Top

Η Καβάλα είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και απέναντι της βρίσκεται το καταπράσινο νησάκι της Θάσου.

Η πόλη – Ιστορία

Αρχικά ιδρύθηκε ως μία βάση κοντά στα ορυχεία χρυσού και ασημιού της περιοχής. Εκτός από την όμορφη θέα της διαθέτει επίσης και σπουδαία ιστορία. Η επεξεργασία και η εμπορία του καπνού ήταν η δραστηριότητα που γνώρισε μεγάλη ακμή από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον Μεσοπόλεμο, δημιουργώντας στο παρελθόν οικονομική ευμάρεια. Η γεωγραφική της θέση, το φυσικό της λιμάνι αλλά και το μοναδικό όρος Παγγαίο την καθιστούν μια από τις αρχαιότερες παραλιακές χώρες της ευρύτερης περιοχής με βαθιά ιστορία αιώνων. Σε αυτήν την πόλη ο Απόστολος Παύλος φτάνει για να διδάξει για πρώτη φορά το μήνυμα του χριστιανισμού στην Ευρώπη το 49 μ.Χ. και βαφτίζει στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή. Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η πόλη ισοπεδώθηκε και αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και από τον 18ο αιώνα μ.Χ. ξανάγινε σημαντικό εμπορικό λιμάνι, αποκτώντας τη σημερινή, σύγχρονη όψη της.

Αξιοθέατα

Επισκεφθήκαμε την Καβάλα λίγο πριν το καλοκαίρι, ο καιρός ήταν σύμμαχος μας γι’ αυτό και μπορέσαμε να επισκεφθούμε τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης αλλά και να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη. Πρώτο και σημαντικότερο αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείς δεν είναι άλλο από το κάστρο της Καβάλας, χωρίς ενδοιασμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σήμα κατατεθέν της πόλης, Η ακρόπολη του κάστρου μήκους 65 μέτρων είναι βυζαντινό κτίσμα του οποίου η κατασκευή τοποθετείται στα 1425. Ένα σύμπλεγμα πύργων προμαχώνων και ισχυρών τειχών μπορούσε να εγγυηθεί την αποτελεσματική άμυνα της πόλης. Η θέα από το κάστρο είναι απλά ανεπανάληπτη. Από κάπου εκεί ψηλά θα δεις ένα ακόμη αξιοθέατο και επίσης πολυ – φωτογραφημένο κιόλας, τις εντυπωσιακές καμάρες του υδραγωγείου όπου αποτελούν ένα τμήμα ένα σύστημα ύδρευσης που δημιουργήθηκε για την αρχαία και μεσαιωνική πόλη της Καβάλας. Η σημερινή μορφή είναι μέρος του έργου του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ο οποίος ήθελε να μεταφέρει νερό από τη θέση Σούμπαση όπου υπήρχαν πηγές πόσιμου νερού.

Διάβασε ακόμη: Ιωάννινα: Ιστορία, παράδοση και ρομαντισμός.

Η παλιά πόλη είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο, λιθόστρωτα  δρομάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ταβερνάκια και γραφικές γειτονιές.  Όλα είναι τοποθετημένα αμφιθεατρικά και σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος της περιοχής δομούν μια μοναδική εικόνα που υμνήθηκε από πολλούς ζωγράφους και καλλιτέχνες. Ένα επίσης σημαντικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείς βρίσκεται μόλις 15 χλμ έξω από την πόλη. Στον Αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φιλίππων Η πόλη αποτελεί ορόσημο για την χριστιανοσύνη, καθώς ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης το 50 μ.Χ. Σήμερα, εξακολουθούν να γίνονται ανασκαφές στην περιοχή, οι οποίες στο παρελθόν έχουν αναδείξει τμήματα της αγοράς, των ανακτόρων, των τειχών, κ.ά., με πιο σημαντικό το αρχαίο θέατρο το οποίο λειτουργεί έως και σήμερα κατά τη διάρκεια του ομώνυμου Φεστιβάλ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διάβασε ακόμη: Καππαδοκία, το σεληνιακό τοπίο της Τουρκίας. 

 

Μπορείς επίσης να επισκεφθείς το αντίστοιχο μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει ευρήματα όλων των ιστορικών περιόδων της περιοχής. Εμείς επισκεφθήκαμε το Ιμαρέτ αλλά και το Τζαμί Χαλίλ Μπέη ή αλλιώς Παλιά Μουσική. Το χαρακτηριστικό του εσωτερικού του χώρου είναι το γυάλινο πάτωμα, από το οποίο φαίνεται η τρίκλητη παλαιοχριστιανική βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και ένα μικρό νεκροταφείο της,πάνω στην οποία χτίστηκε το τζαμί. Ακόμη αν έχεις χρόνο σημαντικά είναι και τα μουσεία της πόλης, όπως το Δημοτικό Μουσείο, Μουσείο Καπνού και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Τα χωριά

Από την μια μεριά η θάλασσα κι από την άλλη το το βουνό. Η Καβάλα δεν διαθέτει μόνο παραθαλάσσια χωριά αλλά και ορεινά τα οποία είναι εξίσου πανέμορφα. Γι’αυτό αν έχεις χρόνο και διάθεση για εκδρομή, τότε μην παραλείψεις να τα γνωρίσεις από κοντά. Από τα παραθαλάσσια χωριά εμείς επισκεφθήκαμε την Νέα Καρβάλη που αποτελεί συνέχεια της παλαιάς Καππαδοκικής Καρβάλης,, οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και έχτισαν τον ομώνυμο ναό. Επίσης αξίζει να επισκεφτείς τον παραδοσιακό οικισμό Ακόντισμα έναν από τους  ομορφότερους και γραφικούς της περιοχής. Ακόμη μια στάση κάναμε στην Κεραμωτή που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το νησί της Θάσου, με το όμορφο φυσικό λιμάνι της αλλά και την εντυπωσιακή αμμόγλωσα που δεν χάσαμε λεπτό να την φωτογραφίσουμε από ψηλά.

Διάβασε ακόμη: Σκύρος: Απέραντη ομορφιά στην καρδιά του Αιγαίου. 

Από τα ορεινά ξεχωρίσαμε το χωριό Μουσθένη και το Μεσορόπη τα οποία βρίσκονται στην αγκαλιά του όρους Παγγαίου και σαν χαρακτηριστικό τους είναι η πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Με τοξωτά γεφύρια που ενώνουν γειτονιές, γραφικές πλατείες  με ταβερνάκια που η ομορφιά τους σε μαγνητίζει αμέσως. Συγκεκριμένα στην Μεσορόπη μας εντυπωσίασαν τα όμορφα αρχοντικά του 19ου αιώνα και γενικά η γραφικότητα του χωριού, μιλήσαμε με ντόπιους όπου μας πρότειναν να επισκεφθούμε τον νερόμυλο, τη λιμνούλα στη θέση Νιβριός, την τοξωτή γέφυρα και τους καταρράκτες της περιοχής.

 

Τοπικές γεύσεις

Στο τοπικό φαγητό της Καβάλας κυριαρχούν τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊoντα της κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής της περιοχής. Συνδυάζονται οι πατροπαράδοτες συνταγές των ντόπιων με τις επιρροές από την κουζίνα των προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία. Πολύ γνωστά πιάτα στην Καβάλα και τους παραθαλάσσιους οικισμούς της περιοχής είναι τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τα αλίπαστα, το σκουμπρί γούνα, η σαρδέλα παντρεμένη, το μυδοπίλαφο, η ρέγκα σαγανάκι, ο γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, η γεμιστή μελιτζάνα. Πεντανόστιμα είναι ακόμη τα κρεατικά που προσφέρονται στα χωριά του ορεινού όγκου της Λεκάνης και του Παγγαίου, ενώ ιδιαίτερη φήμη έχουν τα σταφύλια, το κρασί, το τσίπουρο, που παράγονται στην περιοχή, όπως και οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης.

Διαμονή

Η περιοχή της Καβάλας διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα, όλων των κατηγοριών, που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία για μια ευχάριστη διαμονή. Ξενοδοχεία με φόντο την θάλασσα αλλά και κάποια μέσα στην παλιά πόλη. Εμείς μείναμε στο Oceanis Hotel στην καρδιά της πόλης και μπορούσαμε άνετα να μετακινηθούμε ακόμη και με τα πόδια. Η διαμονή μας ήταν αρκετά ικανοποιητική, με ένα υπέροχο – καθαρό δωμάτιο στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου. Με πλούσιο πρωινό αλλά και πισίνα στον 8ο όροφο. Νομίζω καταλαβαίνεις τι θέα είχαμε από το μπαλκόνι μας;!

 

Τι άλλο αξίζει να κάνεις στην Καβάλα

✅Όποια εποχή κι αν διαλέξεις να την επισκεφθείς, αξίζει να κάνεις μια στάση να επισκεφθείς τις όμορφες παραλίες της όπως η Αμμόγλωσσα Κεραμωτής, ο Μπάτης, η Νέα Ηρακλείτσα, Καλαμίτσα, Ραψάνη, Περιγιάλι αλλά και τους Αμμόλοφους που πραγματικά αγαπήσαμε. 

✅ Να επισκεφθείς ένα Οινοποιείο και να γευθείς τοπικό κρασί. 

✅ Να κάνεις πηλοθεραπεία και χαμάμ στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων.

✅  Να δοκιμάσεις τους παραδοσιακούς πεντανόστιμους κουραμπιέδες.

 

Mini Gallery

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Προστατευμένο περιεχόμενο! Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ. 2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης)