Ένα από τα μέρη που σίγουρα θα επιστρέφαμε ξανά..

Ένα μέρος με ξεχωριστή ομορφιά που αγαπήσαμε διπλά, δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνουμε roadtrip στην Νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην Απουλία και να μην επισκεφθούμε το Αλμπερομπέλο (Alberobello) ή αλλιώς την «πρωτεύουσα των τρούλων» εξαιτίας των παραμυθένιων τρούλων που κοσμούν τα περισσότερα κτίρια της πόλης.

Συγκεκριμένα είναι μια μικρή ιταλική πόλη στην επαρχία του Μπάρι που δεν έχει πάνω από 11.000 μόνιμους κατοίκους και είναι ευρέως γνωστή για τα παραμυθένια  – χιλιάδες σπιτάκια της με το όνομα trulli. Τα 1.500 περίπου σπίτια με τους κωνικούς τρούλους χρονολογούνται από το 15ο αιώνα και όλη η πόλη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Η Ιστορία

Τα όμορφα και ιδιαίτερα σπιτάκια έχουν κατασκευαστεί με μια τεχνική που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή, από ντόπιο ασβεστόλιθο χωρίς καθόλου τσιμέντο ή κονίαμα. Οι στέγες είναι φτιαγμένες από μεγάλες πέτρες και οι κορυφές συχνά έχουν περίτεχνο σχήμα, άλλοτε σφαιρικό, άλλοτε πυραμιδοειδές, ρομβικό, με σταυρό ή κάποιο άλλο σύμβολο, όπου προστάτευαν από το κακό μάτι αλλά και έφερναν τύχη στην οικογένεια που έμενε εκεί.

Διάβασε ακόμη: Εξερευνώντας τα Ελληνόφωνα χωριά της Ιταλίας.

Ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στα μέσα του 15ου αιώνα όταν οι φτωχοί αγρότες, για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία που επέβαλε το βασίλειο της Νάπολης στα σπίτια, έφτιαχναν αυτά τα πρόχειρα καταλύματα σαν καλύβες. Έτσι, όταν μάθαιναν ότι καταφτάνουν στο χωριό τους φοροεισπράκτορες, μπορούσαν εύκολα να τα γκρεμίσουν.

Τι να επισκεφθείς

Αν και όλο το μέρος είναι άκρως παραμυθένιο που όσες φορές κι αν το περπατήσεις και “χαθείς” στα στενά δρομάκια του πάντα θα σου φαίνεται λίγο, αξίζει όμως να κάνεις μια μικρή στάση στους Σιαμαίους Τρούλους και τον Κυρίαρχο Τρούλο του 16ου αιώνα, που είναι ο μόνος με δύο ορόφους και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με την ιστορία και την εξέλιξη τόσο των Τρούλων όσο και του Aλμπερομπέλο. Ακόμη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται πολυάριθμα μουσικά φεστιβάλ που μαζεύουν αρκετό κόσμο, αν πάλι προτιμάς τις βόλτες στην φύση εκεί θα βρεις εξαιρετικά μονοπάτια για εξερεύνηση. Επίσης το Μουσείο του Ελαιόλαδου, το Μουσείο του Κρασιού αλλά και το Μουσείο Ειδών Χειροτεχνίας είναι από τα μέρη που αξίζουν να επισκεφθείς αλλά και να θαυμάσεις.

Διάβασε ακόμη: Βερόνα: Ταξίδι στην πόλη του έρωτα.

Χρήσιμα Tips

✈️ Απέχει μόλις μια ώρα από το Μπάρι αλλά και το Μπρίντιζι τα δύο κοντινότερα λιμάνια της Νότιας Ιταλίας που μπορείς να έρθεις απευθείας από την Ηγουμενίτσα.

✈️ Πολύ κοντά στο Αλμπερομπέλο υπάρχουν δύο φανταστικά μέρη που εμείς αγαπήσαμε πολύ το Λοκοροτόντο (Locorotondo) αλλά και το Οστούνι (Ostuni).

✈️ Η διαμονή σου στο Αλμπερομπέλο ίσως σου κοστίσει λίγο ακριβά αν αποφασίσεις να μείνεις σε ένα από τα σπιτάκια με τους τρούλους αλλά σίγουρα αποτελεί μοναδική εμπειρία.

✈️ Σε αυτό το υπέροχο μέρος σίγουρα πρέπει να αφιερώσεις μια ολόκληρη ημέρα.

✈️ Οι τιμές όσον αφορά το φαγητό, ποτό και καφέ είναι αρκετά ικανοποιητικές εως χαμηλές.

More photos