνου. Εμείς φθάσαμε στο νησί από το νησί της Κω με μόλις 2 ώρες ταξίδι.

Τι αξίζει να κάνεις στους Λειψούς 

Να κολυμπήσεις στις παραλίες του νησιού παρθένες με δαντελωτές ακτές και κρυστάλλινα νερά είτε µε άµµο, είτε με βότσαλο σίγουρα θα τις ευχαριστηθείτε. Εμείς κολυμπήσαμε στην περίφημη παραλία του νησιού Πλατύς Γιαλός και στην Λιεντού, δύο από τις πιο όμορφες του νησιού αμμώδης με τιρκουάζ νερά. Επίσης αξίζει να κολυμπήσεις στην Κατσαδιά, στον Κάμπο, στην Χοχλακούρα, στον Ξηρόκαμπο και το Μονοδένδρι.

Εξερευνήστε το νησί

Το μέρος είναι κατάλληλο για εξερεύνηση χάρις τα εικοσιτέσσερα µικρά νησάκια που αγκαλιάζουν τους Λειψούς και αποτελούν «ζωντανά µουσεία φυσικής ιστορίας» και παρθένα µέρη µε πλούσια χλωρίδα και πανίδα (είναι στον κατάλογο Natura 2000) και αποτελούν καταφύγιο για τη φώκια Μonachus-monachus, για θαλάσσιες χελώνες, αλλά και για πολλά πουλιά ενώ είναι γεµάτα µε φωλιές κάποιων εξαιρετικά σπάνιων από αυτά.

Δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές

Οι παραδοσιακές λιχουδιές δεν λείπουν κι από το νησί με εξαιρετικές συνταγές στις οποίες χρησιµοποιούνται εκλεκτά ντόπια προϊόντα. Μη φύγεις αν δεν δοκιµάσεις ή πάρεις µαζί σου πουγκάκια, πατσαβουρόπιτα, ξεροτήγανα µε µέλι αλλά και τα περίφηµα γλυκά του κουταλιού. Επίσης δεν θα μπορούσα να αναφέρω και το περίφημο τοπικό κρασί το οποίο είναι φηµισµένο µε την αµπελουργία στο νησί και έχει µεγάλη ιστορική παράδοση. Γι αυτό και οι ντόπιοι, γιορτάζουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, µε ειδικές βραδιές, το κρασί τους!

Απολαύστε την θέα από ψηλά

Αν πάλι είσαι λάτρεις των δραστηριοτήτων και της πεζοπορίας οι Λειψοί θα σας αποζηµιώσουν! Ακολούθησε το πλακόστρωτο µονοπάτι από τον ιερό ναό της Κοίµησης της Θεοτόκου µέχρι το ναό της Άνω Κοίµησης, ή μπορείς να ανέβεις στο Μύλο του Αραβή που βρίσκεται στο ψηλότερο σηµείο της χώρας και να απολαύσεις την πιο όμορφη θέα που έχεις δει ποτέ. Επίσης μπορείς να ανέβεις στο κάστρο όπου υπάρχουν και τα αποµεινάρια της Ακρόπολης. Εκεί τόσο η θέα όσο και η ηρεµία του τοπίου θα σε συγκινήσει σίγουρα.

Η Μεγάλη γιορτή της Παναγιάς του Χάρου

Αν βρεθείτε στο νησί τις 23 Αυγούστου ηµεροµηνία που γιορτάζει η Παναγιά του Χάρου θα δείτε εκατοντάδες επισκέπτες να έχουν επισκεφτεί το νησί για να προσκυνήσουν τη θαυµατουργή εικόνα που βρίσκεται στην οµώνυµη εκκλησία, στην οποία κάθε άνοιξη τοποθετούνται λουλούδια που ξεραίνονται και ξανανθίζουν στη γιορτή της Παναγίας!

 

Gallery

 

 

 

Facebook Comments