Top

Οι ομορφιές της Ηπείρου είναι άπειρες, αυτός ο τόπος τα έχει όλα.

Λίμνες, πυκνά δάση, γραφικά χωριουδάκια και μέρη που μετρούν χιλιάδες χρόνια με μεγάλη ιστορία. Εκμεταλλευόμαστε που μένουμε στην Ήπειρο γι’ αυτό κάθε τόσο προσπαθούμε να γνωρίζουμε μέρη, απολαμβάνοντας την ομορφιά τους αλλά και αφορμή να την παρουσιάσουμε και σε εσένα! Επισκεφθήκαμε την λίμνη Φλεβάρη, με πολύ χιόνι, όπου η ομορφιά της τον χειμώνα “χτυπάει” κόκκινο.

 

Που βρίσκεται 

Με βάση το γραφικό Μέτσοβο που η απόσταση είναι μόλις 49 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων αλλά και σου έχουμε μιλήσει άπειρες φορές  γι’αυτό, κάναμε μια εκδρομή στην τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου, που βρίσκεται μια ανάσα από αυτό και πραγματικά μαγευτήκαμε.

Συγκεκριμένα βρίσκεται περίπου 20 χλμ βορειοδυτικά του Μετσόβου και κατασκευάστηκε  το 1987 με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μέτρα. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου.

Διάβασε ακόμη: Μέτσοβο, η μαγευτική κωμόπολη της Ηπείρου. 

 

Γιατί να την επισκεφτείς;

Το στοιχεία που κάνουν την περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για πολλά είδη της πανίδας και της χλωρίδας είναι τα μεγάλα λιβάδια, τα δεκάδες μικρά ρυάκια με τη συνεχή ροή νερού, οι μικρές φυσικές λίμνες και τα πυκνά δάση οξιάς που ξεκινάνε λίγο μετά τις όχθες. Η περιοχή επιβάλλεται για πεζοπορία, ποδήλατο και εξερεύνηση της περιοχής, αν κυρίως αγαπάς τις εκδρομές στην φύση τότε αυτό το μέρος σίγουρα θα το αγαπήσεις.

Διάβασε ακόμη: Ιωάννινα: Ιστορία, παράδοση και ρομαντισμός. 

 

Μην παραλείψεις

Την λίμνη με τα νούφαρα: Αν βρεθείς στην περιοχή τότε μην παραλείψεις να επισκεφτείς ακόμη μια λίμνη, αυτή τη φορά πολύ μικρότερη αλλά το τοπίο μοιάζει μαγικό, την λίμνη με τα νούφαρα που βρίσκεται μια ανάσα από την λίμνη Πηγών Αώου και ανάμεσα από τα χωριά Γρεβενιτι και Φλαμπουράρι. Αξίζει να την επισκεφτείς άνοιξη και καλοκαίρι που η ομορφιά ξεπερνά κάθε προσδοκία. Εμείς την επισκεφθήκαμε τον Φλεβάρη και τοπίο ήταν εξίσου πανέμορφο.

Λίμνη με τα νούφαρα

 

Το χωριό Τρίστενο: Βρίσκεται σε υψόμετρο 940 μέτρων, αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη με κλασική Ζαγορίσια αρχιτεκτονική το 1793. Σημείο αναφοράς του χωριού είναι ο παραδοσιακός πέτρινος νερόμυλος ο οποίος κτίστηκε το 1835. Στην αρχή ήταν διπλός με δύο μονάδες παραγωγής και είχε την δυνατότητα να αλέθει 100 οκάδες δημητριακών την ώρα. Τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκε και ξαναλειτουργεί. Πρόκειται για έναν από τους τελευταίους νερόμυλους στην χώρα που βρίσκεται σε λειτουργία. Τέλος το πέτρινο γεφυράκι που ενώνει το χωριό που έχει κόψει στα δύο το ρέμα Γκούρα που το διασχίζει.

Το χωριό Γρεβενίτι: Το Γρεβενίτι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 980 μέτρων, διαθέτει καταπληκτική θέα, πάρα πολύ πράσινο, αφού περιβάλλεται από δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Τα σπίτια του δεν έχουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα, που συναντά ο επισκέπτης στο Ζαγόρι, αλλά διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις εκκλησίες και στα καλντερίμια.

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Προστατευμένο περιεχόμενο! Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ. 2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης)