Επισκεφθήκαμε το χωρίο Μόλιστα, Γαναδιό και Πυρσόγιαννη..
Τρία από τα πέτρινα χωριά της Κόνιτσας μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αρκετές φορές επιλέγουμε να επισκεπτόμαστε μέρη στη Ελλάδα που είναι άγνωστα σε πολλούς, έχουν όμως ιδιαίτερη ομορφιά και πλούσια ιστορία. Πριν λίγο καιρό κάναμε μια μικρή εκδρομή σε μέρη που δεν είχε τύχει να ξαναβρεθούμε αν και βρισκόταν αρκετά κοντά στα Ιωάννινα. Επισκεφθήκαμε την όμορφη Κόνιτσα και τρία πέτρινα χωριά, την Μόλιστα, το Γαναδιό και την Πυρσόγιαννη που αν και εγκαταλελειμμένα μας εντυπωσίασαν για την γραφικότητα τους .
ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΣΗ – ΚΟΝΙΤΣΑ
Η πρώτη μας στάση έγινε στην Κόνιτσα, μια όμορφη κωμόπολη αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Γυμνάδι, πλυμμηρισμένη από αμέτρητες ομορφιές, αρχοντικά, πλακόστρωτα δρομάκια, τοξωτές γέφυρες, ιστορικά μοναστήρια και φυσικά την απίστευτη ομορφιά του εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου που είναι εξαιρετικής ομορφιάς! Η μονότοξη γέφυρα της, σήμα κατά τεθέν της Κόνιτσας, βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και είναι η μεγαλύτερη ενιαία γέφυρα αψίδας στην Ευρώπη και χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο το 1870. Μέσα στο φαράγγι του Αώου βρίσκεται η ξακουστή Μονή Στομίου, καταφύγιο των ορειβατών και ορμητήριο στην ανάβαση τους στο όρος γκαμήλα και την Δρακόλιμνη. Επίσης στο κέντρο της Κόνιτσας αξίζει να δοκιμάσεις τα τοπικά φαγητά της περιοχής στις ταβέρνες, αλλά και να απολαύσεις τον καφέ ή το ποτό σου στα όμορφα μαγαζάκια πάνω στην πλατεία.
Διάβασε ακόμη: Κορωνησία, η ιδιαίτερη ομορφιά της Άρτας
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ – ΜΟΛΙΣΤΑ
Πέτρινα σπίτια, λιθόκτιστα καμπαναριά, πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα καλντερίμια αλλά και μια ησυχία και μοναξιά που σε κυριεύει, κυρίως τον χειμώνα γιατί τα καλοκαίρια το χωριό ξαναζεί μεγάλες στιγμές γεμάτο κόσμο. Όλα αυτά συνθέτουν το πιο όμορφο σκηνικό και μια ορεινή γοητεία που κάνει το χωριό ιδιαίτερα όμορφο. Η Μόλιστα είναι χωριό της Πίνδου. Βρίσκεται στις υπώρειες του Σμόλικα 28 χλμ. μετά την Κόνιτσα στο δρόμο Ιωαννίνων-Κοζάνης. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 840μ, σε πυκνοδασωμένη πλαγιά του όρους Κλέφτης. Πρόκειται για το κεντρικό χωριό, στο οποίο παλιότερα και έως το 1926 ανήκαν και τα διπλανά χωριά: Γαναδιό και Μοναστήρι. Λέγεται πως αρχικά και τα τρία χωριά ήταν ενωμένα σε ένα οικισμό με το όνομα Μόλιστα. Η Μόλιστα βρίσκεται μέσα στα όρια της Προστατευόμενης Περιοχής Βόρειας Πίνδου και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό πλούτο και αξιόλογα αρχοντικά, ενώ πολιούχος της Μόλιστας είναι ο Άγιος Νικόλαος.
ΤΡΙΤΗ ΣΤΑΣΗ – ΓΑΝΑΔΙΟ
Σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Μόλιστα, υπάρχει ακόμα ένα στολίδι που αξίζει να ανακαλύψεις το Γαναδιό στο οποίο ο χρόνος έχει σταματήσει κυριολεκτικά. Φθάνοντας σε μια μικρή πλατεία πριν τον οικισμό, πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο σου και να συνεχίσεις περπατώντας. Στην κεντρική πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, δεσπόζει ο ιερός ναός των Ταξιαρχών, μία τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε με πελεκητή πέτρα το 1856 από τον πρωτομάστορα Χαρισιάδη. Οι πολυέλαιοι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του είναι έργα τέχνης, που μεταφέρθηκαν από τη Ρουμανία με τη φροντίδα Γαναδιωτών μεταναστών. Δίπλα στον ναό, βρίσκεται το «αμιλικό», ένα παλιό χάνι, όπου στο ισόγειο διατηρείται έως σήμερα ο στάβλος για τα άλογα και στον όροφο ο ξενώνας.
Διάβασε ακόμη: 5 μοναδικές εξορμήσεις με βάση τα Ιωάννινα
Το καφενείο συμπληρώνει το σκηνικό της κεντρικής πλατείας αλλά δυστυχώς τον χειμώνα είναι κλειστό. Οι ντόπιοι πληροφορούν ότι στο κτίριο λειτουργούσε το παλιό σχολείο τα δωμάτια του ορόφου διατίθεντο στους δασκάλους για κατοικία. Συνεχίσαμε να περπατάμε στα γραφικά στενάκια του χωριού κι αυτή η ηρεμία του τόπου πραγματικά μας εντυπωσίασε. Όμορφα αρχοντικά κρύβουν την άνθιση της περιοχής κάποτε, τα χρώματα που κυριαρχούν στα παράθυρα, τις πόρτες και στο εσωτερικό των σπιτιών είναι ώχρα, βαθύ πράσινο και μπορντό. Επίσης στον οικισμό υπάρχουν τέσσερα μικρά πέτρινα τοξωτά γεφύρια, που χρονολογούνται από το 1890, ενώ μια πέτρινη βρύση προσφέρει πόσιμο νερό στους κατοίκους.
ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑΣΗ – ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ
Τελικός προορισμός μας η πετρόχτιστη Πυρσόγιαννη, ένα από τα σημαντικότερα χωριά της Κόνιτσας. Από το 1999 εως το 2010 υπήρξε έδρα του Δήμου Μαστοροχωρίων. Χτισμένη σε υψόμετρο 850 μ. σε πλαγιά του Γράμμου ζωσμένη από κατάφυτα δάση, μόλις όμως την την αντικρίσεις, πραγματικά θα σε εντυπωσιάσει από την πέτρα και το ξύλο που είναι χτισμένη. Στην είσοδο του χωριού αξίζει να αφήσεις το αυτοκίνητο σου και να ξεκινήσεις να την ανακαλύπτεις με τα ποδιά. Ένα αρμονικό σύνολο από πέτρινα καλά διατηρημένα σπίτια, πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα καλντερίμια και όμορφες εκκλησίες. Καθώς ανηφορίζεις η ιστορία του χωριού ξεδιπλώνεται μπροστά σου, Απέναντι από την κεντρική βρύση του χωριού θα συναντήσεις τα πέτρινα κτίρια όπου στεγαζόταν το Δημαρχείο Μαστοροχωρίων αλλά και τα γραφεία της Προοδευτικής Ένωσης Πυρσόγιαννης με τη βιβλιοθήκη της. Στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα σε ειδική εκτύπωση από τα χέρια του μεγάλου φωτογράφου, δωρεά του ιδίου προς το Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων.
Στην πλατεία της Κόκα-Καρυάς νιώθεις τη θετική ενέργεια του χώρου κάτω από τον ίσκιο του πλάτανου. Ωραίος τόπος για καφέ, τσιπουράκι ή κρασάκι με καλομαγειρεμένο μεζέ. Σύμφωνα με πληροφορίες των παλιών Πυρσογιαννιτών, το όνομα το οφείλει σε μια προϋπάρχουσα καρυδιά, η οποία στον κορμό της έφερε μία κόκα (είδος τσεκουριάς). Λίγο πιο πάνω θα συναντήσεις την όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το πυργοειδές καμπαναριό και λίγα μέτρα ακόμη πιο ψηλά δεσπόζει ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Γεωργίου (1904) που σίγουρα αξίζει να κάνεις μια στάση. Επίσης από αυτό το σημείο θα έχεις την καλύτερη θέα προς όλο το χωριό. Αν και ήταν βροχερή η μέρα που έτυχε να επισκεφθούμε το χωριό, η θέα από ψηλά μας αποζημίωσε πλήρως.