Ένα μέρος βγαλμένο από το πιο όμορφο όνειρο..
Γραφικά καλντερίμια που αξίζει να τα περπατάς για ώρες, γραφικές συνοικίες, νεοκλασικά καπετανόσπιτα, χρωματιστές προσόψεις, μαρμάρινες αψίδες γύρω από τις πόρτες, λουλουδιασμένες αυλές, πέτρινα μπαλκόνια και κοραλοκόκκινες σκεπές συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο ενός παραδοσιακού οικισμού – κόσμημα!
Καλώς ήρθατε στο Γαλαξίδι!
ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ
Μια ήσυχη κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας που βαθιά χωμένη στον Κορινθιακό κόλπο, βρέχεται από τα Κρισαϊκά νερά και περιτριγυρίζεται από βουνά, που της χαρίζουν απανεμιά και σιγουριά. Τόπος ναυτικός με συμμετοχή στον κατά θάλασσα αγώνα των Ελλήνων το 1821, άκμασε στα χρόνια της ιστιοφόρου ναυσιπλοΐας. Το 18ο και 19ο αι. οι Γαλαξιώτικες μπρατσέρες και σκούνες όργωναν τη θάλασσα της Μεσογείου. Σύμβολο της ναυτοσύνης των Ελλήνων διατήρησε την ατμόσφαιρα του παρελθόντος, στα καπετανόσπιτα, τα νεοκλασικά σπίτια με τα ακρόπρωρα, στα καντούκια αλλά και στο γραφικό λιμανάκι του που σου γεμίζει την ψυχή με κύματα εικόνων.
Ξεχωριστός προορισμός για όσους αναζητούν διακοπές ολικής αναζωογόνησης, η απάντηση σίγουρα βρίσκεται κάπου στο κέντρο της Ελλάδας. Βουνά και ακτές, χαλάρωση και περιπέτεια με τη φρεσκάδα της φύσης παντού.Όποια εποχή κι αν διαλέξεις να το επισκεφθείς σίγουρα θα σε μαγέψει, εμείς το επισκεφθήκαμε άνοιξη και το τοπίο πλημμύριζε από χρώματα και μυρωδιές. Αυτό που μπορείς αν αποκομίσεις από ένα ταξίδι σου στο Γαλαξίδι είναι σίγουρα οι γεμάτες μπαταρίες ενέργειας για όλο το χρόνο.
Η ονομασία Γαλαξ(ε)ίδι πρωτοεμφανίστηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 6ου και 9ου αιώνα μ.Χ. Υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος. Οι γλωσσολογικές μελέτες συγκλίνουν στην άποψη ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από το μεσαιωνικό φυτωνύμιο γαλατσίδα (ποώδες φυτό που αφθονεί στην περιοχή), το οποίο ανάγεται στον μεταγενέστερο τύπο γαλακτίς, -ίδος και επομένως ετυμολογικά ορθή είναι η γραφή με -ι-: Γαλαξίδι. Διαδεδομένη είναι η υστερογενής άποψη ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από την οικογένεια Γαλαξείδη που είχε εκτάσεις στην περιοχή. Διαδιδόταν μάλιστα ότι ο Γαλαξείδης ήταν ο Βυζαντινός τοπάρχης του μικρού αυτού θέματος και αυτός που ανακατασκεύασε την ερειπωμένη πόλη. Στην πραγματικότητα, όμως, το επώνυμο Γαλαξείδης προέρχεται από το τοπωνύμιο Γαλαξίδι. Πίσω από μια τρίτη εκδοχή βρίσκεται να είναι και ένας μύθος, για μια γοργόνα ονόματι Γάλαξα όπου ο Προμηθέας την είχε ερωτευτεί γι’ αυτό και την έκλεψε. Εμείς ήδη από τα πρώτα λεπτά ερωτευτήκαμε το Γαλαξίδι και του επιτρέψαμε να μας κλέψει την καρδιά!
Διάβασε ακόμη: Λίμνη Πλαστήρα: Η “Μικρή Ελβετία” της Ελλάδας.
ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ
📍Το Μοναστήρι: Στο Γαλαξίδι μπορείς θα βρεις αρκετά ενδιαφέρον μέρη να εξερευνήσεις. Αξίζει να ξεκινήσεις την περιήγηση σου από κάπου ψηλά, συγκεκριμένα αξίζει να ανηφορίσεις νότια του Γαλαξιδίου και σε υψόμετρο 300 μ. φθάνεις στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το μοναστήρι είναι βυζαντινό κτίσμα του 1250 μ.Χ, η εκκλησία υπήρχε από τα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης αλλά ένας καταστροφικός σεισμός στις αρχές του 13ου αιώνα το κατέστρεψε. Ύστερα από παρεκκλίσεις των κατοίκων ο Δεσπότης της Ηπείρου Δούκας Μιχαήλ ο δεύτερος Άγγελος Κομνινός, έχτισε καινούργιο γύρω στο 1250 μ.Χ. Η θέα από εδώ είναι απλά ασυναγώνιστη!
📍Η πλατεία και η σπηλιά: Περπάτησε στα γραφικά στενά του, στην παραλία του, στο κέντρο του, στις πλατείες του, όλα έχουν την δική τους ξεχωριστή ομορφιά. Η πλατεία Νικολάου Μάμα είναι η κεντρική πλατεία της παραλίας του Γαλαξιδίου και το πιο πολυσύχναστο σημείο του. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτη του Γαλαξιδίου. Κάπου εκεί αξίζει να θαυμάσεις τις τροτοπές του οπλαρχηγού Ιωάννη Μητρόπουλου και Νικολάου Μάμα αλλα και την περίφημη σπηλιά του Γαλαξιδίου, ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, που οι παλαιότεροι το ονόμαζαν Κάρκαρο. Στην ουσία είναι ένα μικρό θολωτό σπήλαιο μέσα στο βράχο.
📍Το άγαλμα – μνημείο και το μουσείο: Μια διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις για να θαυμάσεις το Γαλαξίδι από άλλη οπτική πλευρά είναι αυτή που περιλαμβάνει την πευκόφυτη Πέρα Πάντα και καταλήγει στο άγαλμα της Γαλαξιδιώτισσας που μαζί με τα παιδιά κουνάει το μαντίλι προς την θάλασσα. Κοιτώντας το άγαλμα σε κυριεύουν βαθιά συναισθήματα, βλέποντας την ένταση που η μάνα αγκαλιάζει στοργικά τα παιδιά και αποχαιρετά τον σύζυγο, χωρίς να ξέρει πότε θα ξανασμίξουν. Ολόκληρη η ναυτική ιστορία όμως του Γαλαξιδίου είναι φυλαγμένη στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, το πρώτο ναυτικό μουσείο της Ελλάδας που στεγάζεται σε κτήριο του 1870 και ένα από τα παλαιότερα, που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείς.
📍Οι εκκλησίες: Σήμα κατατεθέν του Γαλαξιδίου είναι ο εντυπωσιακός ναός που είναι χτισμένος στο ψηλότερο σημείο, ορατός στον επισκέπτη από στεριά και θάλασσα. Ο Άγιος Νικόλαος είναι προστάτης και πολιούχος της πόλης, χτίστηκε το 1902, είναι βυζαντινού ρυθμού και έχει δύο καμπαναριά και τρούλο. Ακόμη λέγεται ότι είναι χτισμένος πάνω σε ειδωλολατρικό ιερό που πιθανότατα ήταν το ιερό του Απόλλωνα Νασιώτα. Χαρακτηριστικό δείγμα εξαιρετικής τέχνης και βαθιάς θρησκευτικότητας είναι το ξύλινο τέμπλο του ναού, δουλεμένο επί δέκα χρόνια σε ξύλο καρυδιάς, την δεκαετία 1840 – 1850 τεχνοτροπίας μπαρόκ. Η πιο παλιά όμως εκκλησία της πόλης είναι η Αγία Παρασκευή του Γαλαξιδίου, η ανέγερση της χρονολογείται από τον 17ο αιώνα ενώ το τέμπλο της δημιουργήθηκε το 1847 και είναι ξυλόγλυπτο από καρυδιά. Στην αυλή της εκκλησίας σε καλωσορίζει το ηλιακό ρολόι που η κατασκευή του θεωρείται δείγμα εξαιρετικής τεχνικής αλλά δεν είναι η μόνο αστρονομική έκπληξη, το στοιχείο της Αγίας Παρασκευής τπυ Γαλαξιδίου που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλους ναούς είναι το ηλιακό ημερολόγιο. Το 19110 ο γαλαξιδιώτης καπετάνιος Ηλίας Κούρτης , εξαιρετικός γνώστης της αστρονομίας, σκάλισε στο μαρμάρινο δάπεδο έναν ζωδιακό κύκλο – ηλιοτρόπιο μήκους 12 μέτρων.
ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ
Πολλές οι επιλογές που θα έχεις και στην διαμονή. Όμορφα – μπουτίκ ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες με όλες τις ανέσεις θα σε κάνουν να νιώσεις στην ζεστασιά και την θαλπωρή του σπιτιού σου. Εμείς επιλέξαμε το ξενοδοχείο – Φιλοξενία – με ένα όμορφο – ξύλινο δωμάτιο που παρέπεμπε σε δωμάτιο παλιού αρχοντικού, με θέμα τα γήινα χρώματα και το ξύλο. Είχε επίσης ένα μικρό μπαλκονάκι με πραγματικά μοναδική θέα, η τοποθεσία ήταν αρκετά καλή μιας και βρισκόταν μια ανάσα από το κέντρο και επίσης παρείχε γευστικότατο πρωινό με τοπικά προϊόντα!
ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Η παραδοσιακή κουζίνα του Γαλαξιδίου βασίζεται στα φρέσκα θαλασσινά και ένα από τα μέρη της Ελλάδας που φημίζεται για το φρέσκο και το καλό ψάρι. Σε όλο το μήκος της παραλίας αλλά και στα γραφικά στενά του θα βρεις αρκετές καλές ταβέρνες με καλό φαγητό, κάποιες που σου προτείνουμε να επιλέξεις είναι: Ο Μπέμπελης, ο Σκελετόβραχος, Ζέφυρος. Για καφέ και γλυκό επέλεξε το Καντούκι, Melydron Cafe-Bar, Αιολίδα.
ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΑΠΌ ΓΑΛΑΞΙΔΙ
Σε πολύ κοντινή απόσταση μπορείς να βρεις επίσης όμορφα μέρη για να κάνεις μια κοντινή εκδρομή, εμείς επιλέξαμε να επισκεφθούμε τους Δελφούς, την Αράχοβα, Ιτέα και Ναύπακτο.
Ρομαντικό και νοσταλγικό το Γαλαξίδι, όπως λένε και οι ντόπιοι αυτή είναι και η μαγεία του. Η ξακουστή ναυτοπολιτεία με τα δύο φυσικά λιμάνια του, τα καλντερίμια, την παλιά αγορά, τα καπετανόσπιτα, την γευστικότατη κουζίνα του, οι ιδιαίτεροι ναοί και όλη η ιστορία της πόλης, όλα μαζί συνυπογράφουν έναν σπουδαίο ελληνικό μαγευτικό προορισμό!
👉Extra tip: Ένας ακόμη λόγος που αξίζει να επισκεφθείς το Γαλαξίδι είναι το πασίγνωστο έθιμο της Καθαρά Δευτέρας, τα Αλευρομουντζουρώματα, επικές “μάχες” δηλαδή με αλεύρι και μπογιά, που κρατάνε ώρες ατελείωτες.
📸 Mini Gallery