Top

Ένα χωριό με πλούσια ιστορία και ομορφιά

Εντυπωσιακά αρχοντικά, γραφικά καλντερίμια, όμορφα καφέ και ένας ιδανικός προορισμός για μονοήμερη ή και όχι εκδρομή από το Καρπενήσι.

Οι Κορυσχάδες ανήκουν στο νομό Ευρυτανίας και πιο συγκεκριμένα στο δήμο Καρπενησίου, μόλις πέντε χλμ από το Καρπενήσι αλλά και σε υψόμετρο 940 μέτρα. Μέχρι το 1865 το όνομα του χωριού ήταν Κυψέλη και στην συνέχεια πήρε το όνομα που έχει σήμερα. Το χωριό  έχει αρκετά λίγους κατοίκους  περίπου στους 44 αλλά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  το όμορφο χωριό γεμίζει κόσμο. Εμείς το επισκεφθήκαμε αρχές Νοέμβρη και το εξερευνήσαμε αρκετά περπατώντας μιας και είναι ένας τέλειος προορισμός για εκδρομούλα από το Καρπενήσι. Το χωριό ήταν αρκετά ήσυχο και αυτό για εμάς ήταν ένα συν μιας και είχαμε και την μικρή με το καρότσι και μπορέσαμε με ησυχία να το περπατήσουμε.

Διάβασε ακόμη: Ευρυτανία: Ένας φυσικός παράδεισος σπάνιας ομορφιάς. 

Ιστορία

Το χωριό συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ο λόγος είναι ότι σε αυτό το χωριό συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας. Τη διενέργεια των εκλογών αποφάσισε και ανήγγειλε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης , η λεγόμενη κυβέρνηση των βουνών, που είχε σχηματιστεί με πρωτοβουλία του ΕΑΜ τον Μάρτιο του 1944. Στις εκλογές έλαβαν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες σε συνθήκες κατοχής.

Τι αξίζει να επισκεφθείς 

Αξίζει να ξεκινήσεις την περιήγηση σου από την όμορφη πλατεία του χωριού με τον πλάτανο και να καθίσεις για ένα γρήγορο καφεδάκι στα καφενεδάκια του χωριού που είναι σημείο συνάντησης για τους ντόπιους. Στη συνέχεια η περπατώντας στα σοκάκια του χωριού θα νιώσεις την απίστευτη και ησυχία, ακούγοντας μόνο τα τρεχούμενα νερά του ποταμού Καρπενισιώτη.

Λίγο πιο κάτω και στην ουσία στην αρχή του χωριού θα συναντήσεις το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού, αν κάτσεις και το παρατηρήσεις θα αφουγκραστείς την ιστορία του τόπου προκαλώντας σου δέος και μόνο που ήρθες ως εδώ. Το σχολείο χτίστηκε το 1938 και έμελλε να φιλοξενήσει τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 – 27 Μάϊου το 1944.

Διάβασε ακόμη: Φιδάκια, η αρχαία Οιχαλία και το ησυχαστήριο της Ευρυτανίας. 

Τι άλλο αξίζει να κάνεις στους Κορυσχάδες

✅ Εκτός το ότι μπορείς να βρεθείς για εκδρομή, στο χωριό μπορείς και να μείνεις στους όμορφους ξενώνες του, μπορεί οι κάτοικοι που μένουν μόνιμα να μην είναι πολλοί αλλά υπάρχουν καλοδιατηρημένοι ξενώνες που προσφέρουν μια αξέχαστη διαμονή. Κάποιοι από αυτούς είναι ο παραδοσιακός ξενώνας Κορυσχάδων, Κυκλάμινο και το Εποχές  Luxury Suites.

✅ Να δοκιμάσεις γευστικό τοπικό φαγητό, μιας και ολόκληρη η Ευρυτανία φημίζεται για τα κρεατικά της, τις παραδοσιακές πίτες με λαχανικά και πολλές άλλες νοστιμιές.

✅ Αν μείνεις στους Κορυσχάδες τότε αξίζει να κάνεις και μια μικρή εξόρμηση στα γύρω χωριά που πραγματικά ολόκληρος ο τόπος εδώ είναι ένα κρυμμένο διαμάντι.

 

 

📸 Mini Gallery

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 month ago
 • 241
 • 4
1 month ago
 • 104
 • 4
1 month ago
 • 98
 • 3
1 month ago
 • 390
 • 12
1 month ago
 • 162
 • 2
1 month ago
 • 146
 • 4
Προστατευμένο περιεχόμενο! Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ. 2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης)