Τι αξίζει να δοκιμάσεις μόλις βρεθείς στην μαγευτική Βουδαπέστη;
Αν ετοιμάζεσαι να επισκεφθείς την πανέμορφη Βουδαπέστη, τότε σίγουρα πρέπει να ξέρεις και τι τοπικές λιχουδιές αξίζει να δοκιμάσεις. Εμείς στο ταξίδι μας δεν αντέξαμε να μην δοκιμάσουμε κάποια αλμυρά σνακ, τοπικά φαγητά αλλά και γλυκά με απίστευτη γεύση!
Kürtoskalács
Τέλειο παραδοσιακό γλυκό που θα το βρεις παντού στην Βουδαπέστη. Η ζύμη κόβεται σε μακριές λωρίδες, οι οποίες τυλίγονται γύρω από ένα κυλινδρικό σκεύος, πασπαλίζονται με ζάχαρη και ψήνονται στα κάρβουνα. Καθώς ψήνονται, αλείφονται με βούτυρο και ζάχαρη τα οποία τους χαρίζουν μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Στο τέλος, πασπαλίζονται με κανέλα ή τριμμένα καρύδια. Έχει ασυναγώνιστη γεύση που “πλησιάζει” αυτήν του δικού μας λουκουμά.
Κοτόπουλο με πάπρικα
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις στην Βουδαπέστη. Με μπόλικη πάπρικα, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες και μια γερή κουταλιά από ξινή κρέμα. Σερβίρεται με nokedli, ένα είδος ζυμαρικού από αυγά.
Διάβασε ακόμη: Βουδαπέστη: Ταξίδι στην πιο μαγευτική πόλη των Βαλκανίων.
Langos
Το τέλειο σνακ για να ικανοποιήσεις την πείνα σου. Στην ουσία το Langos είναι μια τηγανιτή πίτα από ζυμάρι που τρώγεται ζεστή και αλειμμένη με sour cream και τριμμένο τυρί ή βούτυρο αρωματισμένο με σκόρδο. Αυτό το λαχταριστό σνακ θα το βρεις παντού, είναι αρκετά οικονομικό και πολύ νόστιμο. Τα τέλεια Lángos πρέπει να είναι τραγανά εξωτερικά και τρυφερά κι αφράτα στη μέση. Κάποιες φορές φτιάχνονται με πατάτα (krumplis lángos) και συχνά σερβίρονται με λουκάνικο.
Gulyas
Είναι το εθνικό φαγητό της Ουγγαρίας και συνήθως σερβίρετε σαν κοκκινιστό κρέας στα περισσότερα μέρη του κόσμου, αλλά το αυθεντικό γκούλας είναι στην πραγματικότητα ένας λεπτός ζωμός σαν σούπα, από κομμάτια μοσχαριού που μαγειρεύεται με κρεμμύδια, πάπρικα, ντομάτα και πιπέρι. Συνήθως σερβίρετεμε φρέσκο λεπτό ψωμί και ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά.
Dodos Torte
Αυτό το εντυπωσιακό γλυκό σερβίρετε σε καφέ και φούρνους σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ είναι και δημοφιλές ως γαμήλιο τούρτα ή τούρτα γενεθλίων. Αποτελείται από 5-7 λεπτές στρώσεις από αφράτο παντεσπάνι, και σε καθεμιά αλείφεται κρέμα σοκολάτας και μια παχιά στρώση καραμέλας στην κορυφή. Το γλυκό καλύπτεται γύρω γύρω με τριμμένα φουντούκια, καρύδια ή αμύγδαλα. Αποτελεί έμπνευση του σεφ ζαχαροπλαστικής Jozsef C. Dobos και πρωτοσερβιρίστηκε το 1885 στο Βασιλιά Franz Joseph Α’ και τη Βασίλισσα Ελισάβετ.