Το όμορφο χωριό της Τουρκίας που πλημμυρίζει από ελληνικά στοιχεία..
Κοσμοπολίτικος αέρας, γραφικά σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, όμορφες γειτονιές και ένα περίεργο συναίσθημα που σε γυρνάει πίσω πολλά χρόνια, όταν όλα εδώ ήταν Ελληνικά, τίποτα όμως δεν έχει αλλάξει ακόμη και τώρα, όλα εδώ κάτω έχουν ελληνικό αέρα ακόμη κι αν πλέον ανήκουν στην Τουρκία. Ένας από τους προορισμούς μας, από το road trip στα παράλια της Τουρκίας, ήταν και το γραφικό Αλάτσατα (Alacati), που δεν άργησε να μας γοητεύσει!
Η Ιστορία – Τα Αλάτσατα (Alacati)
Η όμορφη μικρή πόλη βρίσκεται 10 χλμ νοτιοδυτικά του Τσεσμέ (Cesme) και 70 χλμ νοτιοανατολικά της Σμύρνης. Η πόλη πριν από το 1922 αποτελούταν αποκλειστικά από Έλληνες, Ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από Έλληνες μετανάστες κυρίως από την Μάνη όπου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγο της τουρκοκρατίας. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών στα Αλάτσατα είναι παρόμοια με αυτή των σπιτιών της Μάνης καθώς και τα οικοδομικά υλικά όπως η πέτρα είναι επίσης παρόμοια. Από τα τέλη του 18ου αιώνα γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά αγροτικά κέντρα των δυτικών μικρασιατικών παραλίων, με το όνομα Αγριλιά. Ο δεύτερος κύκλος ζωής του πια είναι ένα καλοδιατηρημένος οικισμός, γεμάτο χρώματα, γραφικά καφέ και εστιατόρια, μπιστρό, μπουτίκ ξενοδοχεία, μαγαζάκια με αναμνηστικά και όχι μόνο αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή κυρίως τα καλοκαίρια! Αν και βρεθήκαμε αρχές Νοέμβρη, ο καιρός έμοιαζε καλοκαιρινός με λιγότερους όμως τουρίστες και κυρίως ντόπιους!
Διάβασε ακόμη: Καππαδοκία, το σεληνιακό τοπίο της Τουρκίας.
Αξιοθέατα
Αξίζει να περιπλανηθείς με τις ώρες με μια φωτογραφική μηχανή, να εξερευνήσεις μυστικά δρομάκια και γειτονιές ανέγγιχτα στο χρόνο. Ξυπνώντας σχεδόν από τα χαράματα για ακόμη μια φορά, “πήραμε” το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και ξεκινήσαμε την βόλτα και τις εξερευνήσεις. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής μπορείς να τα επισκεφθείς μέσα σε μια ημέρα. Ξεκινώντας από τους γραφικούς ανεμόμυλους που βρίσκονται στο κέντρο, η θέα από εκεί είναι υπέροχη και φαίνεται μεγάλο μέρος του οικισμού. Το απόγευμα και το βράδυ λειτουργεί μαγαζί για καφέ και ποτό, επίσης πολύ κοντά βρίσκονται όλα τα τοπικά μαγαζάκια που μπορείς να “χαζεύεις” με τις ώρες, βιτρίνες με χειροποίητα κοσμήματα, αέρινα ρούχα, ευφάνταστα διακοσμητικά κ.α. Μετά από τόσο χάζι κι περνώντας από αμέτρητα μαγαζιά αλλά και γραφικά ταβερνάκια, καθίσαμε για ένα γρήγορο καφεδάκι.
Διάβασε ακόμη: Day trip στο γειτονικό Bodrum.
Γεμάτοι εικόνες συνεχίσαμε την βόλτα μας που μας έβγαλε στην παλαιότερη πλατεία του οικισμού, που θυμίζει έντονα ελληνικό χωριό, ελάχιστοι ντόπιοι πίνουν τον καφέ τους, τριγύρω εντυπωσιακά αρχοντικά, ασβεστωμένοι τοίχοι και ζωγραφισμένες στο χέρι πόρτες που η μια είναι πιο όμορφη από την άλλη. Κάπου εκεί ο δρόμος μας έβγαλε στο ναό της Παναγίας της Αλατσατιανής, που σήμερα έχει μετατραπεί σε τζαμί, αξίζει όμως να περάσεις μέσα και να δεις το περίτεχνο μαρμάρινο τέμπλο, έργο του μαρμαρογλύπτη Χαλεπά, το μοναδικό απ’ ότι απέμεινε να θυμίζει το ορθόδοξο παρελθόν της.
Τις επόμενες μέρες επισκεφθήκαμε την τεράστια παραλία Ilica Public, που είναι πασίγνωστη στους σέρφερς, και τα αμέτρητα πολυτελή ξενοδοχεία και μαγαζιά που η διασκέδαση μετρά ως το πρωί. Ακόμη επισκεφθήκαμε το Cesme (Τσεσμέ), με την υπέροχη παλιά αγορά του, τα όμορφα παραθαλάσσια ταβερνάκια του που σε κάνουν να αγναντεύεις με τις ώρες την απέραντη ομορφιά του Αιγαίου Πελάγους.
Διάβασε ακόμη: Road trip στα παράλια της Τουρκίας.
Διαμονή
Η διαμονή μας ήταν επίσης εξαιρετική στα Αλάτσατα, μιας και διαλέξαμε να μείνουμε κεντρικά για να μπορούμε ανα πάσα στιγμή να βγούμε για καφέ και φαγητό με τα πόδια. Μείναμε στο Aleysim Hotel, ένα παλιό όμορφο αρχοντικό που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο από το 2012. Τα δωμάτια ήταν καθαρά, όμορφα στην διακόσμηση, με όλες τις ανέσεις και φιλικό προσωπικό. Δωμάτια και καταλύματα μπορείς να βρεις πολλά στην περιοχή για όλα τα γούστα, και για όλες τις τσέπες.
Παραδοσιακή Κουζίνα
Από την παραδοσιακή κουζίνα της Τουρκίας δεν γίνεται να λείπει το Kebap, αξίζει να δοκιμάσεις το sis kebap ή το doner kebap, ακόμη το Borek είναι αρκετά διάσημο πιάτο αλλά και πολύ νόστιμο, στην ουσία είναι η τούρκικη πίτα με γέμιση κρέας, τυρί, πατάτες ή σπανάκι. Το Balik Ekmek είναι το street food της Τουρκίας που κυρίως βέβαια το βρίσκεις στα παράλια αλλά και στην Κωνσταντινούπολη γιατί στην ουσία είναι σάντουιτς με φρέσκα ψάρια. Όσο για γλυκά δεν γίνεται να μην προτιμήσεις τα Turkish Delight κι αυτά δεν είναι άλλα από τα τούρκικα λουκούμια σε πολλές γεύσεις και αρώματα.
Χρήσιμα Tips
✈️ Χρήσιμα Έγγραφα: Α.Σ , Πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο και όταν φθάσεις Τουρκία πρέπει να προμηθευτείς κάρτα διοδίων αν κυρίως θέλεις να κάνεις μεγάλες αποστάσεις στην χώρα.
✈️ Νόμισμα: Λίρα Τουρκίας (TRY), 1 TRY= 0.16 ευρώ.
✈️ Αεροδρόμιο: Το κοντινότερο είναι το Αντνάν Μεντερές, στην Σμύρνη.
✈️ Ιδανικές εποχές: Άνοιξη – Καλοκαίρι – Φθινόπωρο.
✈️ Διαμονή: Η Διαμονή ποικίλη στο Αλάτσατα, μπορείς να βρες καταλύματα και ξενοδοχεία από 40 ευρώ.
✈️ Διασκέδαση: Κυρίως τα καλοκαίρια, η διασκέδαση και τα parties στα μαγαζιά παίρνουν φωτιά!
✈️ Φαγητό: Το φαγητό στην Τουρκία είναι αρκετά φθηνό.
✈️Τα Μ.Μ.Μ είναι πολύ φθηνά, οργανωμένα και με συχνά δρομολόγια για οποιαδήποτε πόλη,
✈️Τεράστια ΠΡΟΣΟΧΗ σε μέρη που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, ΚΤΕΛ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ αλλά και στα διάφορα παζάρια, όσον αφορά το κλέψιμο.