Top

Καππαδοκία, ένα από τα ομορφότερα μέρη της Τουρκίας..

Η Καππαδοκία ήταν ένας προορισμός όνειρο για εμάς και ένα ταξίδι που είχαμε χρόνια στο μυαλό μας να κάνουμε και η στιγμή δεν άργησε, φτιάξαμε βαλίτσες λοιπόν και ετοιμαστήκαμε για Τουρκία.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που θα επισκεπτόμασταν την χώρα αλλά η δεύτερη μιας και είχαμε κάνει ήδη ένα ταξίδι στα παραλία της Τουρκίας. Αυτή η φορά όμως ήταν τελείως διαφορετική για εμάς, καθώς μας κυρίευε ένα άγχος αλλά και τεράστια ανυπομονησία για το τι θα αντικρύζαμε. Τα λόγια που είχαμε ακούσει πριν φύγουμε; πολλά και διάφορα όπως θέλει τεράστια προσοχή το μέρος που επιλέξαμε να πάμε, ότι στα βάθη της Τουρκίας δεν είναι όλα ρόδινα, ότι θα μας κλέψουν κτλ κτλ..

Με όλα αυτά πίσω στο μυαλό μας ξεκινήσαμε το ταξίδι και η αλήθεια είναι ότι αυτά που είδαμε στην περιοχή της Καππαδοκίας ουδέ μια σχέση είχαν με όλα αυτά είχαμε ακούσει. Είδαμε κόσμο απλό γιαγιάδες στις μικρές αυλές των σπιτιών, παππούδες με ποδήλατα στους μισοφτιαγμένους δρόμους, καφενεία με ντόπιους και παιδιά να παίζουν ανέμελα σε αλάνες και πλατείες, με λίγα λόγια ένα μέρος που έμοιαζε σαν ένα ελληνικό χωριό.

Όσο για την ομορφιά του τόπου εκεί δεν έπεσε κανείς έξω, ήταν τόσο ιδιαίτερη και μοναδική που στα ματιά μας έγινε διπλά όμορφη από όσα είχαμε ακούσει και δει στο διαδίκτυο μόλις την αντικρύσαμε.

Καθώς διασχίζαμε τους δρόμους για να φθάσουμε στο Γκιόρεμε, όπου εκεί θα διαμέναμε για τις υπόλοιπες τέσσερις μέρες, περνάγαμε από τοπία σπάνιας ομορφιάς, Η Καππαδοκία με λίγα λόγια είναι ένα ονειρεμένο μέρος που κατά την γνώμη μας όλοι πρέπει να την επισκεφθούν!

Η χώρα των όμορφων αλόγων

Ένας τόπος με πολλούς θρύλους, πολιτισμούς αλλά και μυστήρια βρίσκεται κάπου στο κέντρο της Μικρά Ασίας. Ακόμη και όσον αφορά την ονομαστική της προέλευση που υπάρχουν αρκετές ετυμηγορίες της λέξης “Καππαδοκία”, όμως φαίνεται να είναι ότι την ονομασία αυτή την έδωσαν οι Πέρσες και σημαίνει -Η χώρα των όμορφων αλόγων-  αν και οι ντόπιοι συχνά την αποκαλούν -Νεράιδοκαμινάδες- από το ιδιόμορφο σχήμα των βράχων της.

Διάβασε ακόμη: Αλάτσατα: Το γραφικό χωριό που θυμίζει Ελλάδα. 

Ένα σεληνιακό τοπίο που δημιουργήθηκε από εκρήξεις ηφαιστείων, οι οποίες συνεχίστηκαν ακατάπαυστα για 10 εκατομμύρια χρόνια περίπου μέχρι το 2000 π.Χ. Η λάβα απλώθηκε, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, σε επιφάνεια μεγαλύτερη των 100 χλμ., δημιουργώντας τις εντυπωσιακές μορφολογικές συνθέσεις που σίγουρα αποτελούν ένα ασυναγώνιστης ομορφιάς τοπίο που από μόνο του θα μπορούσε να είναι και ο λόγος να την επισκεφθείς.

Πρόσβαση – Μετακίνηση

Φθάσαμε στην περιοχή της Καππαδοκίας αεροπορικώς μέσω Σμύρνης. Συγκεκριμένα πετάξαμε με την εταιρία Pegasus Airlines και το ταξίδι είχε διάρκεια μόλις 1.30 λεπτά. Ακόμη μπορείς να βρεθείς μέσω Κωνσταντινούπολης με την ίδια περίπου ώρα ταξιδιού, εκτός και αν επιλέξεις να κάνεις ένα road trip στην χώρα και να φθάσεις Καππαδοκία οδικώς. Η αλήθεια είναι ότι δεν ακούγεται και τόσο κακή ιδέα μιας και το είχαμε στο μυαλό μας να γίνει αρχικά αυτό αλλά επειδή ο χρόνος πίεζε, πήραμε την εύκολη απόφαση, αεροπλάνο! Από την Σμύρνη λοιπόν προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Καισάρειας (Kayseri) και συνεχίσαμε οδικώς προς Γκιόρεμε όπου απέχει περίπου στην μια ώρα, εκεί θα μέναμε για τις υπόλοιπες μέρες.

Γκιόρεμε (Goreme)

Για την μετακίνηση στο Γκιόρεμε οι λύσεις είναι δύο: Μπορείς να νοικιάσεις δικό σου αυτοκίνητο και να “γυρίσεις” στην περιοχή ή να αρκεστείς στα ομαδικά γκρουπάκια που σε πηγαίνουν στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Συνήθως ξεκινούν νωρίς το πρωί σε παίρνουν από το ξενοδοχείο και σε γυρνάτε το απογευματάκι, στα περισσότερα τουρ συμπεριλαμβάνονται εισόδοι σε μουσεία αλλά και φαγητό! Εμείς τα κάναμε και τα δύο! Τις πρώτες μέρες πήγαμε στα ομοδικά τουρ, όπου στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλές εταιρίες για να επιλέξεις και τις δύο τελευταίες νοικιάσαμε αυτοκίνητο και βγήκαμε εκτός Γκιόρεμε! Πραγματικά όποια επιλογή και αν επιλέξεις σίγουρα θα την ευχαριστηθείς!

Αξιοθέατα

Ολόκληρη η περιοχή της Καππαδοκίας είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός, με εντυπωσιακά τοπία που συναντάς μόνο εδώ. Κάπως έτσι λοιπόν καταλαβαίνεις ότι έχεις πάρα πολλά να δεις σε αυτόν τον προορισμό όσες μέρες και να έχεις επιλέξει να μείνεις. Εμείς σου προτείνουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα που και εμείς επισκεφθήκαμε και φυσικά δεν γίνεται να έρθεις μέχρι εδώ και να μην τα γνωρίσεις από κοντά! Φτιάξε λίστα λοιπόν και μην παραλείψεις τα εξής:

Τα υπαίθρια μουσεία της: Δύο από τα σημαντικότερα υπαίθρια μουσεία της είναι το Zelve Open Air Museum και το Goreme Open Air Museum. Το πρώτο μπορεί να είναι αρκετά πιο ήσυχο από το δεύτερο αλλά εξίσου ενδιαφέρον, μιας και ο οικισμός του άρχισε τη ζωή του ως μοναστήρι τον 9ο αιώνα και μέχρι τον 20ο αιώνα ήταν ήδη ένα ακμάζον χωριό, το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1952 λόγω των κατολισθήσεων. Στο Zelve Open Air Museum υπάρχουν 16 υπόσκαφες εκκλησίες, άπειρες σμιλεμένες χαράδρες και μικρά παρεκκλήσια που θυμίζουν την πρώτο – Χριστιανική Καππαδοκία.

Από την άλλη υπάρχει και το Goreme Open Air Museum, το πιο διάσημο και πάντα γεμάτο τουρίστες, ένα μέρος που σε γυρνάει αιώνες πριν και επιβάλλεται να επισκεφθείς. Αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της UNESCO και θα συναντήσετε πολλές βραχώδεις εκκλησίες και ασκητήρια που χρονολογούνται από τον 10ο – 12ο αιώνα τότε που η Καππαδοκία ήταν ένα σημαντικό Βυζαντινό θρησκευτικό κέντρο.

Open Air Museum

Οι περίφημες κοιλάδες της: Το μέρος είναι πλημμυρισμένο από εντυπωσιακές κοιλάδες που η κάθε μια έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και πραγματικά αξίζει να βρεθείς σε πολλές από αυτές, αν τουλάχιστον έχεις χρόνο. Κάποιες από από αυτές που επισκεφθήκαμε είναι η Red Valley, Pasabag Valley, Pigeon Valley, Devrent Valley, Love Valley και την Ihlara Valley όπου βρίσκεται δίπλα στο ποταμό Melendiz.

Devrent Valley

Οι υπόγειες πόλεις της: Θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ο λόγος να επισκεφθείς την Καππαδοκία, μιας και είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα που διαφέρουν μακράν με όλα τα άλλα. Είναι μια εμπειρία που πρέπει να την ζήσεις σε αυτό το ταξίδι σου, γι΄αυτό επισκέψου την Derunkuyn Yeralti Sehri που είναι από τις πιο γνωστές, ανακαλύφθηκε το 1963 όταν ένας κάτοικος της πόλης Derunkuyn (Μαλακοπή) όταν έκανε ανακίνηση στο σπίτι του. Σπάζοντας λοιπόν τους τοίχους ανακάλυψε ένα υπόγειο τούνελ συστημάτων το οποίο εκτείνονταν μέχρι και 8 ορόφους κάτω από την γη. Ακόμη και μέχρι τώρα ανακαλύπτονται νέα δωμάτια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων η συγκεκριμένη υπόγεια πόλη μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερα από 20.000 άτομα σε πληθυσμό για πολλούς μήνες. Ακόμη αρκετά διάσημη είναι και η υπόγεια πόλη του Kaymakli που χρονολογείται από τον 6ο – 7ο αιώνα και αποτέλεσε το καταφύγιο Χριστιανών στις Αραβικές και Περσικές επιδρομές. Εκτείνεται και αυτή μέχρι 8 επίπεδα αλλά για τους επισκέπτες είναι προσβάσιμα τα 4 πρώτα.

Επίσης μια λιγότερα γνωστή αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα υπόγεια πόλη είναι και η Tatlarinkoy, η οποία βρίσκεται βόρεια του δρόμου Ακσαράι – Νεβσεχίρ στο χωριό Tatlarinkoy, όπου ετοιμάσου για μια εμπειρία στα βάθη της Τουρκίας και μακριά από τους πολλούς τουρίστες. Το χωριό περιλαμβάνει ένα συγκρότημα με την μορφή υπόγειας πόλης με είσοδο σε έναν σταθερό μεγάλο βράχο και στο εσωτερικό περιλαμβάνει ένα υποτυπώδες τηλέφωνο, τουαλέτες, κουζίνα αι ράφια.

Οι Εκκλησίες και τα Μοναστήρια: Στην Καππαδοκία υπάρχουν εκατοντάδες εκκλησίες που αξίζουν μια επίσκεψη. Οι πιο γνωστές αλλά και οι περισσότερες βρίσκονται στο Goreme και συγκεκριμένα στο Open Air Museum.

Αξίζει να επισκεφθείς την Σκοτεινή Εκκλησία, όπου πρόκειται για την διασημότερη εκκλησία στην Καππαδοκία, το όνομα της το πήρε από το λιγοστό φως που εισέρχεται στο εσωτερικό της. Ακόμη θα δεις την Εκκλησία των Σανδάλων (Carikli Kilise), η οποία πήρε το όνομα της από ένα ζευγάρι πατημασιών στην κύρια είσοδο. Επίσης ξεχωρίζει η Εκκλησία των Φιδιών (Yilanli Kilise), χάριν της διάσημης αγιογραφίας του Αγίου Ουνουφρίου αλλά και η Εκκλησία της Πόρπης (Tokali Kilise).

Το κάστρο Uchisar: Σε κοντινή απόσταση από το Γκιόρεμε (μόλις 4 χλμ) βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα κάστρα στην Καππαδοκία, το Uchisar (Ουτσχισάρ), που είναι αρκετά διάσημο για τον διάτρητο βράχο που βρίσκεται στο κέντρο του και αποτελούσε παλιό οχυρό της ομώνυμης πόλης του. Αξίζει να ανεβείς στο κάστρο και να απολαύσεις την υπέροχη θέα, φημίζεται ακόμη για το καλύτερο ηλιοβασίλεμα! Επίσης περιπλανήσου στα μικρά δρομάκια της παλιά πόλης που ανάμεσα τους στέκουν ακόμη όμορφα αρχοντικά, ακόμη ψώνισε τοπικά προϊόντα και σουβενίρ από το υπαίθριο παζάρι που στήνεται καθημερινά.

Τις διάσημες Νεραϊδοκαμινάδες (Twin Fairy Chimneys): Ένα ακόμη αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείς είναι οι διάσημες Νεραϊδοκαμινάδες, που βρίσκονται στο Urgup. Τις δίδυμες Νεραϊδοκαμινάδες δεν είναι καθόλου δύσκολο να τις προσεγγίσεις γιατί βρίσκονται κοντά στον κεντρικό δρόμο και σίγουρα θα δεις πλήθος τουριστών να τις αποθανατίζουν με φωτογραφίες. Για να λαξευτούν στον ασβεστόλιθο τόφφο χρειάστηκαν περίπου 2.000 χρόνια! Με την βοήθεια όμως της φύσης, του αέρα και τις βροχής πήραν το σχήμα που βλέπεις στην φωτογραφία!

Μέρη που αξίζει να επισκεφθείς

Την μικρή πόλη Avanos: Σε κοντινή απόσταση από το Γκιόρεμε βρίσκεται η μικρή πόλη Avanos, η οποία είναι αρκετά γνωστή για τα κεραμοποιεία της αλλά και το μεγαλύτερο ποτάμι της Τουρκίας με όνομα Kizilirmak (Κόκκινος Ποταμός) που διαπερνά την πόλη.

Στην Avano υπάρχουν αρκετά ενδιαφέρον μέρη να επισκεφθείς όπως το Κεραμικό Μουσείο Guray, το πρώτο λοξευτό υπόγειο μουσείο στο κόσμο. Έχει έκταση 15.000 τ.μ . και βρίσκεται 15 μ. κάτω από τη γη, ανήκει στην κεραμοποιία του Guray, ένα από τα παλιότερα της περιοχής με εκθέματα από διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Ακόμη εμείς επισκεφθήκαμε το κατάστημα Kapadokya Seramik, στο οποίο βρήκαμε μια τεράστια ποικιλία από κεραμικά αλλά και τοπικά προϊόντα όπως τσάι, λουκούμια, καφέ κ.α. Στο συγκεκριμένο κατάστημα είχαμε την τιμή επίσης να δούμε πως δημιουργείτε ένα κεραμικό βάζο, πίνοντας ένα τέλειο φρουτένιο τσάι.

Επίσης επισκεφθήκαμε το Cinar Hali, όπου είδαμε από κοντά χαλιά φτιαγμένα από μετάξι αλλά και μάθαμε με λεπτομέρεια πως γίνεται όλη η επεξεργασία. Για φαγητό την ίδια μέρα επιλέξαμε το Ham Restaurant όπου θα βρεις μια τεράστια ποικιλία από φαγητά και γλυκά!

Την Ελληνόφωνη Σινασό: Ένα μέρος που δεν υπήρχε περίπτωση να μην επισκεφθούμε. Μόλις 20 λεπτά από το Γκιόρεμε, τα ελληνικά στοιχεία “ξεχειλίζουν” παντού. Ένας προορισμός που σαν Έλληνες το θεωρούμε απαραίτητο να βρεθείς εκεί. Η γραφική κωμόπολη κάποτε αποτελούσε ένα από τα 18 ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας, αναφερόταν κιόλας και ως η “Αθήνα της Ανατολής” εξαιτίας της ομορφιάς αλλά και του πλούτου της πόλης. Σήμερα αρκετά έχουν αλλάξει όπως η αρχιτεκτονική αλλά και οι Μιναρέδες που βρίσκονται διάσπαρτοι, παρόλα αυτά όμως εμείς χαθήκαμε στα στενά της και συναντήσαμε αρκετά ελληνικά στοιχεία που έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο εδώ στο πλέον Mustafapasa.

Παλιά αρχοντικά αλλά και οι δεκάδες εκκλησίες με αποκορύφωμα την όμορφη εκκλησία Κων/νου και Ελένης που λειτουργεί μια φορά τον χρόνο μέχρι και σήμερα.

Εκκλησία Κων/νου και Ελένης

Το χωριό Belisirma: Το πρώην ελληνικό χωριό είναι η ιδανική λύση για εκδρομή κοντά στην φύση. Εμείς το επισκεφθήκαμε καθώς διασχίσαμε την Κοιλάδα της Ιχλάρας (Ihlara valley), μιας και βρίσκεται στο κέντρο της και κάναμε μια μικρή στάση για φαγητό. Το χωριό διασχίζει ο ποταμός Melendiz και τα παλιά πέτρινα σπίτια “κρέμονται” στην ουσία από πάνω του. Αν καταφέρεις να το επισκεφθείς αξίζει να καθίσεις στα εστιατόρια που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι αλλά και να επισκεφθείς το μοναστήρι Selime, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλλά και το πιο μεγαλοπρεπές από τα πολλά πετρόχτιστα θρησκευτικά κτίρια της Καππαδοκίας.

Την ξεχωριστή λίμνη Τουζ (Tuz Golu): Αν έχεις χρόνο στο ταξίδι σου, βάλε στη  λίστα σου την μοναδικής ομορφιάς λίμνη Τουζ, η οποία βρίσκεται 105 χλμ βορειοανατολικά από το Ικόνιο και καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση στο οροπέδιο της Κεντρικής Ανατολίας. Θα σε “μαγέψει” με το ροζ χρώμα της το οποίο οφείλεται σε ένα φύκη με το όνομα Dunallella salina όπου λόγω της υψηλής αλάτωσης και ένταση του φωτός το φύκη αυτό πέρνει το χρώμα κόκκινο λόγω της παραγωγής προστατευτικών καροτενοειδών στα κύτταρα του. Περίπου το 63% συνολικής κατανάλωσης  άλατος στην Τουρκία προέρχεται από την συγκεκριμένη λίμνη, όπου συλλέγεται κατά τους θερινούς μήνες που επικρατεί ξηρασία.

Επίσης η λίμνη προσελκύει πολλά είδη πτηνών όπως το Μεγάλο Φλαμίγκο, που αν είσαι έστω και λίγο τυχερός -ή ετοιμάσου να βγάλεις μοναδικές φωτογραφίες. Δυστυχώς εμείς δεν προλάβαμε να την επισκεφθούμε την έχουμε βάλει στην λίστα όμως στο δεύτερο ταξίδι μας στην Καππαδοκία που σίγουρα θα υπάρξει!

Must δραστηριότητες

Βόλτα με αερόστατο: Είναι μία από τις must δραστηριότητες μόλις έρθεις στην Καππαδοκία, καθώς περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι το χρόνο δοκιμάζουν τις πτήσεις με το αερόστατο στον μαγικό αυτό τόπο. Η θέα του Γκίορεμε από ψηλά δεν περιγράφεται με λέξεις και συγκαταλέγεται σε μία από τις καλύτερες εμπειρίες ever, τα αερόστατα αρχίζουν να πετούν κάθε ανατολή του ηλίου και αν φυσικά ο καιρός το επιτρέπει, γι΄αυτό το πρωινό ξύπνημα στην Καππαδοκία έγινε η καλύτερη μας συνήθεια.

Οι τιμές για να κάνεις μια μίνι βόλτα με αερόστατο πάνω από τις κοιλάδες ξεκινάνε από 100 ευρώ το άτομο (περίπου για μισή ώρα) κα άνω, οι εταιρίες είναι πάρα πολλές που θα βρεις, κάποιες από αυτές είναι Royal Balloons, Turkyie Balloons και Butterfly Balloons.

Ιππασία: Ακόμη μια δραστηριότητα που αξίζει να κάνεις εδώ είναι η ιππασία, μιας και η Καππαδοκία “ακούει” στο όνομα και ως “”η χώρα των όμορφων αλόγων” δεν θα μπορούσε να λείπει η συγκεκριμένη δραστηριότητα που πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν να κάνουν. Τα άλογα διατηρούν μια ξεχωριστή θέση στην Καππαδοκία. Εδώ και χιλιάδες χρόνια και τα εντυπωσιακά τοπία γύρω από το Γκιόρεμε είναι ιδανικά για ιππασία. Επέλεξε ένα από τα πολλά tour που σε πηγαίνουν βόλτα στις διάφορες κοιλάδες αλλά και καταλήγουν στο sunset point της Καππαδοκίας. Εκεί θα απολαύσεις ένα από τα πιο ιδιαίτερα ηλιοβασιλέματα που έχεις δει ποτέ.

Πεζοπορία  στην Ihlara Valley: Αν αγαπάς την πεζοπορία και σου αρέσει να ανακαλύπτεις νέα μέρη στο ταξίδι σου, τότε σε αυτό το μέρος να ετοιμαστείς για πολύ περπάτημα.

Εμείς συγκεκριμένα εξερευνήσαμε μεγάλο μέρος της Ihlara Valley κάνοντας πεζοπορία περίπου στα 4 χλμ μέχρι το χωριό Belisirma. Ολόκληρη η κοιλάδα είναι γεμάτη από λεύκες, στο πλάι της πλέει ο ποταμός Melendiz που τον είχαμε σύμμαχο σε όλη την διαδρομή μας. Λόγω του άφθονου νερού και των φυσικών καταφύγιων της κοιλάδας , αποτέλεσε οικισμό των πρώτων Χριστιανών κατά τον καιρό των διωγμών από τους Ρωμαίους. Τεράστιες σπηλιές, εκατοντάδες εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την κοιλάδα.

Οι σημαντικότερες είναι η Agacalti Kilisesi (Εκκλησία του Προφήτη Δανιήλ), η Sumbullu Kilisesi και η Purenli Kilisesi με τις εκπληκτικές αγιογραφίες του 10ου – 12ου αιώνα. Ακόμη υπάρχει η Yilanli Kilisesi, η Kokar Kilisesi, με την περίφημη αγιογραφία της Γέννησης του Χριστού αλλά και η Egritas Kilisesi (Εκκλησία της ραγισμένης πέτρας).

Διαμονή σε σπηλιές και μη

Οι καλύτερες αλλά και οι πιο ιδιαίτερες πόλεις για να μείνεις είναι το Γκιόρεμε (Goreme) και το Ουχισάρ (Uchisar). Είναι οι δύο οι παλαιότερες με μοναδικά τοπία τριγύρω και βρίσκονται σε πολύ κοντινή θέση μεταξύ τους. Επίσης εκεί θα βρεις κάποια από τα καλύτερα ξενοδοχεία που θα κάνουν την διαμονή σου πραγματικά υπέροχη. Τα περισσότερα από αυτά είναι χτισμένα μέσα στους βράχους και προσφέρουν μια ιδιαίτερη και υπέροχη διαμονή, σε προσιτές τιμές πάντα.

Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στο View Cave Hotel και μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, μιας και το ξενοδοχείο είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο του Γκιόρεμε. Τα δωμάτια του είναι πολύ προσεγμένα στην παραδοσιακή διακόσμηση χτισμένα μέσα σε στους βράχους. Όσο για το πρωινό, μπορεί να είναι και το καλύτερο που έχουμε φάει ποτέ, πλούσιο – χορταστικό και γευστικότατο.

Παραδοσιακή Κουζίνα – Τι να δοκιμάσεις;

Η Τουρκική κουζίνα είναι πολυσυζητημένη και διάσημη σε όλο τον κόσμο. Ο συνδυασμός των γεύσεων των συστατικών και των μπαχαρικών της δημιουργούν νόστιμα πιάτα ιστορικά επηρεασμένα από έναν αριθμό διαφόρων πολιτισμών. Συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, των Οθωμανών, των λαών της Μέσης Ανατολής  και των Βαλκανίων. Την τιμητική τους στην Καππαδοκία έχουν τα μαριναρισμένα κρεατικά που συνοδεύονται πάντα με γιαούρτι, παραδοσιακές πίτες με λαχανικά και τυριά αλλά και οι σούπες που κάποιες από αυτές τρώγονται ακόμη και για πρωινό.

Κάποια παραδοσιακά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις είναι το Şiş Kebap και το Döner (από τα πιο φημισμένα πιάτα που θα τα βρεις παντού ακόμα και σαν street food), το Manti (είδος ζυμαρικών σαν τα ραβιόλια), το Gözleme (πίτα με πατάτα και τυρί) και το Menemen (κάτι σαν την δική μας στραπατσάδα, ομελέτα με λαχανικά). Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με εκλεκτά κρασιά που φημίζονται στην περιοχή αλλά και τσάι.

Από γλυκά μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το μπακλαβά, τα περίφημα λουκούμια, το χαλβά (pishmaniye), και το güllaç, που πάντα οι ντόπιοι τα συνοδεύουν με τον κλασικό τούρκικο καφέ!

Χρήσιμα Tips

Γενικά

✈️  Πρόσβαση: Μπορείς να ταξιδέψεις στην Τουρκία μόνο με την Αστυνομική Ταυτότητα ή το Διαβατήριο σου. Μεγάλη προσοχή γιατί γίνονται έλεγχοι  παντού. Επίσης αν μπεις στη χώρα με το δικό σου αυτοκίνητο πρέπει να έχεις μαζί σου Πράσινη κάρτα.

✈️ Αν θα μετακινηθείς με αυτοκίνητο στην χώρα μεγάλη προσοχή στα διόδια. Πρέπει πρώτα να προμηθευτείς ειδική κάρτα που κυρίως την βρίσκεις στα βενζινάδικα.

✈️ Νόμισμα: Το τοπικό νόμισμα της Τουρκίας είναι η Λίρα (TRY) , 1 TRY ισούται με 0, 16 Ευρώ.

✈️ Μετακίνηση: Μπορείς να νοικιάσεις το δικό σου αυτοκίνητο σε αρκετά οικονομικές τιμές. Ή να επιλέξεις να κάνεις ένα από τα πολλά ομαδικά τουρ που ξεκινούν από 30 ευρώ/ άτομο και πάνω.

✈️ Ιδανικές εποχές: Άνοιξη και Καλοκαίρι, τις υπόλοιπες το κρύο είναι αρκετό!

Διαμονή

✈️ Οι δύο μικρές πόλεις που μπορείς να μείνεις στην Καππαδοκία είναι το Γκιόρεμε αλλά και το Ουργκουπ (Urgup). Και στις δύο μπορείς να βρεις τα διάσημα Cave Hotels σε αρκετά οικονομικές τιμές.

✈️ Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν εκπληκτική θέα και τέλειο παραδοσιακό πρωινό. Το να μείνεις σε ένα ξενοδοχείο είναι από μόνο του ξεχωριστή εμπειρία.

Φαγητό

✈️ Το φαγητό στην Καππαδοκία είναι αρκετά οικονομικό, μπορείς να βρεις από παραδοσιακά εστιατόρια μέχρι μαγαζιά με street – food!

✈️ Το νερό στην Τουρκία δεν είναι πόσιμο γι’ αυτό  θα πρέπει να εφοδιαστείτε εμφιαλωμένο.

 

Comments:

 • Άρτεμις

  7 Φεβρουαρίου 2023

  Καλησπέρα σας! Φανταστικό και αρκετά κατατοπιστικό το άρθρο σας. Ετοιμάζουμε ένα roadtrip 4 ατόμων από Κωνσταντινούπολη, μικρασιατικά παράλια, Καππαδοκία, Εύξεινο Πόντο και μετά θα μείνουμε 4-5 μέρες Κωνσταντινούπολη. Το ταξίδι συνολικά θα είναι 13 μέρες. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο διήρκησε το δικό σας ταξίδι στην Καππαδοκία και γενικά πόσο θεωρείτε οτι χρειάζεται να μείνουμε Καππαδοκία για να δούμε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  reply...
 • Ελενα

  12 Ιουνίου 2023

  Καλησπέρα σας ,θέλω να ρωτήσω Καππαδοκία πας και με ταυτότητα ή υπάρχει θέμα και θέλει διαβατήριο.Για Κωνσταντινουπολη που πήγαμε ήθελε μόνο ταυτότητα αλλά νόμιζα ότι για κάπου αλλου θέλει διαβατήριο.
  Επίσης με αμάξι είναι επικίνδυνο θεωρείς ;

  reply...

post a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 month ago
 • 241
 • 4
1 month ago
 • 104
 • 4
1 month ago
 • 98
 • 3
1 month ago
 • 390
 • 12
1 month ago
 • 162
 • 2
1 month ago
 • 146
 • 4
Προστατευμένο περιεχόμενο! Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ. 2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης)