Top

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την όμορφη πόλη των Ιωαννίνων..

Μια πόλη με μεγάλη ιστορία, θρύλους, παραδόσεις, ρομαντικές βόλτες δίπλα στην λίμνη και γαστρονομία που απογειώνει. Αγαπημένος προορισμός που σε κάνει να τον λατρέψεις με την πρώτη ματιά όποια εποχή κι αν επιλέξεις να τον επισκεφθείς. Οι επιλογές που έχεις όσον αφορά την διαμονή, το φαγητό, τα αξιοθέατα, τις δραστηριότητες αλλά και τις κοντινές εκδρομές είναι άπειρες γι΄αυτό τι λες να σε ξεναγήσουμε σαν ντόπιοι στην πόλη μας αλλά και να βρεις όσα χρειαστείς για το ταξίδι σου σε ένα μόλις άρθρο;!

Η πόλη – Ιστορία

Ο  Νομός  Ιωαννίνων είναι ο  μεγαλύτερος νομός της Ηπείρου και ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας και έχει πρωτεύουσα τα Ιωάννινα. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ορεινός, με τοπία και διαδρομές εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Τα πυκνά δάση (Σμόλικας, Γράμμος κ..α) σε συνδυασμό με τους ποταμούς που διαρρέουν τον νομό (Άραχθος, Αχέροντας, Αώος, Βοϊδομάτης, Λούρος), κάνουν τον νομό δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Μια πόλη με αρκετά ενδιαφέροντα στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά το παρελθόν με το παρόν με μεγάλη ιστορία στα χρονικά, παραδόσεις, τέχνες που όλα αυτά δένουν μαζί με σύγχρονες προτάσεις διαμονής, γαστρονομικών απολαύσεων, διασκέδασης και δραστηριοτήτων.

Διάβασε ακόμη: Το Φθινόπωρο στα Ιωάννινα είναι μαγεία.

Με έντονη πολιτισμική κληρονομιά ξεπροβάλλουν με την αυθεντική ομορφιά τους, τις εκκλησίες με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, τα τζαμιά αλλά και μια συναγωγή από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα. Όλα αυτά μαζί μαρτυρούν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης. Η συνύπαρξη Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια στην πόλη. Σήμερα υπάρχουν τέσσερα τζαμιά τα τρία από αυτά είναι πολύ καλά διατηρημένα, ενώ η εβραϊκή συναγωγή, χτισμένη το 1826 συνεχίζει να υπάρχει και να αποτελεί το μεγαλύτερο και το ωραιότερο από τα σωζόμενα θρησκευτικά κτίρια των Ελλήνων Εβραίων.

Τα Ιωάννινα έχουν να χαρίσουν στον επισκέπτη μικρούς θησαυρούς και εμπειρίες που θα θυμάται για πάντα!

Αξιοθέατα

Μουσεία, Τζαμιά, μια αρχαία Συναγωγή, ένα αξιοθαύμαστο Σπήλαιο, το Κάστρο που μετράει αιώνες και μνήμες είναι μόνο λίγα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που έχεις να επισκεφθείς στα όμορφα Γιάννενα. Πιο συγκεκριμένα μην φύγεις από την πόλη αν δεν επισκεφθείς τα εξής:

Το Ρολόι: Σήμα κατατεθέν της πόλης αλλά και σημείο συνάντησης για ντόπιους και μη. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην πλατεία Δημοκρατίας. Από εδώ αξίζει να ξεκινήσεις την όμορφη περιήγηση σου στη πόλη, στην κεντρική αγορά αλλά και στα περισσότερα καφέ και εστιατόρια. Εδώ θα βρεις τα πάντα πριν όμως κατηφορίζεις προς την οδό Αβέρωφ, αξίζει να βγάλεις μια τελευταία φωτογραφία στο όμορφο ταχυδρομείο της πόλης.

Το Κάστρο των Ιωαννίνων: Το κάστρο χτίστηκε το 528 μ,Χ μέσα στα πλαίσια σχεδίου του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για την οχύρωση του Βυζαντινού κράτους. Είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, σύγχρονο με τα κάστρα του Διδυμότειχου και Μονεμβασιάς που την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας. Μέσα στο κάστρο αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα, εκεί έζησε ο Αλή πασάς τον μεγάλο του έρωτα  με την κυρά – Βασιλική, εκεί ερωτεύτηκε την κυρά – Φροσύνη την ερωμένη του γιού του, εκεί δίδαξαν οι μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους, εκεί σπούδασαν την τέχνη του πολέμου οι μεγάλοι οπλαρχηγοί.

Το κάστρο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα όπως τον εξωτερικό περίβολο, την ΒΔ ακρόπολη και το Ασλάν Τζαμί, την ΒΔ ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και την καστροπολιτεία. Κάποια από τα σημαντικά κτίρια που θα συναντήσετε μέσα στο κάστρο είναι Το Σουφαρί Σεράι, τα Μαγειρεία, ο Πύργος Βοημούνδου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο και το Μουσείο όπλων Φώτη Ραπακούση. Ολόκληρη η καστροπολιτεία είναι πραγματικά πανέμορφη, με τα αμέτρητα λιθόστρωτα καλντερίμια, παλιά αρχοντικά, μαγαζάκια για φαγητό και καφέ αλλά και μπουτίκ ξενοδοχεία που προσφέρουν μια ευχάριστη διαμονή.

Τα Μουσεία της πόλης: Αν είσαι λάτρεις της ιστορίας, του πολιτισμού και της τέχνης τότε δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφθείς τα σπουδαία μουσεία της πόλης όπως: το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο του Αλή Πασά, το Ιστορικό Μουσείο Χρ. Νικολάου αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο.

Η παλιά πόλη: Αξίζει να συνεχίσεις την περιήγηση σου σε μέρη που θα σε γυρίσουν πολλά χρόνια πριν, στην παλιά πόλη. Καθώς κατηφορίζεις πριν την οδό Αβέρωφ θα συναντήσεις την οδό Ανεξαρτησίας, από εδώ και σε όλο το μήκος της θα συναντήσεις τα πιο γραφικά σημεία της πόλης. Όλοι οι παράδρομοί της θα σε βγάλουν σε γραφικές γειτονιές γεμάτες χρώματα, σε όμορφα καφενεδάκια και μικρά εμπορικά καταστήματα το ένα δίπλα στο άλλο. Όμορφες στοές – στολίδια αλλά και ολόκληρο το τοπίο θα σε κάνουν να τραβήξεις τις καλύτερες φωτογραφίες.

Διάβασε ακόμη: Ιωάννινα: 5 σημεία για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες.

Η Εβραίική Συναγωγή: Η «Αρχαία Ιερά Συναγωγή των Ιωαννίνων» είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα αντίστοιχα κτήρια, που σώζονται στην Ελλάδα. Το μνημείο αποτελείται από μία ορθογώνια υπόστυλη θολοσκεπή αίθουσα με πολλά παράθυρα. Μέχρι το ναζιστικό διωγμό η εβραϊκή κοινότητα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας και ιστορίας. Έως τη δεκαετία του ’60 λειτουργούσε εβραϊκό σχολείο, ενώ σήμερα σώζεται στην πόλη το νεκροταφείο, οικοδομήματα από την εβραϊκή συνοικία και η εντός του Κάστρου Συναγωγή.

* Επίσης για να επισκεφθείς τη Συναγωγή πρέπει να επικοινωνήσεις με τα Γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων: 26510 25195.

Η όμορφη λίμνη Παμβώτιδας: Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης με μοναδική ομορφιά που κανένας επισκέπτης δεν μπορεί να αντισταθεί. Πρόκειται για την δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης που η φήμη αλλά και η ιστορία ξεκινά πριν από 3.500 χρόνια περίπου. Η ετυμολογία της ονομασίας της, «τρέφει τους πάντες» και ο πυθμένας της αποτελεί ένα σπάνιο όσο και ανεκτίμητο «αρχείο της φύσης». Με αφετηρία το Μόλο, από που αναχωρούν τα καραβάκια για το νησάκι, ξεκινάει και ένας ημικύκλιος περίπατος ανάμεσα στα γκριζοπράσινα νερά αλλά και στα τεράστια πλατάνια της που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρουν δροσιά.

Σημεία – Σύμβολα για την ιστορική διαδρομή της πόλης είναι η Θέση “Κυρά Φροσύνη“, η περιοχή της Σκάλας και τα Ναυτάκια. Μην παραλείψεις να κάνεις μια στάση για φαγητό – καφέ ή ποτό στα διαφορά εστιατόρια και μπαράκια που υπάρχουν στην παραλίμνια περιοχή κοντά στην πλατεία Μαβίλη αλλά και στην οδό Γαριβάλδη που θα βρεις τα περισσότερα τσιπουράδικα της περιοχής.

Διάβασε ακόμη: Τα Ιωάννινα χιονισμένα είναι πανέμορφα.

Το Σπήλαιο Περάματος: Είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης και σίγουρα ένα από τα must – visit. Βρίσκεται μόλις πέντε χλμ από το κέντρο των Ιωαννίνων στην περιοχή Πέραμα και είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια των Βαλκανίων. Αποτελεί τμήμα κοίτης υπόγειου ποταμού που διανοίχθηκε κατά την προ τεταρτογενή εποχή, ηλικίας 1.500.000 χρόνων περίπου. Η τουριστική διαδρομή διαρκεί περίπου 45 λεπτά και έχει μήκος 1.100 μέτρα. Το σπήλαιο είναι γεμάτο από σταλαγμίτες και ασβεστολιθικά πετρώματα που μετατρέπουν το τοπίο σε άκρως παραμυθένιο.

Ο Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης: Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης βρίσκεται 22 χιλ. νότια των Ιωαννίνων, στη στενή κοιλάδα ανάμεσα στον Τόμαρο και τη Μανολιάσα. Η Aρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης, καθώς και γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Η Δωδώνη ως αρχαιολογική θέση σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες φαίνεται να είναι ενεργή ήδη από την εποχή του Χαλκού, επικεντρωμένη στη λατρεία της Γαίας ή άλλης θηλυκής γονικής θεότητας.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων: Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη βρίσκεται στο Μπιζάνι, μόλις 12 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων. Στεγάζεται σε ένα οίκημα παραδοσιακής γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής και φιλοξενεί περίπου στα 150 κέρινα ομοιώματα με αναφορές σε πρόσωπα και θέματα της ελληνικής ιστορίας, Ο θεμελιωτής του μουσείου αλλά και δημιουργός Παύλος Βρέλλης άφησε πίσω του ένα έργο ζωής που η ακτινοβολία του ξεπερνά τα όρια όχι μόνο της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Το νησί

Το νησάκι των Ιωαννίνων δεν είναι απλά ένα αξιοθέατο στην πόλη αλλά ανήκει σε μια κατηγορία από μόνο του. Είναι το δεύτερο κατοικήσιμο νησάκι στην Ελλάδα χωρίς όμως να έχει το δικό του όνομα. Το λένε «νησί της λίμνης» ή «νησάκι των Ιωαννίνων» και έχει περίπου 250 κατοίκους, μία κοινότητα κυρίως ψαράδων. Πρόκειται για ένα γραφικό οικισμό “πνιγμένο” στα πεύκα αλλά και στην πέτρα με ένα γραφικό λιμανάκι και μόλις σε δέκα λεπτά απόσταση από το Μόλο (από όπου θα πάρεις και το καραβάκι για εδώ).

Στο νησάκι αξίζει να αφιερώσεις μια ολόκληρη ημέρα για να το γνωρίσεις καλύτερα, μιας και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου.  Αν και μικρό, το νησί έχει επτά μοναστήρια και ανήκει στην τρίτη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα. Τα τοπία που θα απολαύσεις με την περιήγηση σου στο νησί θα σε εντυπωσιάσουν αλλά και θα σε “γυρίσουν” σε άλλη εποχή. Τα πετρόχτιστα στενά δρομάκια ανάμεσα από τα πέτρινα σπίτια και τις όμορφες λουλουδιασμένες αυλές, τα μαγαζάκια λαϊκής τέχνης, σε συνδυασμό με τα μικρά παραδοσιακά μεζεδοπωλεία θα σε κάνουν να ζήσεις μοναδικές στιγμές χαλάρωσης . Ακόμη είναι από τα ελάχιστα μέρη της Ελλάδας που μπορείς να απολαύσεις βατραχοπόδαρα ή φρέσκο χέλι και πέστροφα που διαλέγεις από ενυδρείο. Εννοείται, μαζί με ένα τοπικό τσίπουρο.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού είναι: Η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλαθρωπινών (1292), η Μονή του Αγίου Νικολάου Ντίλιου ή Στρατηγοπούλου, η Μονή Ελεούσης ή Αγίου Νικολάου των Γκουμάτων (15ος αιώνας), η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Μονή Προφήτη Ηλία, η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τέλος η Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Επίσης αξίζει να επισκεφθείς και το Μουσείο του Αλή Πασά και της Επαναστατικής Περιόδου.

Διάβασε ακόμη: Ιωάννινα like a local: Οι 10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις.

Έξω από την πόλη – Ποια μέρη αξίζει να επισκεφθείς 

Με αφετηρία τα όμορφα Ιωάννινα μπορείς να επισκεφθείς αρκετούς προορισμούς για μονοήμερες εκδρομές ή και για περισσότερες μέρες αναλόγως με την εποχή που θα τα επισκεφθείς. Τα γραφικά Ζαγοροχώρια είναι must – visit προορισμοί όποια εποχή κι αν διαλέξεις να τα επισκεφθείς τουλάχιστον εμείς όσες φορές κι αν τα έχουμε επισκεφθεί πάντα βρίσκουμε πάντα κάτι νέο για να επισκεφθούμε. Τα Ζαγοροχώρια αποτελούνται από 46 πετρόχτιστα χωριά που κατά καιρούς έχουμε γράψει αμέτρητα άρθρα για αυτά (ρίξε μια ματιά εδώ)! Ακόμη το Μέτσοβο και το Ανήλιο είναι αγαπημένοι ορεινοί προορισμοί που φημίζονται κυρίως για χειμερινές αποδράσεις.

Τα Τζουμέρκα είναι εξίσου όμορφα με τοπία που εντυπωσιάζουν και τον κάθε απαιτητικό επισκέπτη. Επίσης αγαπημένος προορισμός τις περισσότερες εποχές του χρόνου, κυρίως όμως την άνοιξη. Αν έχεις χρόνο στην διάθεση σου κάνε μια επίσκεψη σε Συρράκο, Καλαρρύτες, Πράμαντα και Άγναντα. Βρες τα πάντα για τα Τζουμέρκα εδώ.

Μια πρόταση από εμάς είναι επίσης και τα όμορφα Μαστοροχώρια στην Κόνιτσα με μεγάλη ιστορία αλλά και ομορφιά. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά όσο τα Ζαγοροχώρια αλλά μια μονοήμερη εκδρομή θα σας κάνει να τα αγαπήσετε. Φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από πέτρα, με ελάχιστους κατοίκους πλέον, ήσυχα και μακριά από τον τουρισμό ξέρουν με τον τρόπο τους να μαγεύουν τον επισκέπτη με την απλότητα και την παράδοση. Βρες περισσότερα για τα πέτρινα χωριά της Κόνιτσας εδώ.

Αν βρεθείς τα Ιωάννινα καλοκαίρι επιβάλλεται να επισκεφθείς και τους παραθαλάσσιους προορισμούς όπως Πάργα, Πρέβεζα και Σύβοτα.

Τοπικές γεύσεις

Βρίσκεσαι σε έναν προορισμό όπου η παράδοση “παντρεύεται” με τις γεύσεις της μοντέρνας αλλά και τις διεθνής κουζίνας. Οι επιλογές σου και εδώ δεν θα είναι λίγες αφού οι παραδοσιακές πίτες, τα κρέατα στη γάστρα, οι τοπικές γεύσεις ζυμαρικών αλλά και κάθε λογής πιάτο μπορείς κάλλιστα να το συνοδεύσεις με το εκλεκτό τσίπουρο της περιοχής ή ένα ποτηράκι τοπικό κρασί. Πέτρινα γραφικά ταβερνάκια με καλό φαγητό, τσιπουράδικα αλλά και τα new age λαμπερά εστιατόρια θα τα βρεις όλα στο κέντρο των Ιωαννίνων και στην γύρω περιοχή.

Δραστηριότητες

Οι επιλογές είναι τόσες πολλές που θα ξετρελαθείς. Με μια ανάσα από τα Ιωάννινα μπορείς να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες που θα σου μείνουν αξέχαστες. Η Φύση της Ηπείρου είναι εντυπωσιακή και κατάλληλη για πεζοπορία, rafting, ποδήλατο βουνού, ιππασία αλλά και διαδρομές με 4×4. Πιο συγκεκριμένα η πεζοπορία στα χωριά της Πίνδου, Συρράκο – Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα είναι εντυπωσιακή. Επίσης μια πεζοπορία που αξίζει είναι να διασχίσεις το μονοπάτι τις Βάλια Κάλντα (Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα), με τοπία πραγματικά παραμυθένια. Συνέχισε το ταξίδι σου κάνοντας ιππασία στο Πάπιγκο (Ζαγοροχώρια), rafting  στα γαλαζοπράσινα νερά του Βοϊδομάτη, ποδήλατο βουνού στους Κήπους Ζαγορίου, αλλά και διαδρομές με 4×4 με την αδρεναλίνη σου να φθάνει στα ύψη..

Διάβασε ακόμη: Κοκκινοπηλός: Το εξωπραγματικό μέρος της Ηπείρου.

Διαμονή

Όσον αφορά την διαμονή σου στα Ιωάννινα οι επιλογές που έχεις είναι πάρα πολλές με τιμές που ποικίλουν αναλόγως την περιοχή που θα διαλέξεις να μείνεις. Μπουτίκ ξενοδοχεία αλλά και ξενώνες κυρίως θα βρεις στην περιοχή του κάστρου, που είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για να μείνεις. Ακόμη μπορείς να επιλέξεις να μείνεις στο κέντρο της πόλης ή με φόντο την λίμνη Παμβώτιδα. Μια εναλλακτική επιλογή είναι να διαμείνεις και στο όμορφο νησάκι. Μια μικρή αναζήτηση πριν έρθεις εδώ σίγουρα θα σε κάνει να βρεις αυτό που πραγματικά ζητάς για την διαμονή σου.

Μην παραλείψεις

– Να κάνεις μια βόλτα γύρω από την λίμνη και να απολαύσεις εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. Είτε επιλέξεις να κάνεις ποδηλατάδα, είτε με το αυτοκίνητο η ομορφιά της λίμνης θα σε εντυπωσιάσει.

– Να κάνεις μια στάση στο μικρό λιμάνι της Ντραπάτοβας και να απολαύσεις το νησάκι στο κοντινότερο σημείο με την στεριά.

– Να επισκεφθείς την Ιερά Μονή Ντουραχάνης, το μοναστήρι είναι σημείο αναφοράς για την πόλη, με μεγάλη ιστορία, θρύλους αλλά και απίστευτη θέα προς την λίμνη.

– Να απολαύσεις την πανοραμική θέα προς τα Ιωάννινα από τους Λιγγιάδες.

– Να επισκεφθείς ακόμη ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια όχι μόνο των Ιωάννινων αλλά ολόκληρης της Ηπείρου. Την Ιερά Μονή Τσούκας που βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία στο χείλος του βράχου της Τσούκας με πανοραμική θέα στο φαράγγι του Άραχθου, κοντά στο χωριό Ελληνικό.

 

 

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Προστατευμένο περιεχόμενο! Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ. 2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης)