Έξι πανέμορφες λίμνες της χώρας μας με απίστευτη ομορφιά…

Οι ομορφιές της χώρας είναι άφθονες και σίγουρα δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κάποια άλλη. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για λίμνες είτε φυσικές είτε τεχνητές, η ομορφιά και η μαγεία της φύσης εντυπωσιάζει σε κάθε μέρος. Έχοντας τεράστια αγάπη για εκδρομές στη φύση, συγκεντρώσαμε και προτείνουμε τις παρακάτω λίμνες που σίγουρα αν τις επισκεφθείς θα τις αγαπήσεις για την δική τους ξεχωριστή ομορφιά.

 

Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

Η παραμυθένια λίμνη Ορεστιάδα ή αλλιώς η διάσημη λίμνη της Καστοριάς μαγεύει όλες τις εποχές του χρόνου,  γιατί απλά κάθε εποχή έχει την δική της ομορφιά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η ενδέκατη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα. Αποτελεί το βασικό αξιοθέατο της Καστοριάς και μόλις επισκεφθείς την όμορφη πόλη σίγουρα η ομορφιά της λίμνης θα σε παρασύρει για μια βόλτα στις όχθες της. Ταβερνάκια, καφετέριες και άλλα πολλά μαγαζιά βρίσκονται μια ανάσα από την λίμνη.

 

Λίμνη Ζάζαρη, Φλώρινα

Στο νομό Φλώρινας και πολύ κοντά στο γραφικό Νυμφαίο και το Σκλήθρο βρίσκεται η μαγευτική λίμνη Ζάζαρη. Είναι ένα φυσικό στολίδι που δυστυχώς πολλοί δεν γνωρίζουν. Η λίμνη Ζάζαρη είναι μία από τις τέσσερις λίμνες που σχηματίζονται ανάμεσα στα βουνά Βέρνο, Βέρμιο, Βόρα και Άσκιο, μαζί με την Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα και Πετρών. Είναι ένα από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Βόρειας Ελλάδας και μαζί με την Χειμαδίτιδα προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000. Η λίμνη ενδείκνυται για δραστηριότητες στα όμορφα νερά της όπως κανό καγιάκ κ.α. Εδώ μπορείς να βρεις τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στην λίμνη αλλά και την γύρω περιοχή. Εμείς επισκεφθήκαμε το καταπράσινο αυτό μέρος, καλοκαίρι και δοκιμάσαμε να κάνουμε ιππασία οικογενειακώς (βρες το άρθρο εδώ.).

Διάβασε ακόμη: Νυμφαίο, το παραμυθένιο χωριό της Φλώρινας. 

Λίμνη Πολυφύτου, Κοζάνη

Μια επίσης όμορφη λίμνη είναι η λίμνη Πολυφύτου, στο νομό Κοζάνης. Η λίμνη Πολυφύτου είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το 1975, μετά από κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στην κοινότητα Πολυφύτου για την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Αλιάκμονα. Διασχίζεται από την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και τη μικρότερη Γέφυρα Ρυμνίου. Για να απολαύσεις την καλύτερη θέα προς την λίμνη θα πρέπει να βρεθείς στο χωριό Νεράιδα.

 

Λίμνη Πηγών Αώου, Μέτσοβο 

Η τεχνητή λίμνη πηγών Αώου βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου και είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές ορεινές λίμνες στην Ελλάδα.  Η ακτογραμμή της λίμνης είναι μεγάλη και δαντελωτή με όμορφα δασωμένα μικρά φιόρδ και πολλά νησάκια να σχηματίζονται στο εσωτερικό της. Είναι κατάλληλη για ατέλειωτες βόλτες με ποδήλατο, πεζοπορία αλλά και αν είσαι και εσύ λάτρης της φωτογραφίας όπως και εμείς σίγουρα θα ενθουσιαστείς. Επίσης μπορεί την άνοιξη τα χρώματα να είναι απίστευτα αλλά και τις υπόλοιπες εποχές είναι εξίσου εντυπωσιακή..

Λίμνη Παμβώτιδα, Ιωάννινα

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω και την δική μας λίμνη που δεν είναι άλλη από την λίμνη Παμβώτιδα στα όμορφα Ιωάννινα. Σε μια επίσκεψη σου εδώ σίγουρα θα μαγευτείς από τα μοναδικά τοπία. Βόλτες δίπλα στις όχθες της, ποδηλασία, πεζοπορία αλλά και επίσκεψη στο νησάκι της είναι μόνο κάποια από αυτά που έχεις να κάνεις. Οι επιλογές για καφέ και φαγητό είναι πολλές και για όλα τα γούστα. Εποχές που αξίζει να έρθεις σχεδόν και οι τέσσερις γιατί η καθεμιά έχεις και τα δικά της χρώματα. 

Διάβασε ακόμη: Το Φθινόπωρο στα Ιωάννινα είναι μαγεία. 

Μικρή Πρέσπα, Φλώρινα

Ακόμη μια λίμνη που βρίσκεται στον νομό Φλώρινας είναι η μικρή Πρέσπα. Η περιοχή είναι προστατευόμενος βιότοπος ως μέρος του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και ένα μεγάλο μέρος της περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000. Ένα μέρος με ασύλληπτη ομορφιά που ο καθένας αξίζει να επισκεφθεί, πόσο μάλλον  αν είναι φυσιολάτρης. Στην Μικρή Πρέσπα σχηματίζονται δύο νησίδες ο Άγιος Αχίλλειος και το Βιδρονήσι, Ο Άγιος Αχίλλειος είναι ένας μικρός και ήσυχος οικισμός που κυρίως το καλοκαίρι έχει τουρισμό. Αν αγαπάς την πεζοπορία στην φύση, τα ιδιαίτερα και ήρεμα μέρη, ακόμη και την φωτογραφία, τότε θα το αγαπήσεις σίγουρα.

Διάβασε ακόμη: 48 ώρες στη μαγευτική Φλώρινα.