Το εντυπωσιακό Θεογέφυρο (γεφύρι φτιαγμένο από τον Θεό) δεν είναι δύσκολο να το προσεγγίσεις μιας και βρίσκεται μια ανάσα από την Ζίτσα.

Από την παλιά Εθνική οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας θα συναντήσεις την διασταύρωση για τα χωριά Δεσποτικό και Λίθινο, στην συνέχεια και αφού προσπεράσεις το χωριό Λίθινο θα βρεθείς σε μια στενή γέφυρα και αφού λίγο μετά παρκάρεις το αυτοκίνητο σου , κυριολεκτικά πάνω στο δρόμο, ένα καταπράσινο μονοπάτι θα σε οδηγήσει στο εντυπωσιακό γεφύρι!

(το χωριό Λίθινο)

Το τοξωτό πέτρινο γεφύρι με πλάτος 3 με 4 μέτρα και ύψος περίπου 20 μ . αποτελεί μοναδικό αριστούργημα της φύσης και βασικό αξιοθέατο της Ζίτσας! Από κάτω ρέει ο ορμητικός και μεγαλύτερος ποταμός της Ηπείρου, ο Καλαμάς με μήκος 115 χλμ. που κάνει το τοπίο άγριο και συνάμα μαγευτικό.. 

Διάβασε ακόμη: Στην υπέροχη γαλάζια λίμνη της Ηπείρου. 

Σε αυτό το όμορφο τοπίο αξίζει να μείνεις για ώρες και να χαλαρώσεις στα ξύλινα παγκάκια, κάθε εποχή το τοπίο  είναι και πιο όμορφο πόσο μάλλον την Άνοιξη και το Καλοκαίρι που έχει δροσιά!

Κάπου όμως σε όλη αυτή τη μαγεία υπάρχει κι ένας μύθος!

Ο μύθος λοιπόν λέει ότι κάποτε μια γυναίκα άφησε το νεογέννητο παιδί της και διέσχισε το ποτάμι, μέσω ξύλινης γέφυρας για να επισκεφτεί κοντινό μοναστήρι. Τότε, ξέσπασε καταιγίδα, ο ποταμός φούσκωσε και παρέσυρε την ξύλινη γέφυρα. Η γυναίκα παρακάλεσε τον Θεό να τη βοηθήσει να επιστρέψει εγκαίρως στο παιδί της για να το ταΐσει. Ξαφνικά, τα νερά υποχώρησαν και σχηματίστηκε γεφύρι, το οποίο ονομάστηκε από τους ντόπιους  «γεφύρι του Θεού».

Αν βρεθείτε στο Θεογέφυρο Καλοκαίρι, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εστιατόριο και καφέ δίπλα στο ποτάμι με το όνομα Ο Μύλος του Αχιλλέα. Τα τοπία της Ηπείρου που αξίζει να ανακαλύψεις είναι άπειρα και όλα εντυπωσιακά και σίγουρα το συγκεκριμένο μέρος θα το καθιστούσα από τα πρώτα που πρέπει να ανακαλύψεις!