Το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων με την Κυκλαδίτικη ομορφιά..
Η Νίσυρος έχει αυθεντική ομορφιά Ελλάδας, μπορεί βέβαια να ανήκει στα Δωδεκάνησα αλλά τα τοπία της θυμίζουν Κυκλάδες. Γραφικά – πολύχρωμα στενά γεμάτα χρώματα, αυλές γεμάτες λουλούδια, ηφαιστειογενείς τοπία με το άρωμα του θειάφι να κυριαρχεί, όμορφα παραθαλάσσια χωριά το ένα πιο όμορφο από το άλλο.
Την Νίσυρο την αγαπήσαμε, την έχουμε επισκεφθεί δύο φορές και σίγουρα δεν την έχουμε χορτάσει ακόμα. Λόγω ότι μέναμε για ένα μικρό διάστημα απέναντι στο νησί της Κω, είχαμε την χαρά να την γνωρίσουμε από κοντά. Κι αυτό ήταν λοιπόν έρωτας με την πρώτη ματιά.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΝΙΣΥΡΟΣ & ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ;
Για να φθάσεις στην Νίσυρο ένας τρόπος είναι από το λιμάνι του Πειραιά, ο δεύτερος με αεροπλάνο από Αθήνα για Κω ή Ρόδο και από εκεί με το πλοίο για Μανδράκι , την χώρα του νησιού. Ο ευκολότερος αλλά και γρηγορότερος τρόπος είναι μέσω του νησιού της Κω. Συγκεκριμένα από το λιμάνι της Καρδάμαινας, που απέχει μόλις 10 λεπτά από το αεροδρόμιο, αναχωρούν καθημερινά καραβάκια για Νίσυρο.
Διάβασε ακόμη: Κως, ένα νησί με σπάνια ομορφιά.
Η ΓΡΑΦΙΚΗ ΧΩΡΑ & ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Είναι ένα νησί με σπάνιες ομορφιές, η χώρα του νησιού το Μανδράκι θα το λατρέψεις με την πρώτη ματιά καθώς φτάνεις σιγά σιγά στο λιμάνι. Από μακριά θα αρχίζεις να ξεχωρίζεις την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του νησιού με αποκορύφωμα το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής, που είναι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στα βράχια, σε μια σπηλαιώδη κοιλότητα μέσα στο παλιό Ενετικό κάστρο. Η χώρα είναι πανέμορφη, γεμάτη πετρόχτιστα δρομάκια, παντού κυριαρχεί το μπλε και το λευκό, λουλούδια, γραφικές γειτονιές, ταβερνάκια δίπλα στο κύμα και μια απέραντη ηρεμία που κυριαρχεί στο νησί. Η Νίσυρος διαφέρει από τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου και το κάθε τοπίο της φαντάζει το τέλειο καρτ – ποστάλ. Πέρα από το Μανδράκι όμως το νησί έχει άλλους τρεις γραφικούς οικισμούς που αξίζει να επισκεφτείς, τους Πάλλους, τον Εμπορείο και τα Νικιά.
ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
Σήμα κατατεθέν του νησιού, το ενεργό της ηφαίστειο. Συγκεκριμένα είναι το νεότερο του τόξου του Νότιου Αιγαίου με δύο τουλάχιστον μεγάλες εκρήξεις τα τελευταία 45.000 χρόνια και μία ακόμα πιο καταστροφική, που σκέπασε την ευρύτερη περιοχή με τέφρα πριν από 16 χιλιετίες. Τα τελευταία 130 χρόνια το ηφαίστειο λαγοκοιμάται, αλλά οι επιστήμονες αφουγκράζονται προσεκτικά τον καθημερινό του «βήχα». Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι από τα ελάχιστα επισκέψιμα του πλανήτη, αφού μπορεί οποιοσδήποτε να φτάσει εκεί με το αυτοκίνητό του και να περάσει ώρες περιδιαβαίνοντας τους 10 υδροθερμικούς κρατήρες με τα υπέροχα ονόματα: Στέφανος, Πολυβώτης, Αλέξανδρος. Το απόκοσμο τοπίο θα μπορούσε να μετατρέψει τη Νίσυρο σε παγκόσμιο αξιοθέατο, όσο τουλάχιστον το ηφαίστειο παραμένει σε ύπνωση. Πού αλλού μπορεί να αισθανθεί κανείς τόσο έντονη την ανάσα της γης κάτω από τα πόδια του;
Διάβασε ακόμη: Κέρκυρα: Η Αρχοντική του Ιονίου.
ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΣ & ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΙΣΥΡΟ;
Εκτός από το ηφαίστειο που θα πρέπει να είναι από τα πρώτα μέρη που θα επισκεφτείς στο νησί, αξίζει επίσης να βρεθείς και στο Ηφαιστειολογικό Μουσείο όπου βρίσκεται στο χωριό Νικιά και αποτελεί το πρώτο, και μέχρι σήμερα, το μοναδικό ηφαιστειολογικό μουσείο της Ελλάδας.
Ένα ακόμη αξιοθέατο είναι το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιανής, όπου είναι χτισμένη σ’ ένα ψηλό βράχο στο κάστρο του Μανδρακιού. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1400 μ. Χ. ένας γεωργός ανακάλυψε μια μικρή εικόνα της Παναγίας, την οποία και μετέφερε στο ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας. Λίγες μέρες αργότερα όμως η εικόνα εξαφανίστηκε για να βρεθεί στη συνέχεια σε μια σπηλιά στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου. Οι κάτοικοι την επέστρεψαν στο ναό αλλά το περιστατικό επαναλήφθηκε. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να χτιστεί στη σπηλιά μια εκκλησία όπως και έγινε λίγα χρόνια αργότερα. Ανεβαίνοντας ο επισκέπτης 130 σκαλοπάτια φτάνει στην ιερή σπηλιά και αντικρίζει το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1725 μ.Χ. Επίσης από το σημείο αυτό θα έχεις την καλύτερη θέα προς στο Μανδράκι!
Διάβασε ακόμη: Road trip στα γραφικά χωριά του Πηλίου.
Μια επίσκεψη αξίζει να την κάνεις και στο Παλαιόκαστρο, όπου πρόκειται για την οχύρωση της αρχαίας πόλης της Νισύρου και μια από τις καλύτερες σωζόμενες οχυρώσεις του αιγαιακού χώρου. Η αρχαία πόλη ήταν χτισμένη τουλάχιστον από τον 8ο αι. π.Χ., επάνω από τον σημερινό οικισμό του Μανδρακίου.
ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ;
Λόγω του ηφαστειογενούς υπεδάφους της, η Νίσυρος διαθέτει μερικές από τις πιο ξεχωριστές παραλίες στη χώρα μας. Η παραλία Χοχλάκι βρίσκεται στο Μανδράκι και είναι από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Η παραλία είναι γεμάτη μαύρα ηφαιστειογενή βότσαλα και αποτελέι πόλο έλξης για τους τουρίστες. Σε απόσταση αναπνοής από το Μανδράκι βρίσκεται και η μικρή, αμμώδης παραλία του Αγ. Σάββα. Στον οικισμό “Πάλλοι” υπάρχουν δύο από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού: η Παχιά Άμμος και οι Λυές οι οποίες φημίζονται για τις ιαματικές ιδιότητες των νερών τους. Επίσης μια καλή επιλογή είναι να πάρετε καϊκι από το Μανδράκι και να προσεγγίσετε το Γυαλί, ένα νησάκι βορειοδυτικά της Νισύρου με απίστευτες ακρογιαλιές.
ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΙΣΥΡΟ;
Επειδή το νησί είναι αρκετά μικρό, σίγουρα και οι επιλογές για τη διαμονή δεν είναι πάρα πολλές, αλλά αρκετές για να καλύψει τους περισσότερους επισκέπτες. Κάποια ξενοδοχεία- ξενώνες αλλά και ολόκληρα διαμερίσματα που προτείνουμε εμείς είναι τα εξής:
Romantzo: Ένα παραδοσιακός ξενώνας στο Μανδράκι μόλις 50 μ. από το λιμάνι και σε κοντινή απόσταση από εστιατόρια και καφέ. Τα δωμάτια είναι αρκετά καλόγουστα και με νησιώτικη αρχιτεκτονική.
Melanopetra Boutique Apartments: Η Μελανόπετρα βρίσκεται στον οικισμό Εμπορείο και αποτελείται από δύο αυτόνομα διαμερίσματα, το ισόγειο και τον όροφο. Τα διαμερίσματα έχουν ιδιωτική είσοδο και αυλή, υψηλής ποιότητας υποδομές και εγκαταστάσεις, λιτής αισθητικής εξοπλισμό και παρέχουν όλες τις σύγχρονες παροχές και ανέσεις για μια ιδιαίτερα ζεστή φιλοξενία. Είναι διαμορφωμένα με εξαιρετική λιτή εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση σε λευκούς και γήινους τόνους, με υλικά από πέτρα και ξύλο.
«Astrofeggia» A private stone house Nature-Seaview: Πρόκειται για μια υπέροχη παραθεριστική κατοικία με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Βρίσκεται στο Μανδράκι και παρέχει ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, κήπο με εξαιρετική διακόσμηση και καταπληκτική θέα.
Pyrgos Stone House: Το Pyrgos Stone House βρίσκεται στον Εμπορειό και διαθέτει άντε καταλύματα με σαλόνι, τραπεζαρία, μπάνιο, κουζίνα αλλά και βεράντα με μοναδική διακόσμηση με γήινα χρώματα.
ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ;
Μία από τις τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού είναι οι ρεβυθοκεφτέδες. Η “μπουκουνιά” είναι ένα παραδοσιακό φαγητό του νησιού που φτιάχνεται με χοιρινό κρέας μαγειρεμένο στο λίπος του. Ο καπαμάς (κατσίκι γεμιστό) μαγειρεύεται σε κάθε γιορτή του νησιού ενώ ξεχωριστή θέση έχουν και τα τυριά του νησιού (μυζήθρα, κοπανιστή, σακουλιαστή). Κύριο μπαχαρικό σε όλα τα φαγητά και τις σαλάτες της Νισύρου είναι η κάπαρη. Το νησί έχει πληθώρα γλυκών του κουταλιού (κυδώνι, νεράντζι, ντοματάκι), αλλά και άλλα γλυκά όπως κουραμπιέδες, ξεροτήγανα, δίπλες, λουκουμάδες και παστελλαριές (σύκα ανοιγμένα με αμυγδαλόψιχα και σουσάμι). Τα ποτά δε θα μπορούσαν να λείψουν με πιο διαδεδομένο τη σουμάδα και το σάψαχο (απόσταγμα από δεντρολίβανο).
Εστιατόρια και ταβέρνες με καλό τοπικό φαγητό θα βρεις σε όλο το νησί, μην παραλείψεις να κάνεις μια γευστική στάση όμως στο Μπαλκόνι του Εμπορείου (Εμπορειός), στο εστιατόριο της Αφροδίτης (Πάλοι), Γευsea (Μανδράκι), ΑπόΛωλή Κόρη (Μανδράκι) και το Apiria (Πάλοι).
Για καφέ– γλυκό και πρωινό προτίμησε τo Cafe Nosto (Μανδράκι), το Καφενείο του Νικόλα (Νικιά) και το Ρυθμός (Μανδράκι).
Mini Gallery